Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

brak numeru seryjnego

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
28 odpowiedzi w tym temacie

#1 putin1991

putin1991
  • 44 post贸w

Napisano 22 pa藕dziernika 2015 - 14:45

Witam,

mam dosy膰 nietypowy problem, w macbook pro 15 z 2012 roku w informacjach o komputerze przy numerze seryjnym pisze komunikat niedost臋pny. System Yosemite 10.10.5   

Nie mog臋 zalogowa膰 si臋 do imassange oraz facetime.

prosz臋 o pomoc 

na infolinii od trzech tygodni ka偶膮 czeka膰 problem zg艂oszony do technik贸w

#2 macsupport

macsupport

• 8聽620 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 22 pa藕dziernika 2015 - 14:50

A znasz przesz艂o艣膰 tego komputera? Kupi艂e艣 go nowego czy u偶ywanego?

Jedyny serwis sprz臋tu Apple w Ma艂opolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Krak贸w

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#3 putin1991

putin1991
  • 44 post贸w

Napisano 28 pa藕dziernika 2015 - 12:31

mam go od nowo艣ci po reinstalacji systemu pojawi艂 si臋 ten problem 

#4 macsupport

macsupport

• 8聽620 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 28 pa藕dziernika 2015 - 12:41

A by艂 kiedykolwiek w jakim艣 serwisie?

#5 putin1991

putin1991
  • 44 post贸w

Napisano 29 pa藕dziernika 2015 - 00:10

tak

#6 DanielF

DanielF
  • 5聽774 post贸w
  • Sk膮dSiedlce

Napisano 29 pa藕dziernika 2015 - 06:49

P艂yty po wymianie nie maja nr seryjnych i zwykle to serwis powinien je wpisa膰.
Fallout ...war, war never changes...

#7 Korowiow1980

Korowiow1980
  • 6 post贸w

Napisano 29 pa藕dziernika 2015 - 07:05

Mam ten sam problem szlak mnie trafia

P艂yty po wymianie nie maja nr seryjnych i zwykle to serwis powinien je wpisa膰.

Jaki na ten fant jest spos贸b . Czy brak numeru jest problemem logowania do AppleID itd ?

#8 putin1991

putin1991
  • 44 post贸w

Napisano 29 pa藕dziernika 2015 - 10:14

nie mog臋 si臋 zaogowa膰 do apple. ale ja nie wymienia艂em p艂yty 

#9 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6聽245 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 29 pa藕dziernika 2015 - 10:27

To mia艂e艣 flashowane EFI i zapomnieli wgra膰 nr. seryjny maca. Poza tym w adresie 007fff00 jest zakodowany numer seryjny p艂yty i to jego brak mo偶e by膰 powodem twoich problem贸w. Podejd藕 do serwisu gdzie robi艂e艣 maca i niech poprawi膮 to.
Specjalistyczny Serwis Komputer贸w Apple "Serwis Jab艂ek庐"
ul. Stryje艅skich 10 lok us艂 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

#10 macsupport

macsupport

• 8聽620 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 29 pa藕dziernika 2015 - 10:49

Napisz co by艂o robione w tym serwisie i co to za serwis? Mo偶e zosta艂a wymieniona p艂yta albo jeszcze jaka艣 lepsza historia tam mia艂a miejsce.

Generalnie ten problem mo偶na naprawi膰, ale lepiej niech si臋 tym zajmie serwis, kt贸ry tam zagl膮da艂.

#11 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6聽245 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 29 pa藕dziernika 2015 - 16:45

Rozwi膮zanie:

1. Przyczyna - pobrana aktualizacja EFI zapisa艂a sam膮 "sur贸wk臋" (najpro艣ciej m贸wi膮c uaktualnienie) do pami臋ci, tzn nie pobra艂a wsadu g艂贸wnego z pami臋ci, zespoli艂a z aktualizacj膮 i wgra艂a ponownie, lecz pomin臋艂a etap zespolenia i wgra艂a sam膮 aktualizacj臋. Przypuszczalnie Apple ma b艂膮d w samej pobieranej paczce uaktualnie艅. Wygl膮da艂o to tak:

flash.png

Zwr贸膰cie uwag臋, 偶e wszystkie dane dotycz膮ce p艂yty zosta艂y skasowane (006904e0 to adres w kt贸rym powinien znajdowa膰 si臋  nr. seryjny). Prawid艂owy program powinien wygl膮da膰 tak:

flash.jpg

W zaznaczonym adresie znajduje si臋 si臋 nr. seryjny (wyszarzony specjalnie), kt贸ry nie wyst臋puje w sur贸wce (aktualizacji) i aby on pojawi艂 si臋 musi by膰 podstawowy wsad pami臋ci zespolony z aktualizacj膮.

2. Rozwi膮zanie: Jedyne to ponowne wgranie kompletnego wsadu pami臋ci przez programator.

3. Efekt: b艂臋dnie zaktualizowane EFI utworzy艂o "nowy komputer" w iCloud z... brakiem nr. seryjnego. Trzeba go wykasowa膰. Da艂o si臋 przywr贸ci膰 iMesage i facetime - jednak synchronizacja notatek nie dzia艂a艂a. Okaza艂o si臋, 偶e je艣li komputer pozostanie w starszym systemie ( tu 10.10.x) a inne urz膮dzenie przejdzie na nowszy (np. iOS 9) notatki przestaj膮 si臋 synchronizowa膰 i ... koniec (iOS 9 wymusza przekonwertowanie w iCloud do nowych notatek, podczas gdy w komputerze pozostaj膮 stare, kt贸re nie wsp贸艂pracuj膮 z nowymi). Jedyne rozwi膮zanie to podniesienie systemu w komputerze do 10.11. Tak wi臋c brak nr. seryjnego nie by艂 tu przyczyn膮 .

#12 Icemanpl

Icemanpl
  • 236 post贸w
  • Sk膮dKatowice

Napisano 29 pa藕dziernika 2015 - 17:49

Jest tez inne rozwi膮zanie. Jest program serwisowy ad Apple, kt贸ry jednokrotnie pozwala na dopisanie nr seryjnego. Gdzie艣 powinienem go mie膰 kontakt na prv.

#13 MKIKILL

MKIKILL
  • 8 post贸w
  • Sk膮dLublin, PL

Napisano 29 pa藕dziernika 2015 - 17:58

Mia艂em ten sam problem, wymienili, wys艂a艂em do autoryzowanego serwisu, w ko艅cu po ponad miesi膮cu dosta艂em MB now膮 za darmo ca艂e story opisa艂em nawet tutaj - http://goo.gl/KYT0Q0, mo偶e pomo偶e. U mnie serializery nie dzia艂a艂y...

U偶ytkownik MKIKILL edytowa艂 ten post 29 pa藕dziernika 2015 - 17:59

iNeverSell - iPhone 4 -> iPhone 5 / iPad 2 -> iPad Air / MacBook Pro 13" Mid 2009 / Hack Pro Haswell Late 2013

#14 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6聽245 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 29 pa藕dziernika 2015 - 18:29

Jest tez inne rozwi膮zanie. Jest program serwisowy ad Apple, kt贸ry jednokrotnie pozwala na dopisanie nr seryjnego. Gdzie艣 powinienem go mie膰 kontakt na prv.

Niestety - nie b臋dzie dzia艂a艂 bo dzia艂a tylko przy pe艂nym wsadzie z czystym numerem seryjnym. Tu zosta艂a wyczyszczona podstawa. Efekt stosowania w takim przypadku serializera - post MKIKLL. Nale偶y na razie wstrzyma膰 si臋 z aktualizacj膮 EFI  lub robi膰 przez terminal.

#15 Korowiow1980

Korowiow1980
  • 6 post贸w

Napisano 29 pa藕dziernika 2015 - 19:33

Niestety - nie b臋dzie dzia艂a艂 bo dzia艂a tylko przy pe艂nym wsadzie z czystym numerem seryjnym. Tu zosta艂a wyczyszczona podstawa. Efekt stosowania w takim przypadku serializera - post MKIKLL. Nale偶y na razie wstrzyma膰 si臋 z aktualizacj膮 EFI  lub robi膰 przez terminal.

Witam serdecznie. Mam podobny problem z brakiem numeru seryjnego w jego miecju mam wpisanie niedost臋pny.
Gdzie mog臋 takie co艣 naprawi膰 i jaki jest tego koszt ? Obdzwonilem kilka punkt贸w naprawy i nikt nie chce sie tego podj膮膰 wraz z cortland. Krew mnie zalewa bo to super komputer a nie potrafi臋 sie zalogowa膰 do 偶adnego z kont jedynie do iCloud ale iTunes AppStore iMessage facetime jest martwe ca艂y czas kr臋ci sie tylko kursor bez efektu. Pomoc tych. Apple powiedzia艂a ze to jest bardzo dziwny przypadek i musz膮 ten problem przedyskutowa膰. Wed艂ug nich brak numeru nie powinna wp艂ywa膰 na mo偶liwo艣膰 logowa艅ia do kont.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedz

#16 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6聽245 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 29 pa藕dziernika 2015 - 19:49

Je艣li mo偶esz udokumentowa膰 pochodzenie komputera to koszt u nas 150 do 200 z艂 w zale偶no艣ci od modelu (w nowych intelach trzeba wykonywa膰 jeszcze dodatkowe operacje zwi膮zane z oprogramowaniem samych uk艂ad贸w - dotyczy to serii i5 i i7). Z ciekawo艣ci - system 10.10.X? Nast膮pi艂o to po aktualizacji?

#17 Korowiow1980

Korowiow1980
  • 6 post贸w

Napisano 29 pa藕dziernika 2015 - 20:06

Je艣li mo偶esz udokumentowa膰 pochodzenie komputera to koszt u nas 150 do 200 z艂 w zale偶no艣ci od modelu (w nowych intelach trzeba wykonywa膰 jeszcze dodatkowe operacje zwi膮zane z oprogramowaniem samych uk艂ad贸w - dotyczy to serii i5 i i7). Z ciekawo艣ci - system 10.10.X? Nast膮pi艂o to po aktualizacji?

Nie wiem kupi艂em przed wczoraj na Allegro i za艂膮czy艂em go na 2 minuty sprawdzi艂em czy dzia艂a i od razu wymieni艂em mu dysk na ssd i podczas instalacji pr贸by logowania do Apple ID wyst膮pi艂 problem jest to imac z 2011 i5 radeon 6750 512gb. Poprostu nie my艣la艂em ze mo偶e by膰 taki problem. Czysta ludzka g艂upota niewiedza

Udokumentowa膰 mog臋 jedynie tyle ze kupi艂em go na Allegro. Dzisiaj od konsultantki Apple dowiedzia艂em sie tyle ze nie jest skradziony

#18 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6聽245 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 29 pa藕dziernika 2015 - 20:07

Powiniene艣 w takim razie wyja艣ni膰 problem ze sprzedawc膮. Nie ma sensu p艂aci膰 za co艣 co Ci si臋 nale偶y.

#19 Korowiow1980

Korowiow1980
  • 6 post贸w

Napisano 29 pa藕dziernika 2015 - 20:15

Powiniene艣 w takim razie wyja艣ni膰 problem ze sprzedawc膮. Nie ma sensu p艂aci膰 za co艣 co Ci si臋 nale偶y.

Tak tez pr贸buje zrobic ale chce tez wiedzie膰 co mnie czeka je艣li nie dojd臋 do porozumienia. Chce wiedzie膰 czy w razie czego bedzie mo偶liwa naprawa i jaki bedzie koszt. By膰 mo偶e zwr贸ci mi poprostu koszt naprawy ten cz艂owiek

#20 MKIKILL

MKIKILL
  • 8 post贸w
  • Sk膮dLublin, PL

Napisano 29 pa藕dziernika 2015 - 21:36

Nie, nie, ja szuka艂em serializera dopiero jak sie okaza艂o, 偶e on zgubi艂 ten serial number, a w zasadzie p贸艂 roku p贸藕niej jak wyrzuci艂 mnie z imessage i on po prostu nie pomaga艂. Zeby to zadzia艂a艂o to potrzebna by艂aby chyba po prostu czysta p艂yta, bez wcze艣niej nadanego seriala...

Serial zgubi艂 gdzie艣 przy okazji wymiany hdd na ssd i dok艂adaniu pami臋ci. Ale pewnie aktualizowa艂em tez gdzies po drodze EFI, tak czy inaczej dop贸ki apple nie zaostrzy艂o wymaga艅 dotycz膮cych autoryzacji w us艂ugach (po wycieku danych z icloud) wszystko by艂o ok. Potem po dodaniu do mojego id nowego telefonu ciach i koniec. Potem moje bardzo d艂uga batalia z serwisem zako艅czona darmow膮 wymian膮 p艂yty g艂贸wnej.

U偶ytkownik MKIKILL edytowa艂 ten post 29 pa藕dziernika 2015 - 21:42

iNeverSell - iPhone 4 -> iPhone 5 / iPad 2 -> iPad Air / MacBook Pro 13" Mid 2009 / Hack Pro Haswell Late 2013

#21 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6聽245 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 29 pa藕dziernika 2015 - 21:51

Program nadaje nr. seryjny do wsadu z pustym miejscem na ten numer. Jednak musi ono istnie膰 a nie by膰 wykasowane. Tak samo nie zadzia艂a gdy istnieje ju偶 jaki艣 numer seryjny. Poniewa偶 prawdopodobnie mia艂e艣 podobny przypadek jak autor tematu, serializer nie mia艂 gdzie wprowadzi膰 S/N i dla tego nie dzia艂a艂. Tym bardziej, 偶e z twojego opisu (link) te偶 to sta艂o si臋 na 10.10.

#22 macsupport

macsupport

• 8聽620 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 29 pa藕dziernika 2015 - 23:10

Tak tez pr贸buje zrobic ale chce tez wiedzie膰 co mnie czeka je艣li nie dojd臋 do porozumienia. Chce wiedzie膰 czy w razie czego bedzie mo偶liwa naprawa i jaki bedzie koszt. By膰 mo偶e zwr贸ci mi poprostu koszt naprawy ten cz艂owiek

Lepiej zapytaj tego sprzedawc臋 o dok艂adn膮 histori臋 tego komputera, bo kombinacje z numerem seryjnym mog膮 艣wiadczy膰 o podejrzanym pochodzeniu sprz臋tu, omijaniu blokady Znajd藕 M贸j Mac itp. I tak przeczyta艂em co Ci w Apple powiedzieli ale to o niczym nie 艣wiadczy.

Numer seryjny mo偶na zaprogramowa膰 od nowa i dla wyspecjalizowanego serwisu nie jest to problemem. My to robimy praktycznie w ka偶dym komputerze. Tumpio te偶 Ci to zrobi, bo jak wida膰 ma o tym spor膮 wiedz臋.

#23 MKIKILL

MKIKILL
  • 8 post贸w
  • Sk膮dLublin, PL

Napisano 29 pa藕dziernika 2015 - 23:40

Program nadaje nr. seryjny do wsadu z pustym miejscem na ten numer. Jednak musi ono istnie膰 a nie by膰 wykasowane. Tak samo nie zadzia艂a gdy istnieje ju偶 jaki艣 numer seryjny. Poniewa偶 prawdopodobnie mia艂e艣 podobny przypadek jak autor tematu, serializer nie mia艂 gdzie wprowadzi膰 S/N i dla tego nie dzia艂a艂. Tym bardziej, 偶e z twojego opisu (link) te偶 to sta艂o si臋 na 10.10.

Ale wiesz dalej zupe艂nie nie rozumiem dlaczego Cortland trzyma艂 m贸j komputer u siebie przez 30 dni roboczych... Z tego co wyczyta艂em na zachodnich forach to taka "napraw臋" robi膮 przy Genius bar w app,e store. W razie czego Wy daliby艣cie sobie z tym rad臋?

#24 Korowiow1980

Korowiow1980
  • 6 post贸w

Napisano 30 pa藕dziernika 2015 - 00:02

Lepiej zapytaj tego sprzedawc臋 o dok艂adn膮 histori臋 tego komputera, bo kombinacje z numerem seryjnym mog膮 艣wiadczy膰 o podejrzanym pochodzeniu sprz臋tu, omijaniu blokady Znajd藕 M贸j Mac itp. I tak przeczyta艂em co Ci w Apple powiedzieli ale to o niczym nie 艣wiadczy.

Numer seryjny mo偶na zaprogramowa膰 od nowa i dla wyspecjalizowanego serwisu nie jest to problemem. My to robimy praktycznie w ka偶dym komputerze. Tumpio te偶 Ci to zrobi, bo jak wida膰 ma o tym spor膮 wiedz臋.

Sprzedaj膮cy twierdzi ze wszystko by艂o Ok. Moja wina bo niesprawdzilem od razu tylko wsadzilem dysk ssd i zainstalowa艂em system El Capitan by膰 mo偶e to on spowodowa艂 problem. Co dziwne uda艂o mi sie zalogowa膰 do konta iCloud doda膰 do znajd藕 m贸j mac i inne opcje iCloud. Ale sam AppStore iTunes iMessage facetime ju偶 nie mo偶na zalogowa膰. Potrzebuje sprawnego imaca do pracy. Z tego co widz臋 pa艅stwa serwis jest w Krakowie jest on stosunkowo blisko bo jestem z okolic Katowic. Chyba ze Pa艅stwo znacie jaki艣 serwis z Katowic kt贸ry sprawnie profesjonalnie to zrobi. Jaki koszt wynosi takiej us艂ugi u was w serwisie ?

#25 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6聽245 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 30 pa藕dziernika 2015 - 00:19

Ale wiesz dalej zupe艂nie nie rozumiem dlaczego Cortland trzyma艂 m贸j komputer u siebie przez 30 dni roboczych...

Odpowied藕 jest prosta. Maj膮 swoje procedury narzucone przez Apple... kt贸re nie zadzia艂y. Przypuszczalnie przekazali temat wy偶ej (czytaj Cupertino ;)) i czekali na decyzj臋 co z fantem robi膰. Autoryzowane serwisy s膮 ograniczone procedurami, kt贸re nie pozwalaj膮 np. na odczytanie wsadu i stwierdzenie co tak naprawd臋 jest przyczyn膮 takiego stanu rzeczy. By膰 mo偶e mogliby pom贸c w kilka minut... ale nie wolno im, bo strac膮 autoryzacj臋... Polityka Apple.

Z tego co wyczyta艂em na zachodnich forach to taka "napraw臋" robi膮 przy Genius bar w app,e store. W razie czego Wy daliby艣cie sobie z tym rad臋?

Ka偶dy serwis na tym forum poradzi sobie z takim problemem. My - na szcz臋艣cie - nie jeste艣my ograniczeni bzdurnymi procedurami. Poza tym we藕 pod uwag臋, 偶e autoryzowany serwis to tak naprawd臋 "wymieniacze" - stwierdzaj膮 problem - do wymiany np. p艂yta g艂贸wna (podczas gdy wystarczy ponowne zaprogramowanie pami臋ci flash lub wymieni膰 jeden uk艂ad za 20 z艂 ). Apple bardzo dba aby jak najmniej wiedzy, danych itp. wycieka艂o w 艣wiat. Do wi臋kszo艣ci problem贸w, napraw, dokumentacji musimy dochodzi膰 sami, cz臋sto posi艂kuj膮c si臋 podobnymi rozwi膮zaniami z innych sprz臋t贸w, lub dokumentacj膮 producenta uk艂ad贸w (o ile s膮, bo coraz wi臋cej uk艂ad贸w jest dedykowanych tylko dla Apple). Serwisy nieautoryzowane musz膮 wi臋c uzyska膰 odpowied藕 nie tylko jaki jest problem, ale i sk膮d si臋 on wzi膮艂 - czyli nie tylko wyleczy膰 chorob臋 ale i znale藕膰 jej przyczyn臋. St膮d ciut inny poziom wiedzy ;).

• MKIKILL lubi to

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych