Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Skrzypiąca, strzelająca dolna część obudowy Macbook Pro 2015

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 Borzuck

Borzuck
  • 7 postów
  • SkądSyców PL

Napisano 19 października 2015 - 16:24

Witam. Tydzień temu zakupiłem Macbooka Pro 13,3 Retina 2015. Wszystko z nim jest generalnie OK, ale jako, że jestem niesamowitym pedantem i od takiego sprzętu oczekuje niemal perfekcji :) Mianowicie, podczas przenoszenia, złapania Maca jedną ręką po jednej stronie itp, zdarzają się "strzelania, cyknięcia, skrzypienie" , nie wiem sam jak to dokładnie określić. Skrzypi na 100% dolna pokrywa. Generalnie nie jest to uciążliwe, na sztywnej i płaskiej powierzchni ciężko uzyskać jakiś taki dźwięk. Dotyczy to głównie pracy z Macbookiem na kolanach itp. Wnioskuję, że nie jest to żadna wada urządzenia a aluminium po prostu w wyniku naprężeń wydaje taki dźwięk. Wolałbym się jednak upewnić, może akurat jakiś forumowicz posiada taki sprzęt i może się wypowiedzieć :) Czekam na Wasze opinie, pozdrawiam Rafał.

Użytkownik Borzuck edytował ten post 19 października 2015 - 16:50

#2 North

North
  • 1 336 postów

Napisano 19 października 2015 - 17:02

Jeżeli to to samo, co dzieje się z Macbookami Air niektórymi (jest o tym temat gdzieś na forum, musisz poszukać), to na pewno tak nie powinno być.

#3 Borzuck

Borzuck
  • 7 postów
  • SkądSyców PL

Napisano 19 października 2015 - 17:32

Chyba znalazłem ten temat. Generalnie jest to do naprawy, ale czy warto oddawać komputer z takiego powodu? Wszystko inne w nim jest w jak najlepszym porządku a skrzypienie nie jest bardzo uciążliwe. Boje się też po prostu, że przy okazji naprawy tego, zepsują coś innego i zacznie się maraton napraw- mam złe doświadczenia. Jeżeli polecacie naprawę to gdzie? Najbliżej mam do Cortlandu we Wrocławiu, bądź ISpotu. Dodam, że kupiony został 5 dni temu, w Media Markcie. Może wymiana na inny? Co myślicie? 

#4 North

North
  • 1 336 postów

Napisano 20 października 2015 - 13:43

Cortland we Wrocławiu;) Jeśli możesz zwrócić, to oczywiście (jeżeli np. kupowałeś przez internet). Czy warto oddawać, zależy od osoby myślę. U mojej dziewczyny skrzypi co jakiś czas spód Macbook Air 13, ale dla niej to nie problem i nie chce tracić laptopa na parę dni;) Ja u siebie bym natomiast od razu dał do naprawy.

Użytkownik North edytował ten post 20 października 2015 - 13:44

#5 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 20 października 2015 - 23:15

Jest to uszkodzenie wynikające albo ze źle skręconej dolnej pokrywy obudowy, albo nierówności samego panelu. Ja miałem tak kilkakrotnie i za każdym razem komputer był wymieniany. Tam nie ma prawa nic skrzypieć ani strzelać.

iPhone 15 Pro Max | iPhone 12 | Apple Watch Ultra | MacBook Pro 16" | MacBook Pro 14"

#6 Borzuck

Borzuck
  • 7 postów
  • SkądSyców PL

Napisano 21 października 2015 - 19:58

Witam. Dziękuję wszystkim za aktywność. Mac został oddany do Cortland we Wrocławiu. Dolna pokrywa została ściągnięta i dokręcona. Generalnie jest lepiej. Mac stał się dużo sztywniejszy. Dużo mniej skrzypi. Trzeba włożyć teraz trochę siły, aby wydał jakiś niechciany odgłos. Generalnie jestem zadowolony, całość zajęła 20 min. Polecam. 
Poza tematem... byłoby za pięknie gdyby tak się skończyło tylko na tym. Na rondzie przed Cortlandem pani się "zamyśliła" i skasowała mi autko, zjeżdżając z ronda z wewnętrznego pasa.... Więc teraz mam nowy problem :P Pozdrawiam wszystkich, Rafał :) 

#7 Driff

Driff
  • 423 postów

Napisano 21 października 2015 - 21:51

Problem wróci za jakiś czas. 

<p>MacBook Air 13" Early 2014 + iPhone 12 Pro Max + AirPods Pro

#8 Borzuck

Borzuck
  • 7 postów
  • SkądSyców PL

Napisano 29 października 2015 - 19:59

Może komuś pomogę tym postem. Skrzypienie powróciło. Bardzo zirytowany zamówiłem śrubokręt i odkręciłem wszystkie śruby jeszcze raz. Ponownie wkręciłem- nic. Znów odkręciłem, ściągnąłem obudowę i ... ? Minimalnie wygięta. 10 sekund pracy rąk i jest jak nowa, bardzo cienka więc wygina się od minimalnego nacisku. Po przykręceniu mój Macbook cichy jak nigdy. Strzelało od nowości, więc nie wiem na jakim etapie mogło coś takiego się stać. Ważne, że przestało a ja w końcu z radością korzystam z mojego Maka :) Pozdrawiam, Rafał

#9 Driff

Driff
  • 423 postów

Napisano 29 października 2015 - 20:09

Problem zawsze znika po zdjęciu i założeniu pokrywy. Niestety zawsze wraca po jakimś czasie. Moim zdaniem to wina topcase. Ja jeszcze nie walczyłem z serwisem bo na razie nie mogę sobie pozwolić na brak komputera przez tydzień. 

<p>MacBook Air 13" Early 2014 + iPhone 12 Pro Max + AirPods Pro

#10 Borzuck

Borzuck
  • 7 postów
  • SkądSyców PL

Napisano 29 października 2015 - 21:09

Zobaczymy, będę na bieżąco starać się pisać o zmianach itd :) jeżeli oddasz do serwisu to daj znać gdzie i jak im poszło :) 

#11 Kowal23

Kowal23
  • 3 postów

Napisano 11 października 2017 - 17:29

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, z góry przepraszam że odkopuje 2 letni temat jednak i mi przytrafił się skrzypiący MacBook Pro 13 calowy z 2015 i zastanawiam się czy jest sens oddawać go na 2 tygodniową ekspertyzę jak mi to powiedzieli w salonie ispot ?

Macbook oczywiście na gwarancji ma 8 miesięcy zakupiony jako nowy zafoliowany w MM

#12 a.s-6704ce448e

a.s-6704ce448e
  • 842 postów

Napisano 11 października 2017 - 20:17

a czy zdejmując pokrywę nie zrywa się w MacBookach plomb i traci gwarancji? bo z reguły u innych producentów nie godzą się na samodzielne rozkręcanie sprzętu...

MacBook 12" (2016), iPhone 7, Apple Watch 3, Apple TV 4K 

#13 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2 064 postów
  • SkądRzym

Napisano 12 października 2017 - 11:55

a czy zdejmując pokrywę nie zrywa się w MacBookach plomb i traci gwarancji? bo z reguły u innych producentów nie godzą się na samodzielne rozkręcanie sprzętu...

Nie. W 2012 można było wymienić samemu dysk i RAM, w nowych  można tylko sobie dysk wymienić. Mówi o MAcbookach. 

• a.s-6704ce448e lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych