Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook Pro 17 2008 A1261 (nagłe wyłaczenie - bez baterii)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 mroku999

mroku999
  • 8 postów

Napisano 27 października 2015 - 10:30

Witam serdecznie,

Mam takie pytanko do was Specjalistów. Kolega ma na sprzedaż Macbooka jak w temacie tj MBP 17 2008 model A1261.

Kolega nie ma do niego oryginalnej baterii która kiedyś napuchła i została wyrzucona.

Jednak nie to jest chyba największym problemem. Otóż pracując bez baterii ten Macbook potrafi sie nagle wyłaczyć czy przejść w stan uśpienia.

Nie wiem czy jest to normalne przy MBP ale na laptopach np HP nigdy mi sie to nie zdarzyło (praca bez baterii). Macbooka mam od wczoraj i tym samym wczoraj podczas 5 godzinnej pracy zdarzyło mi sie 1 nagłe wyłaczenie, a dziś podczas niecałej godziny miałem 1 uśpienie i 1 całkowite wyłączenie. Trudno powiedzieć czy to spadki napięcia czy może zasilacz powoli odmawia posłuszeństwa, dlatego chciałbym sie doradzić fachowców. Dodam, że zasilacz jest oryginalny i kable są w super stanie, laptop naprawdę był mało używany.

Wiem, że kolega nie chce mnie "naciąć" bo to porządny człowiek i sam mi powiedział jakie są objawy tego urządzenia, że nie wie czy to wina tego, iż jest bez baterii czy spadek napięć, dlatego też dostałem tego Macbooka żebym go sobie potestował i zapoznał się z tematem. Kolega tego nie sprawdzał bo od dawna z niego nie korzysta. Nie zależało mu na diagnozie gdyż nawet nie planował jego sprzedaży. Tak ostatnio jakoś to wyszło, ja sam to zaproponowałem, dlatego też wiem, że sprzedający ma dobre intencje. A więc, dostałem i testuje, dlatego pytam.

Wczoraj zainstalowałem na nim najnowszy system El. Capitan 10.11.1 na czysto.

Teraz pytania - czy te wyłączenia/sleep to naturalne ? Może to wina konkretnie tych modeli ?

Bateria - wiem, że polecacie tylko oryginalne albo regeneracje. Jak napisałem wyżej nie mam oryginalnej baterii a kupno takiej pewnie graniczy z cudem o wartości nowego MB Air :)

Czy jakiś zamiennik w tej sytuacji ? Innego wyjścia nie ma ? Co polecicie ?

Martwią mnie te wyłaczenia, bo to raczej nie jest normalne :-/

Z góry dziękuje za poświęcony czas.

Użytkownik mroku999 edytował ten post 27 października 2015 - 10:45

#2 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 października 2015 - 11:30

Oryginalnej baterii do niego nie kupisz, bo od lat Apple takich nie produkuje. Na rynku są zamienniki różnej jakości ale działać powinny.

Zasilacz musisz mieć 85W i musi być oryginalny ale pewnie taki jest, bo inaczej bez baterii w ogóle by się nie uruchomił.

Pod baterią jest płytka sterująca całym topcase czyli klawiaturą, a w tym topcase jest też czujnik zamknięcia klapy. Jeśli bateria napuchła to może ta płytka została uszkodzona i dlatego teraz się wyłącza lub usypia. Obawiam się, że bez serwisu się nie objedzie, bo przyczyn takiego zachowania komputera może być wiele i wymaga to porządnego sprawdzenia.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#3 mroku999

mroku999
  • 8 postów

Napisano 27 października 2015 - 12:07

Bardzo dziekuje za odpowiedz.

A jesli chodzi o baterie ktos cos moze polecić ? Jakis konkretny zamiennik albo jakiegoś konkretnego na pewno nie kupowac ?

Co do wyłączania sie, czytałem ze to moze byc tez wina słabego chłodzenia, fakt faktem ten laptop naprawde sie nagrzewa, pewnie pomaga mu w tym aluminiowa obudowa. Znacie jakas dobra aplikacje do monitorowana temperatury i obrotów wiatraka ? Moze tu jest problem. Tylko wtedy pewnie nie przechodziłby w Sleep :-/ trzeba by go otworzyć i zajrzeć do środka.

Jak bedzie trzeba to wysle do serwisu, chociaz inwestowanie w takiego staruszka moze okazać sie studnią bez dna albo równowartością nowszego sprawnego modelu.

#4 pawelnrg

pawelnrg
  • 525 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 27 października 2015 - 12:21

Do sprawdzenia temp.masz np.istat menus,zdejmij klapę od dołu zobacz w jakim stanie zabrudzenia jest wentylator.Komputer po przekroczeniu pewnej temp.powinien zwiększyć prędkość wentylatora.

#5 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 października 2015 - 12:31

Nie zdejmie klapy od dołu, bo ten MacBook nie ma klapy od dołu.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#6 mroku999

mroku999
  • 8 postów

Napisano 27 października 2015 - 15:40

Obawiam się, że bez serwisu się nie objedzie, bo przyczyn takiego zachowania komputera może być wiele i wymaga to porządnego sprawdzenia.

Jaki jest koszt diagnozy w Państwa serwisie i ewentualnie jaki jest koszt wymiany pasty termoprzewodzącej procesora dla tego modelu ?

Ściągnąłem apke iStat Pro która monitoruje wentylatory, chodzić chodzą, średnio 2000rpm. 

Oglądając film z YouTube w rozdz. 720p lapek potrafi złapać temperaturę 70C. Może tu jest problem, dlatego też pytam jak to wygląda cenowo ? Swoje lata już ma wiec fabrycznie nakładana pasta pewnie już nie ma swoich właściwości

#7 mje-5b33f12d8a

mje-5b33f12d8a
  • 73 postów
Napisano 27 października 2015 - 17:25

Jaki jest koszt diagnozy w Państwa serwisie i ewentualnie jaki jest koszt wymiany pasty termoprzewodzącej procesora dla tego modelu ?

Ściągnąłem apke iStat Pro która monitoruje wentylatory, chodzić chodzą, średnio 2000rpm. 

Oglądając film z YouTube w rozdz. 720p lapek potrafi złapać temperaturę 70C. Może tu jest problem, dlatego też pytam jak to wygląda cenowo ? Swoje lata już ma wiec fabrycznie nakładana pasta pewnie już nie ma swoich właściwości

Wymieniłem przed chwilą pastę na pastę z wyższej półki w swoim macbooku pro 2009 mid 17" i przy ogladaniu filmu na yt w 1080p60fps mam 67-70st na procku. Więc to raczej normalne. :)

#8 Zbig.AppleUser

Zbig.AppleUser
  • 1 327 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 października 2015 - 17:42

Baterie polecam dokupić. Bez baterii komputer (od Apple) pracuje z bardzo ograniczoną mocą, np. wiatraki się nie rozkręcają do słyszalnego poziomu. Po czasie system zwalnia jeszcze bardziej, w ramach jednego uruchomienia i trzeba restartować.

Daję 99%, że Twój problem to kwestia braku baterii, która jest koniecznym składnikiem do poprawnego działania MacBooka.

Użytkownik Zbig.AppleUser edytował ten post 27 października 2015 - 17:43

#9 mroku999

mroku999
  • 8 postów

Napisano 27 października 2015 - 20:49

Wymieniłem przed chwilą pastę na pastę z wyższej półki w swoim macbooku pro 2009 mid 17" i przy ogladaniu filmu na yt w 1080p60fps mam 67-70st na procku. Więc to raczej normalne. :)

o proszę, bardzo dziękuje za informacje :) W takim razie troche sie nagrzewają te MBP :)

Daję 99%, że Twój problem to kwestia braku baterii, która jest koniecznym składnikiem do poprawnego działania MacBooka.

W takim razie nie pozostaje nic innego jak od tego spróbować :) ale faktycznie chyba nie zależy to od temperatury bo przed chwilą włączyłem MBP ze stanu uśpienia i podświetlił sie ekan, po czym znowu przeszedł w stan uśpienia. Za drugim razem uruchomił sie poprawnie a jego temperatura wynosiła 46C.

Kolega, który sprzedaje tego Macbooka nie kojarzy właśnie żeby miał takie sytuacje kiedy była zapieta bateria a odkąd jej nie ma miał takie przypadki o których piszę. Jednak on sam zaznacza, że nie chce mnie oszukać i nie da gwarancji iż problem jest po stronie baterii.

No nic, zakupie i zobaczę. Najgorsze że tych zamienników jest sporo i nie wiem co wybrać, czy sugerować sie ceną (droższa lepsza) czy niekoniecznie.

Dziekuje kolego za informacje :)

#10 mje-5b33f12d8a

mje-5b33f12d8a
  • 73 postów
Napisano 27 października 2015 - 20:57

o proszę, bardzo dziękuje za informacje :) W takim razie troche sie nagrzewają te MBP :)

W takim razie nie pozostaje nic innego jak od tego spróbować :) ale faktycznie chyba nie zależy to od temperatury bo przed chwilą włączyłem MBP ze stanu uśpienia i podświetlił sie ekan, po czym znowu przeszedł w stan uśpienia. Za drugim razem uruchomił sie poprawnie a jego temperatura wynosiła 46C.

Kolega, który sprzedaje tego Macbooka nie kojarzy właśnie żeby miał takie sytuacje kiedy była zapieta bateria a odkąd jej nie ma miał takie przypadki o których piszę. Jednak on sam zaznacza, że nie chce mnie oszukać i nie da gwarancji iż problem jest po stronie baterii.

No nic, zakupie i zobaczę. Najgorsze że tych zamienników jest sporo i nie wiem co wybrać, czy sugerować sie ceną (droższa lepsza) czy niekoniecznie.

Dziekuje kolego za informacje :)

Szkoda, że nie posiadasz do niego starej baterii. Bo koszt regeneracji to +/- 150 zł z ogniwami Samsunga lub Philipsa,a cena nowej baterii to +/- 370 zł, a działa tak samo nawet nie wiem czy nie lepiej. :)

#11 mroku999

mroku999
  • 8 postów

Napisano 28 października 2015 - 00:15

Szkoda, że nie posiadasz do niego starej baterii. Bo koszt regeneracji to +/- 150 zł z ogniwami Samsunga lub Philipsa,a cena nowej baterii to +/- 370 zł, a działa tak samo nawet nie wiem czy nie lepiej. :)

też żałuje, ale bateria została już bardzo dawno wyrzucona bo napuchła. Nie mam oryginału :(

Ceny zamienników na allegro wahają się od 130 do 199 zł. - nie wiem czym sie kierować, wszystkie są Made In China

http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=Apple+1261&search_scope=category-147905&bmatch=engagement-v6-promo-sm-sqm-ele-1-1-0907

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych