Witam serdecznie! Na wstępie chciałem się przywitać z użytkownikami forum gdyż jest to mój pierwszy post i początek przygody z komputerami firmy Apple. Sprawa wygląda następująco - wszedłem w posiadanie komputera Power Mac G5. Niestety komputer jest bez dysku oraz pamięci RAM. Moje pytanie brzmi - czy jest możliwość podłączenia zwykłego dysku SATA - powiedzmy typowego 'pecetowego'? Pamięć RAM to DDR1 - mam w domu bardzo dużo takich kości klasy PC - będą pasować? Są jakieś wytyczne? Komputer uruchomi się z pamięcią w tylko jednym slocie? Idąc dalej - nie posiadam oryginalnej klawiatury - można ją zastąpić czymś na USB?
To tyle jeśli chodzi o takie teoretyczne pytania. Mój problem polega na tym, że po podstawieniu pamięci RAM (nie mam pojęcia czy kompatybilnej - jednak wg naklejki na jednej z nich - dedykowana dla G5) KOMPUTER NIE URUCHAMIA SIĘ. Włączam go jedynie podłączonego pod zasilanie - żadnej klawiatury, monitora. Objaw jest taki - przycisk POWER podświetla się w trakcie wciskania na biało, następnie wentylatory robią baaaardzo delikatny "dryg" (może 1/4 pełnego obrotu), mrugnie czerwona dioda przy bankach pamięci (dosłownie na 2 sekundy) i nic...
Troszkę czytałem różne fora, niestety w większości zagraniczne, mam mętlik w głowie. Tak naprawdę nic sensownego nie znalazłem, nie wiem za co się zabrać. Bateria jest stara (około 2003 roku) jednak trzyma napięcie - sprawdzałem. Starałem się również zresetować PRAM poprzez przytrzymanie tego przycisku.
Bardzo proszę o jakieś wskazówki. Dziedzina Apple jest mi obca (od czegoś trzeba zacząć ) ale doświadczenia z serwisowaniem komputerów PC dają mi pewne możliwości aby wejść w ten temat i naprawić do dziadostwo.
Jest to model PowerMac7,2 lub PowerMac7,3. Sprawdzę to dokładnie jeśli będzie taka potrzeba. Pozdrawiam.