Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Power Mac G5 - problem z uruchomieniem.

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 fr4m3_hunt3r

fr4m3_hunt3r
  • 4 posts
  • SkądGorzów Wielkopolski

Posted 27 October 2015 - 10:11

Witam serdecznie! Na wstępie chciałem się przywitać z użytkownikami forum gdyż jest to mój pierwszy post i początek przygody z komputerami firmy Apple. Sprawa wygląda następująco - wszedłem w posiadanie komputera Power Mac G5. Niestety komputer jest bez dysku oraz pamięci RAM. Moje pytanie brzmi - czy jest możliwość podłączenia zwykłego dysku SATA - powiedzmy typowego 'pecetowego'? Pamięć RAM to DDR1 - mam w domu bardzo dużo takich kości klasy PC - będą pasować? Są jakieś wytyczne? Komputer uruchomi się z pamięcią w tylko jednym slocie? Idąc dalej - nie posiadam oryginalnej klawiatury - można ją zastąpić czymś na USB? 

To tyle jeśli chodzi o takie teoretyczne pytania. Mój problem polega na tym, że po podstawieniu pamięci RAM (nie mam pojęcia czy kompatybilnej - jednak wg naklejki na jednej z nich - dedykowana dla G5) KOMPUTER NIE URUCHAMIA SIĘ. Włączam go jedynie podłączonego pod zasilanie - żadnej klawiatury, monitora. Objaw jest taki - przycisk POWER podświetla się w trakcie wciskania na biało, następnie wentylatory robią baaaardzo delikatny "dryg" (może 1/4 pełnego obrotu), mrugnie czerwona dioda przy bankach pamięci (dosłownie na 2 sekundy) i nic... 

Troszkę czytałem różne fora, niestety w większości zagraniczne, mam mętlik w głowie. Tak naprawdę nic sensownego nie znalazłem, nie wiem za co się zabrać. Bateria jest stara (około 2003 roku) jednak trzyma napięcie - sprawdzałem. Starałem się również zresetować PRAM poprzez przytrzymanie tego przycisku.

Bardzo proszę o jakieś wskazówki. Dziedzina Apple jest mi obca (od czegoś trzeba zacząć ;)) ale doświadczenia z serwisowaniem komputerów PC dają mi pewne możliwości aby wejść w ten temat i naprawić do dziadostwo.

Jest to model PowerMac7,2 lub PowerMac7,3. Sprawdzę to dokładnie jeśli będzie taka potrzeba. Pozdrawiam.

#2 666

666

Mac Pro doctor

• 2401 posts

Posted 28 October 2015 - 07:53

Takie objawy najczęściej daje uszkodzony zasilacz.

Ale zdarzyło mi się, że była to uszkodzona sekcja zasilania na płycie, a raz jedyny taki objaw dawał padnięty procesor (to w jednoprocesorowcu było).

Bez podstawienia sprawnych części nie dojdziesz.

Pamięci muszą być obsadzane parami: identyczne moduły w odpowiadających sobie slotach. Google is your friend.

PRAMu żadnym przyciskiem nie zresetujesz, co najwyżej PMU lub SMU (zależnie czy to AGP czy PCIe).

Obawiam się, że wszedłeś w posiadanie mebla ;)

mac-pro.pl

Serwis i (roz)budowa stacji roboczych Apple
Masz problem z Makiem Pro? Brakuje mu mocy?

Pisz lub dzwoń: 501211594

#3 fr4m3_hunt3r

fr4m3_hunt3r
  • 4 posts

Posted 28 October 2015 - 10:42

Takie objawy najczęściej daje uszkodzony zasilacz.

Ale zdarzyło mi się, że była to uszkodzona sekcja zasilania na płycie, a raz jedyny taki objaw dawał padnięty procesor (to w jednoprocesorowcu było).

Bez podstawienia sprawnych części nie dojdziesz.

Pamięci muszą być obsadzane parami: identyczne moduły w odpowiadających sobie slotach. Google is your friend.

PRAMu żadnym przyciskiem nie zresetujesz, co najwyżej PMU lub SMU (zależnie czy to AGP czy PCIe).

Obawiam się, że wszedłeś w posiadanie mebla ;)

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Jest to wersja AGP tak więc będzie to PMU? Mogę spytać o te pamięci? Myślę, że tutaj jako specjalista lepiej mi to opiszesz. Czyli jeśli wsadzałem jedynie 1 kość RAM to komputer nie miał prawa bootować? Czy da znaki życia bez dysku? Jeśli chodzi o zasilacz - jest możliwość zdobycia schematów i próby samodzielnej naprawy poprzez wymianę uszkodzonej części? Muszę również posprawdzać napięcia - niestety nie jest to specyfikacja ATX więc także postaram się jakoś zaznajomić z tematem.

EDIT

Muszą to być koniecznie 2 identyczne kości ? Tj. ten sam producent i model? Bo kwestia pojemności jest dla mnie logiczna :) Druga sprawa - muszą to być pamięci PC3200 czyli 400MHz? Komputer np. na szybszej parze lub 333MHz nie ruszy?

Edited by fr4m3_hunt3r, 28 October 2015 - 10:43.

#4 666

666

Mac Pro doctor

• 2401 posts

Posted 28 October 2015 - 11:03

Z jedną kością musi się uruchomić ale będzie migać diodą power sygnalizując brak pamięci.

To że dioda zapala się i gaśnie od razu, a reszta drgnie i się wyłącza jest oznaką tego co napisałem wcześniej.

PC3200 musi być jeśli powyżej 1.6GHz. Kości najlepiej identyczne i markowe. Żadne no name.

Skombinuj sobie Service Manual i działaj, bo nikt Ci tu szkolenia online z serwisowania G5 nie zrobi ;)

To co napisałem znalazłbyś w 5 do 10 minut w sieci.

mac-pro.pl

#5 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2630 posts

Posted 28 October 2015 - 12:39

Jesli masz padniety zasilacz, to gwarantuje ci, ze raczej zaden elektronik ci go nie naprawi, bo nie bedzie mial stanowiska i gdzie go testowac. Przerabialem ten temat w PM G5 11,2. Uratowal mnie Tumpio (wal smialo do niego) zasilaczem po fabrycznej regeneracji.

Edited by JEDI_V, 28 October 2015 - 12:39.

Mac Mini i7(Late2012)-2.3GHz/16GB/128GB SSD+1TB/HD4000/10.12+DELL U2412M,iMac24"C2D(Late2006)2.16GHz/4GB/320GB/7300GT/10.6.8,PM G5 Quad Core(Late2005)-2.5GHz/8GB/2.5TB/7800GT/10.5.8,iPhone 6+ 16GB

#6 fr4m3_hunt3r

fr4m3_hunt3r
  • 4 posts

Posted 28 October 2015 - 13:09

Dobrze, udało mi się nieco zaznajomić z instrukcją serwisowania. Mam tylko ostatnie pytanie co do pamięci aby rozwiać wątpliwości - jednostronne czy dwustronne (pytam nawet o takie głupoty bo to Apple :P) ? Tego w instrukcji niestety nie znalazłem.

EDIT

Już wiem, mogą być dwustronne.

Edited by fr4m3_hunt3r, 28 October 2015 - 13:34.

#7 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 28 October 2015 - 13:26

1. Poszukaj tu: http://www.everymac.com/

2. Stwierdzenie "bo to Apple" wynika z niezrozumienia iż były to komputery projektowane od początku jako zamknięta konfiguracja - dlatego nawet takie pozorne głupoty mają znaczenie. No i oczywiście firma ograniczała w ten sposób konkurencję .  :)

#8 fr4m3_hunt3r

fr4m3_hunt3r
  • 4 posts

Posted 23 November 2015 - 09:27

Wyczyściłem, podstawiłem dwie identyczne pamięci i... uruchomił się. Pojawił się obraz z takim 'uśmiechniętym folderem' ; - ) Wentylatory pracują normalnie (fakt, głośno). Dioda czerwona pali się cały czas (ta w środku). Dysk podstawiłem na SATA - również wcześniej działający jako windowsowy. Co dalej? Jak zainstalować system kiedy nie potrafię nawet otworzyć CDROM, klawiatura USB ani myszka na USB (od windowsa) nie dają znaku.

#9 tommy73

tommy73
  • 443 posts
  • SkądChełm, PL

Posted 23 November 2015 - 22:41

Za cdrom odpowiadał bodajże f12 lub wyżej. Możesz spróbować wysunąć tackę na siłę uruchamiając komputer i jednocześnie wciskając lewy klawisz myszy, aż wysunie się tacka. Dowolna mysz i klawiatura będą działać. Musisz mieć płytę z 10.4 lub 10.5

#10 666

666

Mac Pro doctor

• 2401 posts

Posted 25 November 2015 - 21:01

Wyczyściłem, podstawiłem dwie identyczne pamięci i... uruchomił się. Pojawił się obraz z takim 'uśmiechniętym folderem' ; - ) Wentylatory pracują normalnie (fakt, głośno). Dioda czerwona pali się cały czas (ta w środku). Dysk podstawiłem na SATA - również wcześniej działający jako windowsowy. Co dalej? Jak zainstalować system kiedy nie potrafię nawet otworzyć CDROM, klawiatura USB ani myszka na USB (od windowsa) nie dają znaku.

Dioda się świeci i wentylatory chodzą głośno bo nie masz założonego deflektora z pleksi lub jego czujnik jest uszkodzony.

mac-pro.pl

#11 slawko1234

slawko1234
  • 14 posts

Posted 29 November 2015 - 02:46

Za cdrom odpowiadał bodajże f12 lub wyżej. Możesz spróbować wysunąć tackę na siłę uruchamiając komputer i jednocześnie wciskając lewy klawisz myszy, aż wysunie się tacka. Dowolna mysz i klawiatura będą działać. Musisz mieć płytę z 10.4 lub 10.5

Zrob sobie plyte Lub Pena z obrazem obraz znajdziesz jak poszukasz instrukcje jak to zrobic takze

Pytales czy dysk z PC bedzie pasowal bedzie bez problemu pamiec takze.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users