Witam! Jestem szczęśliwym posiadaczem MBA 11' od ponad 3 miesięcy. Jestem całkowicie zadowolony z laptopa, i jako gracz konsolowy, coraz bardziej rozstaję się z moim 2 letnim już PCtem, który poza renderingiem filmów na YouTube nie robi prawie nic. Zacząłem się więc interesować nad stworzeniem z mojego MBA komputera stacjonarnego. Przejściówka Thunderbolt > HDMI spełnia swe zadanie, lecz przez natłok kabli mam na biurku mały bajzel, a tego chcę uniknąć (ostatnio mam parcie na zrobienie czegoś w stylu "pure workstation"). Moje pytania brzmią więc następująco:
- jaką stację dokującą wybrać?
- czy podłączony MacBook Air 11' do zasilania przez parę godzinek wieczorami nie wpłynie źle na działanie baterii?
Drugie pytanie narodziło się niedawno, jako, że naczytałem się sporo o szybko niszczących się bateriach przez to, że użytkownicy laptopów mają zbyt często podłączony swój sprzęt mimo, że bateria jest w pełni naładowana. Jako, że chciałbym z tego laptopa stworzyć sprzęt częściowo stacjonarny, to wolałbym także poznać wszelkie fakty i mity na temat baterii.
Co do stacji dokującej, póki co znalazłem takie cudo: http://allegro.pl/stacja-dokujaca-apple-macbook-air-11-lite-2-0-fv-i5531100803.html
Cena nieco zawyżona, ale ta stacja wydaje się oferować więcej podłączeń itd. względem zwyczajnego "uchwytu", jaki jestem w stanie znaleźć za ~150 zł.
Wszelka pomoc będzie mile widziana.