Witam serdecznie,
Mam takie pytanko do was Specjalistów. Kolega ma na sprzedaż Macbooka jak w temacie tj MBP 17 2008 model A1261.
Kolega nie ma do niego oryginalnej baterii która kiedyś napuchła i została wyrzucona.
Jednak nie to jest chyba największym problemem. Otóż pracując bez baterii ten Macbook potrafi sie nagle wyłaczyć czy przejść w stan uśpienia.
Nie wiem czy jest to normalne przy MBP ale na laptopach np HP nigdy mi sie to nie zdarzyło (praca bez baterii). Macbooka mam od wczoraj i tym samym wczoraj podczas 5 godzinnej pracy zdarzyło mi sie 1 nagłe wyłaczenie, a dziś podczas niecałej godziny miałem 1 uśpienie i 1 całkowite wyłączenie. Trudno powiedzieć czy to spadki napięcia czy może zasilacz powoli odmawia posłuszeństwa, dlatego chciałbym sie doradzić fachowców. Dodam, że zasilacz jest oryginalny i kable są w super stanie, laptop naprawdę był mało używany.
Wiem, że kolega nie chce mnie "naciąć" bo to porządny człowiek i sam mi powiedział jakie są objawy tego urządzenia, że nie wie czy to wina tego, iż jest bez baterii czy spadek napięć, dlatego też dostałem tego Macbooka żebym go sobie potestował i zapoznał się z tematem. Kolega tego nie sprawdzał bo od dawna z niego nie korzysta. Nie zależało mu na diagnozie gdyż nawet nie planował jego sprzedaży. Tak ostatnio jakoś to wyszło, ja sam to zaproponowałem, dlatego też wiem, że sprzedający ma dobre intencje. A więc, dostałem i testuje, dlatego pytam.
Wczoraj zainstalowałem na nim najnowszy system El. Capitan 10.11.1 na czysto.
Teraz pytania - czy te wyłączenia/sleep to naturalne ? Może to wina konkretnie tych modeli ?
Bateria - wiem, że polecacie tylko oryginalne albo regeneracje. Jak napisałem wyżej nie mam oryginalnej baterii a kupno takiej pewnie graniczy z cudem o wartości nowego MB Air
Czy jakiś zamiennik w tej sytuacji ? Innego wyjścia nie ma ? Co polecicie ?
Martwią mnie te wyłaczenia, bo to raczej nie jest normalne :-/
Z góry dziękuje za poświęcony czas.
Użytkownik mroku999 edytował ten post 27 października 2015 - 10:45