Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac 5k - Fusion czy SSD?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 xavi_sof

xavi_sof
  • 16 postów

Napisano 20 października 2015 - 19:24

Witam!

Zajmuje się:
- Programowanie
- Grafika (PS, Illustrator)

Dylemat:
- iMac 5k / i5 3.2ghz / 8GB RAM / Fusion 1TB (7989zł)
- iMac 5k / i5 3.2ghz / 8GB RAM / SSD 256GB + dysk zewnętrzny do przechowywania plików (ok. 8700zł)

Wielkość moich plików:
- ok. 200GB (więc muszę mieć gdzie to przechować)

Wiadomo że im mniejsza cena tym lepiej i wolałbym nie dokładać większej kasy... Bo i tak cena kolosalnie duża. No ale mam dylemat. Nie chce tracić na szybkości otwierania/zapisywania plików .psd i pracy nad nimi. Czy odczuje mega różnice pomiędzy tymi zestawami w pracy?

Z tego co słyszałem to OS przenosi sobie sam pliki w Fusion. Czy to nie wpływa dodatkowo na obciążenie kompa?

Proszę o porade!

Użytkownik xavi_sof edytował ten post 20 października 2015 - 19:26

#2 Marceli99-6b378dd9d9

Marceli99-6b378dd9d9
  • 156 postów

Napisano 20 października 2015 - 20:15

FusionDrive to jak się nie mylę jabłkowy SSHD. SSHD same w sobie są słabe. Różnica jest, ale mała. W końcu to nadal HDD. SSD jest na PCI-E stą∂ ta cena. Osobiście bym dopłacił.

#3 DanielF

DanielF
  • 5 764 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 20 października 2015 - 21:32

Nie do końca to nie hybryda jak w np. Lenovo i dysk hdd z 8 GB ssd w jednej obudowie, Apple dawało dysk np. 128 GB na pcie + dysk hdd i były łączone w narzędziach dyskowych w jeden dysk. Zobacz na ifxit.com w nowszych modelach imakow podobno tylko wersje 2 tb i 3 tb fusiondrive sa łączone z ssd 128 gb, 1 tb jest z 32 GB ssd ale to musisz zweryfikować.
Fallout ...war, war never changes...

#4 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 20 października 2015 - 23:19

Po pierwsze, odradzam Fusion Drive ze swojego doświadczenia. Kupiłem iMaka po ostatnim redesignie właśnie z Fusion Drive i dwukrotnie padał w nim dysk twardy. Nawet się nie zastanawiaj, bierz SSD. Warto dopłacić tę kasę, bo różnicę odczujesz w każdym aspekcie pracy na komputerze. Polecam 512GB, mi wystarcza na dwa systemy (OSX i Windows pod Parallels) i jeszcze mam 300GB wolnego. Jak już tak bardzo potrzebujesz dużo przestrzeni dyskowej, to dokup sobie coś zewnętrznego.

• 666 lubi to

iPhone 15 Pro Max | iPhone 12 | Apple Watch Ultra | MacBook Pro 16" | MacBook Pro 14"

#5 xavi_sof

xavi_sof
  • 16 postów

Napisano 21 października 2015 - 10:14

Wybrany z SSD. Pozdrawiam!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych