Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

El Capitan. Finder nie loguje się na WD MyCloud jako administrator

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 Jackpe

Jackpe
  • 187 postów

Napisano 14 października 2015 - 12:31

Po przejściu na El Capitan nie mogę połączyć się z poziomu Findera z WD MyCloud jako administrator, co objawia się tym, że jako Gość nie mam możliwości żadnych zmian w utworzonych katalogach.

Dokładnie to wygląda w ten sposób:

Wchodzę w WD MyCloud z poziomu Findera od razu jako Gość. Przy próbie zaznaczenia, jako " Zarejestrowany użytkownik " następuje rozłączenie z WD MyCloud.

Nie mogę już ponownie wejść do WD MyCloud, ponieważ otrzymuje komunikat: Brak połączenia.

Po resecie Aira sytuacja się powtarza. Nawet kiedy próbuje robić jakieś operacje na plikach jako gość, to najczęściej po chwili następuje rozłączenie z dyskiem. 

Przy próbie logowania jako  "Administrator WD MyCloud " otrzymuję komunikat: Wystąpił problem podczas łączenia się z serwerem " WD myCloud ". Być może serwer nie istnieje, lub jest w tym momencie niedostępny. Sprawdź nazwę, IP, działanie sieci, próbuj ponownie, itp.

Oczywiście wszystko działa poprawnie i za pomocą programu WD MyCloud wchodzę na dysk bez problemu. Tak samo jak z innego urządzenia z Windowsem. Do samego końca na Yosemite wszystko działało poprawnie.

Na WD myCloud jest konto tylko jednego użytkownika, czyli moje. Nie wiem na ile to może miec znaczenie w El Capitan, ale użytkownik i zarazem administrator Aira jest inny niż administrator Wd MyCloud. Jednak tak było do tej pory na Yosemite. Przy zmianie w Finderze danych administratora, podczas próby logowania następuje przerwanie połączenia z dyskiem. 

Robiłem reset NVRAM, jednak nic to nie zmieniło.

MacBook Air (13-calowy, początek 2014 r.) połączenie z Wd MyCloud przez wi-fi.

Użytkownik Jackpe edytował ten post 14 października 2015 - 12:50

#2 szymonspo

szymonspo
  • 68 postów
  • SkądNadarzyn

Napisano 14 października 2015 - 17:43

mam Air;a na Capitan i WD mycloud. Nie ma takiego problemu, bo on nie ma związku z systemem. Kiedyś maiłem podobnie. Wystarczy, że jak się zalogujesz jako gość i naciśniesz rozłącz. Po restarcie będziesz mógł połączyć się jako admin.

#3 Jackpe

Jackpe
  • 187 postów

Napisano 15 października 2015 - 09:33

@Szymonspo. Pisząc rozłącz masz na myśli " wysuń dysk"? 

Jeżeli tak, to ta ikona obok napędu Wd MyCloud u mnie zniknęła na El Capitan. Wysunąć mogę jedynie utworzoną partycję - dysk w który już fizycznie wejdę, czyli juz np. dysk A.

Jednak po tym juz następuje przerwanie połączenia z Wd Mycloud i muszę zrobić reset po którym w dalszym ciągu loguje jako gość. Natomiast backup Time Machine na tym samym dysku działa cały czas, bez wzgledu na to czy Finder widzi, czy nie Wd MyCloud.

Kupię jutro z ciekawości przejściówkę Thunderbolt do Gigabit Ethernet i zobaczę czy będzie działało na kablu.

#4 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 15 października 2015 - 09:47

Przez finder też nie mogę wejść na WD My Cloud, jedynie przez skrót, który mam na biurku utworzony poprzez zaznaczenie opcji w finderze aby serwery były widoczne na biurku. 

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#5 Jackpe

Jackpe
  • 187 postów

Napisano 15 października 2015 - 11:53

Też mam tą opcję zaznaczoną w Finderze, lecz nie pokazuje mi serwerów na biurku. Dopiero wtedy, kiedy w nie fizycznie wejdę.

#6 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1 818 postów
  • SkądToruń

Napisano 15 października 2015 - 11:57

U mnie zarządzanie dyskiem WD co prawda MyBook LIve.

MBA 13" | iPhone 4S + iPhone 5S | iPad 2

#7 szymonspo

szymonspo
  • 68 postów
  • SkądNadarzyn

Napisano 15 października 2015 - 16:43

Jackpe, nie wysuń, tylko rozłącz (zamiennie z połączono jako) w zależności od sytuacji. Na spokojnie popatrz w Finderze (najlepiej widoczne jest w widoku kolumnowym). Jesteś po prostu zalogowany bez hasła, co równoznaczne jest z kontem gość - dlatego nie widzisz wszystkiego, a TM działa i niby wszystko działa. Ścieżkę wyświetlaj kolejno zaczynając od Śieć/nazwa dysku/foldery. Mam nadzieję, że jasno się wyraziłem :)

• Jackpe lubi to

#8 Jackpe

Jackpe
  • 187 postów

Napisano 15 października 2015 - 19:28

Wyraziłeś się jasno, tylko nie rozumiem :-)

Jestem zalogowany bez hasła jako gość. Ok. Wchodzę w połącz jako i mam okienko do wyboru: Jako gość i jako zarejestrowany użytkownik. Nie mam nigdzie, ani na pasku Findera, ani w okienku wyboru logowanie funkcji rozłącz. Albo juz se starości całkiem oślepłem :-)

Edit:

Chyba mniej więcej rozumiem o co CI chodziło i już wszedłem jako administrator. Zaraz zobaczę, czy pozostałe funkcje działają.

Użytkownik Jackpe edytował ten post 15 października 2015 - 19:57

#9 pingwin71

pingwin71
  • 291 postów

Napisano 15 października 2015 - 19:45

U mnie przez finder wchodzi ale jako gość, jako administrator też nie mogę, nie mam pojęcia jakie i czy w ogóle wstawiałem tam jakieś hasło, żadne z tych które mogło być użyte nie "wchodzi". Na razie mam tak że w TM robi mi kopię systemu, a wszelkie dane mam wrzucone prze findera,jakby l"uzem",Boję się tylko ze jakby się coś stało z dyskiem, to po naprawie czy instalacji nowego, może odzyska kopię z TM, ale już się nie dostane do zmagazynowanych danych.Mógłby mnie ktoś uspokoić ,i "oświecić' kal to ewe. zrobić w razie problemów? Bo w sumie po to kupiłem ten dysk żeby spać spokojnie, ale jakoś nie czuję się z tym bezpiecznie...Próbowałem podłączyć WD pod win, ale to ma tylko łącze LAN i po tym komputer go wcale nie widzi.

Użytkownik pingwin71 edytował ten post 15 października 2015 - 19:48

#10 Jackpe

Jackpe
  • 187 postów

Napisano 15 października 2015 - 20:38

@szymonspo

Nie zrozumiałem Cię wcześniej, ponieważ cały czas próbowałem wejść w MyCloud po staremu.

Jeżeli w Finderze loguję się na MyCloud z górnego paska, menu Idź / połącz z serwerem, to faktycznie mogę się zalogować jako zarejestrowany użytkownik i wszystko działa.

I super, ponieważ jest jakaś alternatywa. 

Jednak w dalszym ciągu nie mogę tego samego zrobić z bocznego paska Findera gdzie MyCloud jest jako udostępniony. I do tej pory cały czas szukałem w tych opcjach.

Tu loguje tylko jako gość i nie da rady zmienić na zalogowanego użytkownika. W każdym bądź razie dzięki Tobie znalazłem inne możliwości.

@pingwin71

Spróbuj tak:

Na klawiaturze wybierasz skrót cmd K, lub Finder, pasek górny, zakładka Idź / połącz z serwerem. Dostajesz okno - łączenie z serwerem. W nim wpisujesz adres swojego MyCloud. Np. 192.168.0.12. Jeżeli nie znasz adresu, to masz go widoczny po uruchomieniu programu WD MyCloud. W tym samym programie zresztą sprawdzisz w panelu / Użytkownicy, jaka zapisałeś nazwę użytkownika i czy masz włączone hasło. Tą samą nazwę użytkownika i hasło, jeżeli nadałeś, wpisujesz w tym samym oknie łączenia z serwerem. 

#11 pingwin71

pingwin71
  • 291 postów

Napisano 15 października 2015 - 21:31

@szymonspo

Nie zrozumiałem Cię wcześniej, ponieważ cały czas próbowałem wejść w MyCloud po staremu.

Jeżeli w Finderze loguję się na MyCloud z górnego paska, menu Idź / połącz z serwerem, to faktycznie mogę się zalogować jako zarejestrowany użytkownik i wszystko działa.

I super, ponieważ jest jakaś alternatywa. 

Jednak w dalszym ciągu nie mogę tego samego zrobić z bocznego paska Findera gdzie MyCloud jest jako udostępniony. I do tej pory cały czas szukałem w tych opcjach.

Tu loguje tylko jako gość i nie da rady zmienić na zalogowanego użytkownika. W każdym bądź razie dzięki Tobie znalazłem inne możliwości.

@pingwin71

Spróbuj tak:

Na klawiaturze wybierasz skrót cmd K, lub Finder, pasek górny, zakładka Idź / połącz z serwerem. Dostajesz okno - łączenie z serwerem. W nim wpisujesz adres swojego MyCloud. Np. 192.168.0.12. Jeżeli nie znasz adresu, to masz go widoczny po uruchomieniu programu WD MyCloud. W tym samym programie zresztą sprawdzisz w panelu / Użytkownicy, jaka zapisałeś nazwę użytkownika i czy masz włączone hasło. Tą samą nazwę użytkownika i hasło, jeżeli nadałeś, wpisujesz w tym samym oknie łączenia z serwerem. 

Działa tak jak u @Jackpe, z paska przez serwer mogę wejść jako admin, findera wpisując tą samą nazwę admina nie. Chociaż nie wiem po co miałbym tam wchodzić, kiedy loguję się jako admin, wyskakuje "zaznacz woluminy (adres serwera) do zamontowania i do wyboru mam te 3 z WD MyCloud, public,SmartWare,TimeMachineBackup. Ale do czego mi to ? już od dawna nie robię backupu całego kompa przez TNM bo bardzo często mi wywala że "musi zrobić od nowa" bo coś tam coś tam.Teraz robię tylko system, a dane przerzucam "ręcznie" na WD.Chodzi mi tylko o to że tego dysku nie mogę podłączyć po prostu pod USB albo jakoś tak i przy na przykład wymianie dysku czy coś takiego przerzucić je od nowa.Boję się że jak będę musiał wymieniać dysk, to stracę wszystko bo nie będę miał jak go zrzucić na nowy. 

#12 Jackpe

Jackpe
  • 187 postów

Napisano 16 października 2015 - 08:48

@pingwin71

1. Z poziomu Windowsa da się normalnie wejść na MyCloud. Albo za pomocą ich dedykowanych programów, lub Total Commandera z wtyczką MediaAudio2. Wtedy jest widoczny jako napęd w połączeniach sieciowych.

2. Jeżeli masz na nim swoje pliki i backupy z OSX, to nie będziesz miał żadnych problemów z ich odzyskaniem w przyszłości na Macu.

Ma ktoś może rozwiązanie z logowaniem się jako zarejestrowany użytkownik do Wd MyCloud z poziomu bocznego paska Findera w udostępnionych?

#13 PatrykDot

PatrykDot
  • 219 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 października 2015 - 08:57

@pingwin71

1. Z poziomu Windowsa da się normalnie wejść na MyCloud. Albo za pomocą ich dedykowanych programów, lub Total Commandera z wtyczką MediaAudio2. Wtedy jest widoczny jako napęd w połączeniach sieciowych.

2. Jeżeli masz na nim swoje pliki i backupy z OSX, to nie będziesz miał żadnych problemów z ich odzyskaniem w przyszłości na Macu.

Ma ktoś może rozwiązanie z logowaniem się jako zarejestrowany użytkownik do Wd MyCloud z poziomu bocznego paska Findera w udostępnionych?

Weż go może odłącz całkowicie. Finder -> Idź -> Połącz z serwerem i zaloguj się jako zarejestrowany użytkownik. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych