Witam!
Wczoraj z chlopakami nagrywalismy przez GarageBand brage - rap o niczym. Wyszedl nam naprawde niezly kawalek. Bit leci mi w glowie non stop po spedzeniu nad tym 8 godzin.
Mam nastepujace pytanie.
Pierwsze jest kluczowe. W GarageBand dzwiek jest bardzo glosny, jednak wyeksportowany plik jest duzo bardziej cichy. Czemu tak sie dzieje? Chce, aby mp3 mialo taka sama glosnosc co podcast w G.B. Obok wyswietlacza LCD z czasem glosnos jest ustawioa na maxa. Sciezki maja rozna glosnosc odpowiednio dopasowana. Eskportuje, niewazne do jakiego formatu - ze wszystkimi jest tak samo, sa straszne ciche.
Drugie pytanie.
Nagralismy 26 sciezek - wiekszosc to pojedyncze efekty na slowo lub 2. Czy mozna je jakos nazwac, np. Refren, bit, etc? Na poczatku bylo latwo, ale na koniec strasznie sie gubilismy i non stop musielismy sie cofac bo cos usunelismy przesunelismy. Jedynie poznaje sciezki poprzez odsluch, albo nazwe efektu, ktora sie pojawia w tym miejscu.
Dzieki
Krzysiek

GarageBand głośność wyeksportowanego pliku, nazywanie ścieżek
Rozpoczęty przez
_krzysiek
, 16 gru 2007 09:46
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 16 grudnia 2007 - 09:46
Napisano 16 grudnia 2007 - 12:10
ścieżki można nazywać - dwa kliknięcia na nazwie powinny podświetlić nazwę i umożliwić zmiany.
co do głośności to może macie włączone ujednolicanie (wyrównanie dźwięku) natężenia dźwięku w iTunes?
Napisano 16 grudnia 2007 - 12:12
jezeli dobrze zrozumialem i chodzi ci o konfiguracje iTunes, to nie o to mi chodzi, bo na odtwarzaczu mp3 jest tak samo cicho w porownaniu z innymi utworami...
A przypomnialo mi sie..
Gramy na wstawionym bicie i dlatgo widze rzeczywiste sciszenie podczas gdy sciezka z bitem jest niemodyfikowaa w ogole poza wycieciem refrenu.
Napisano 16 grudnia 2007 - 13:30
Nie będziesz miał nigdy identycznie jak w GB.
Dlatego że GB wewnętrznie używa miksowania 32bitowego, przy exporcie robi downmix do bitów 16. Im więcej ścieżek tym cichszy efekt końcowy.
Napisano 16 grudnia 2007 - 13:41
Czyli co polecilbys mi zrobic? Mam sie ograniczac co do jakiejs ilosci sciezek, tak mi jest wygodnie? Nie mogloby to sie zapisac w sposob, em... jakby cos by po prostu przechwytywalo dzwiek ktory wypuszcza do glosnikow GB?
Napisano 16 grudnia 2007 - 21:38
Nie będziesz miał nigdy identycznie jak w GB.
Dlatego że GB wewnętrznie używa miksowania 32bitowego, przy exporcie robi downmix do bitów 16. Im więcej ścieżek tym cichszy efekt końcowy.
Niestety - błąd.
Redukcja głębokości bitowej strumienia audio nie prowadzi do zmniejszenia głośności sygnału. Algorytm redukcji 32 bitowego audio do 16 bitowego w GB nie polega na prostym odcięciu 16 bitów i nie powoduje to zmniejszenia dynamiki. 16 likwidowanych bitów jest rozprowadzane za pomocą szumu w całym spektrum sygnału. To dość skomplikowany proces i wystarczy wiedzieć, że audio wynikowe ma postrzeganą dynamikę 32 czy 24 bitów zawartą w dynamice 16 bitowej.
Ponadto ilość miksowanych ścieżek w dobrze zaprojektowanym sumatorze nie ma znaczenia dla ostatecznej głośności sygnału wynikowego.
Problem _krzysieka jest bardziej złożony i dziwny... Muszę przyznać, że nigdy nie zdarzyło mi się, aby zgranie kompozycji GB do pliku powodowało zmniejszenie głośności piosenki.
Może należałoby wyeksportowany plik audio wprowadzić z powrotem do GB do aranżu tej piosenki i porównać głośność z kompozycją nie zgraną za pomocą opcji Solo/Mute.
I druga kwestia - do jakich utworów porównujesz Swój Rap ? Czy do piosenek zgranych w multimilionowych studiach przez producentów z Hollywood i masterowanych u Boba Katza lub Bernie Grundmana :wink:. Jeśli tak, to zapomnij o porównywaniu głośności piosenki z darmowego GB robioną bez doświadczenia w produkowaniu Rapu. Z całym szacunkiem dla oryginalności Waszego soundu.
Sytuacja jednak nie jest beznadziejna. W GB, w Track Info/Master Track/Details możesz odplić Plug-in pt. AUPeakLimiter. Manipulując tym bajerem spowodujesz podniesienie energii dźwięku w sygnale. Ustaw pre-gain na maksa :shock: i zmieniaj Attack i Release aż zniekształcenia będą akceptowalne. Potem zmniejsz pre-gain. Pobaw się też AUDynamicsProcessor i AUMultibandCompressor. Z koleji wtyczka Compressor ma presety pt. Hip-hop Edge np. Pobaw się tym i wykonaj parę zgrań
Pełne wyjaśnienie technik maksymalizowania głośnosci utworów wymagałaby serii wykładów i warsztatów ćwiczeń. Najlepiej pobaw się wtyczkami i sam wyczujesz o co chodzi.
A i jescze w GB '08 v4.1.1 w Preferences nie zapomnij ustawić w opcji Advanced - Auto Normalize: Export project at full loudness i Audio Resolution: Best (eksport audio w rozdzielczości 24 bity
Napisano 17 grudnia 2007 - 12:29
Dzieki za ogromny post napisany na ten temat... Ale nie pomaga. Zaktualizowalem do naj wersji, opcja byla domyslnie juz zaznaczna. Pierwszy eksport nic nie zmienil. Bawilem sie tymi pluginami, zwiekszalem na maxa, odsluchiwalem w GB - ogromny huk. Eksport - wciaz praktycznie ten sam projekt. Napewno odtwarzam dobra mp3 - plik sie zamienia...
Chce aby moj projekt brzmial dokladnie tak samo w mp3, na ucho czlowieka...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych