Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak usunąc drugą partycję w Macu ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gracjano

Gracjano
  • 20 postów
  • SkądCyberspace

Napisano 22 października 2015 - 17:46

Witam serdecznie

MacBook Pro 2009 dysk 160Gb podzielony jest na dwie partycje po 79Gb każda

Brakuje mi od pewnego czasu wolnego miejsca na partycji systemowej a wiekszy dysk moge kupić dopiero jak uzbieram trochę kasy. Mam pytanie czy jest możliwość a jeżeli tak to jak to zrobić, aby usunąć tą drugą partycję zeby pozostała tylko jedna.

Mam ją juz sformatowaną ale w narzędziach dyskowych nie widze takich opcji.

Bardzo proszę o pomoc

#2 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 22 października 2015 - 22:25

Zależy od kolejności tworzenia partycji. Wejdź w Narzędzie Dyskowe. Kliknij główny dysk nadrzędny, potem wybierz "partycja" - pod kołowym wykresem masz znaczek minusa. Nie usuniesz tak partycji systemowej. Trzeba zaznaczyć odpowiednie pole wykresu i kliknąć minus.

Jeśli to nie działa to najprościej użyć w Terminalu programu diskutil. (wystarczy wpisać man diskutil w Terminalu a wyświetlą ci się manual). Najlepiej poszukaj jednak jakiegoś opisu w necie dotyczącego użycia tego programu i łączenia partycji (polecenie mergePartitions).

#3 Gracjano

Gracjano
  • 20 postów
  • SkądCyberspace

Napisano 26 października 2015 - 17:54

Jak wchodzę w narzędzia dyskowe -> partycja to nie mam możliwości usunięcia drugiej partycji

Chcę ją usunąć i powiększyć systemową

#4 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 26 października 2015 - 18:24

Jak wchodzę w narzędzia dyskowe -> partycja to nie mam możliwości usunięcia drugiej partycji

Chcę ją usunąć i powiększyć systemową

Zrestartuj kompa w trybie recovery i tam wejdź w Narzędzia dyskowe. Jeśli to nie pomoże - tak jak pisałem, użyj diskutil. A jak masz opory do terminala, to zrób kopię Time Machine dysku, sformatuj cały w cholerę (w jedną partycję) i odtwórz dysk z kopii zapasowej. Tak będzie najbezpieczniej.

#5 Gracjano

Gracjano
  • 20 postów
  • SkądCyberspace

Napisano 26 października 2015 - 18:34

Kopię już mam zrobioną w TM

I jak ją przywróce wtedy to będę miał wszystkie dane ? tzn ( programy, ustawienia, zapisane hasła itd ?)

#6 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 26 października 2015 - 18:39

Kopię już mam zrobioną w TM

I jak ją przywróce wtedy to będę miał wszystkie dane ? tzn ( programy, ustawienia, zapisane hasła itd ?)

Będziesz miał wszystko tak jak w tej chwili. Chyba, że w preferencjach Time Machine odznaczyłeś jakiś katalog, żeby go nie archiwizował. Robiłem taki manewr kilka razy i zawsze działa. Jedyne czego nie będziesz miał to folderu z cache (np. pliki tymczasowe przeglądarek i takie pierdoły.)

#7 Gracjano

Gracjano
  • 20 postów
  • SkądCyberspace

Napisano 26 października 2015 - 18:52

To czyli jeszcze raz zebym czegoś nie spiepszył.

Robię kopię zapasową TM na zewnętrznym dysku. -> uruchamiam ponownie maca w trybie recowery -> narzędzia dyskowe -> format partycji -> restart maca w recowery i przywróć z kopi zapasowej TM

Jak cos nie tak to proszę mnie poprawić

#8 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 26 października 2015 - 19:37

To czyli jeszcze raz zebym czegoś nie spiepszył.

Robię kopię zapasową TM na zewnętrznym dysku. -> uruchamiam ponownie maca w trybie recowery -> narzędzia dyskowe -> format partycji -> restart maca w recowery i przywróć z kopi zapasowej TM

Jak cos nie tak to proszę mnie poprawić

Dokładnie tak. Przy starcie z recovery jest opcja przywróć z Time Machine, czy jakoś tak.

