Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Znajdź mój Iphone. Zgubiony tefon

• Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 latio

latio
  • 5 posts

Posted 23 October 2015 - 16:44

Witam, mam problem gdyż zgubiłem Iphona 5 i takie pytanie: czy jeśli ktoś go przywrócił do ustawień fabrycznych to czy będzie możliwe namierzenie go poprzez Znajdź mój Iphone? Z góry dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam

#2 Kuba2000

Kuba2000
  • 2043 posts
  • SkądKielce/Wrocław

Posted 23 October 2015 - 16:46

Jesli jest wlaczony fmi to go namierzysz.

iPhone 15 Pro Max 512GB

#3 pedros

pedros
  • 1392 posts
  • SkądWAW, PL

Posted 23 October 2015 - 17:20

Jeśli miałeś włączoną usługę Find My iPhone, to nowy "właściciel" nie przywróci go do ustawień fabrycznych - zadziała blokada aktywacji i nawet jak wprowadzi go w DFU i spróbuje odtworzyć, nie uda się aktywować takiego urządzenia bez podania hasła do Apple ID. Sęk w tym, że namierzyć taką "cegłę" będzie raczej niemożliwe...

#4 latio

latio
  • 5 posts

Posted 23 October 2015 - 20:14

Ok. Czyli znalazca nie będzie miał z niego pożytku? I jeszcze jedna rzecz: Czy jesli wyrzuci karte sim i telefon nie bedzie miał połączenia z siecią to funkcja fmi zadziała?

#5 Kuba2000

Kuba2000
  • 2043 posts
  • SkądKielce/Wrocław

Posted 23 October 2015 - 20:29

Wtedy nie chyba ze zlapie jakies wifi otwarte.

iPhone 15 Pro Max 512GB

#6 pedros

pedros
  • 1392 posts
  • SkądWAW, PL

Posted 23 October 2015 - 21:05

@latio, używaj czasem wyszukiwarki. Ale że młody stażem jesteś to odpowiem dokładniej.

Aby wyłączyć Find My iPhone trzeba podać hasło Apple ID. Także przy zerowaniu urządzenia do ustawień fabrycznych. Żeby namierzyć iPhone musi on w jakikolwiek sposób połączyć się z siecią.

Miałeś włączony kod blokady ekranu? Jeśli tak, to szansa że Twój iPhone zostanie namierzony istnieje tylko w przypadku, gdy nowy "właściciel" nie wyjmie obecnej karty SIM (z aktywnym transferem danych) albo gdy pojawi się z włączonym telefonem w zasięgu jakiejkolwiek zapamiętanej otwartej sieci Wi-Fi, do której kiedykolwiek się podłączyłeś (jakiś McDonalds itp.).

Jeśli nie miałeś i nowy "właściciel" beztrosko wymieni SIM i będzie próbował korzystać ze znalezionego iPhone - czy to po 3G, czy Wi-Fi - namierzysz iPhone i będziesz go mógł zdalnie zablokować i wyświetlić odpowiedni komunikat na ekranie. Bez bicia przyznam, że nie przerabiałem scenariusza ze zdalnym wymazywaniem zawartości i nie wiem czy w takim przypadku blokada aktywacji zadziała - niech się mądrzejsi koledzy wypowiedzą, bo chwilowo nie mam pod ręką urządzenia na którym mógłbym to sprawdzić - ale w poniedziałek przećwiczę i to. Dobra, poświęciłem iPada - możesz wpisać komunikat jaki pojawi się na ekranie wymazanego urządzenia i blokada aktywacji działa - trzeba wpisać Apple ID i hasło konta, którego użyto do zdalnego wymazania - czyli "cegła".

Jeśli wprowadzi telefon w tryb DFU i spróbuje "na chama" odtworzyć do ustawień fabrycznych - zadziała blokada aktywacji i zostanie z "cegłą", z którą bez oryginalnej faktury zakupu nic już nie zrobi. Odblokować to można wyłącznie poprzez Apple i trzeba się naprawdę ostro wyspowiadać, czyli udowodnić że zgłoszone urządzenie jest własnością zgłaszającego.

Edited by pedros, 23 October 2015 - 21:19.

#7 latio

latio
  • 5 posts

Posted 23 October 2015 - 21:21

Dzięki. I jeszcze jedno pytanie bo na YT znalazłem, że aby przywrócić ustawienia fabryczne trzeba podać pin. Czyli można zresetować go nie znając hasła do apple ID bo przecież gdy nowy "właściciel" wyrzuci karte sim nie będzie pinu, chyba, że chodziło o blokade ekranu

#8 pedros

pedros
  • 1392 posts
  • SkądWAW, PL

Posted 23 October 2015 - 21:37

Przeczytaj dokładnie co napisałem. Miałeś włączoną usługę Find My iPhone? Bo tak wynikało z pierwszego posta.

#9 latio

latio
  • 5 posts

Posted 23 October 2015 - 21:39

A ok czyli jak mam włączone fmi to zawsze trzeba podać hasło. Dzięki wielkie

#10 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 23 October 2015 - 22:12

Zmartwię Cię. W przypadku kradzieży funkcja Znajdź Mój iPhone służy tylko do wykasowania danych z iPhona. Nie odzyskasz go już i nie namierzysz. Złodziej pewnie już dawno go wyłączył, a poza tym łatwo może  odtworzyć oprogramowanie w trybie DFU, a wtedy już żadna lokalizacja nie zadziała. Złodziej zostanie z zablokowanym telefonem i pewnie rozbierze go na części.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users