#9 Gracjano

Gracjano
  • 20 postów
  • SkądCyberspace

Napisano 26 października 2015 - 21:43

Niechce mi sie zaladowac recovery
Caly czas bialy ekran jablko i krecace sie kółeczko
Moge uruchomis z plyty instalacje systemu? Po wyborze jezyka wybrac u gory narzedzia i odtworzenie z kopi TM ?
Zrobilem tak jak wyzej napisalem.
Uruchomilem start systemu z plyty poniewaz z recowery nie chcial mi sie zaladowac.
Uruchomilem narzedzia i odtwórz system z kopii zapasowej.
Jednak zatrzymalo mi sie odtwarzanie juz po raz drugi na 1,9 %

#10 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 26 października 2015 - 22:12

Sformatowałeś dysk całkowicie, czy tylko usuwałeś partycje? Sprawdź może dysk narzędziem dyskowym pod kątem błędów. Możesz mieć też pecha i coś jest nie tak z dyskiem Time Machine. U mnie takie odtwarzanie nie trwa dłużej niż pół godziny do 40 min. (USB 3.0, 500 GB dysk).

#11 Gracjano

Gracjano
  • 20 postów
  • SkądCyberspace

Napisano 26 października 2015 - 22:19

Sformatowalem dysk i sprawdzilem pod kątem bledow ( nie wystapily-dysk OK)
Niestety nadal nie moge uruchomic w trybie recovery
Podczas uruchamiania wciskam cmd+R i po pojawieniu sie jablka puszczam i za chwile wyskakuje mi imona zakazu (kólko przekreślone)
Caly czas uruchamiam z plyty i wybieram w narzedziach przywracanie z TM
4x juz na 1,9 % wystapil blad .....

#12 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 26 października 2015 - 22:49

Sformatowalem dysk i sprawdzilem pod kątem bledow ( nie wystapily-dysk OK)
Niestety nadal nie moge uruchomic w trybie recovery
Podczas uruchamiania wciskam cmd+R i po pojawieniu sie jablka puszczam i za chwile wyskakuje mi imona zakazu (kólko przekreślone)
Caly czas uruchamiam z plyty i wybieram w narzedziach przywracanie z TM
4x juz na 1,9 % wystapil blad .....

Coś jest chyba nie tak z kompem. A spróbuj czy zainstaluje ci się system (nie z Time Machine, tylko normalnie), możesz też spróbować instalki przez internet, jeśli komp jest w miarę nowy (cmd+option+R przy starcie). Jeśli system zainstaluje się normalnie, to można wykluczyć jakieś błędy dysku. Kopię z Time Machine możesz przywrócić później.

#13 Gracjano

Gracjano
  • 20 postów
  • SkądCyberspace

Napisano 26 października 2015 - 23:00

Kolego Yellowfrog
Instalowalem system z plyty i bez problemu poszlo
Po za tym caly czas mam moj oryginalny dysk z systemem i danymi i gdy zamieniam dyski mac chodzi normalnie
Jak zainstalowalem Mac os X i przywrocilem TM to system mialem ten stary a programow i danych musialem szukac w katalogach

#14 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 26 października 2015 - 23:29

Jeśli przywracanie dysku z TM zatrzymuje się w pewnym momencie to znaczy, że coś jest nie tak z kopią Time Machine (być może z dyskiem zewnętrznym po prostu) - skoro twierdzisz, że normalnie system się instaluje z instalki. Chyba niefart i nic na to nie poradzisz. Mi się takie coś nigdy nie zdarzyło. No i zastanawia mnie to,że nie chce startować z recovery (nie widzi chyba na tej partycji systemu, skoro jest przekreślone kółko).

Piszesz, że coś kombinujesz z zamienianiem dysków... Nie wiem. Powinno działać i u mnie działa.

#15 DanielF

DanielF
  • 5 764 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 27 października 2015 - 06:30

Pytanie za 100 punktów: czy przypadkiem starsze maki nigdy nie miały opcji recovery?- z tego co pamiętam miały ją tylko nowsze fabrycznie sprzedawane bez systemu na płytach.
Fallout ...war, war never changes...

#16 Gracjano

Gracjano
  • 20 postów
  • SkądCyberspace

Napisano 27 października 2015 - 14:29

Byc moze moj wlasnie nie ma recovery Macbook Pro 2006
Wiec jak inaczej przywrocic system na nowy dysk?
Podczas instalacji z plyty i probie odtworzenia z TM zatrzymuje sie na 1,9% i wywala blad.

Podczas uruchamiania maca po dzwieku wciskam cmd+r i puszczam gdy pojawia sie logo Apple. Za chwile wyskakuje znak zakazu i za chwile znowu logo i tak w kólko.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych