Witam i bardzo proszę o pomoc!
Jestem dość zorientowany w androidzie ale postanowiłem kupić coś od jabłka.
To moja pierwsza styczność z iOS.
Zakupiłem używanego ipad 4 (na gwarancji):
Ipad 4 16gb cellular
Pochodzi najprawdopodobniej z Niemiec
Wersja softu: 9.0.2
Operator: Carrier 21.0
Model: MD948FD/A
Karta SIM: brak
Pierwsze co mi się rzuciło w oczy to różne ikonki gier, ale przyciemnione, po kliknięciu dostawałem info, że nie można uruchomić aplikacji.
Domyślam się, ze to po poprzednim właścicielu.
Na Ipadzie był jakiś bardzo stary OS.
Po włączeniu wifi od razu zaproponował update do OS chyba 8.0
Po zainstalowaniu, zaproponował ponowną zmianę na 9.0.2 (to co jest teraz obecnie)
W pewnym momencie instalacji zostałem zapytany o apple ID, i miałem możliwość zarejestrowania nowego Apple ID, co tez uczyniłem i zweryfikowałem nowe konto przez email.
Obecnie jest system 9.0.2, który działa fajnie (poza tym że wciąż są te stare ikonki gier, przyciemnione, bez możliwości uruchomienia, czy da się je jakoś usunąć?)
Internet w tablecie działa, Safari działa b.dobrze.
Największy problem jaki mam od kiedy nabyłem tablet (czyli od 2 dni), to brak możliwości ściągania programów i gier z App Store.
Moje ustawienia:
Zakładka App Store i Tunes Store (zalogowany, nadane apple ID w domenie @icloud.com)
Pobieranie automatyczne: Uaktualnienia TAK, pozostałe NIE (gdy próbuję dać TAK to po 2s samo wskakuje na NIE)
Zakładka iCloud: Byłem zalogowany login@icloud.com, skonfigurowałem ustawienia osobiste, płatności etc. Podczas prób rozwiązania problemu wylogowałem się, celem ponownego zalogowania. Obecnie po wpisaniu loginu i hasła i kliknięciu "Zaloguj się" kółeczko wczytywania się kręci i nie ma efektów... nie mogę się zalogować (próbowałem wczoraj i dziś).
Po uruchomieniu:
App Store - Na samym dole są 3 przyciski (szare/nieakwyne) Apple ID: mojid@icloud.com, zrealizuj, podaruj
Po kliknięciu np. w grę darmową, nie ma przycisku pobierz, po kliknięciu w płatną.. nie ma przycisku KUP.
Gane Center - Po kliknięciu w jakąs darmową grę jest przycisk Pobierz, który zamienia się w "zainstaluj" po 5s od kliknięcia.
Po kliknięciu zainstaluj w lewym górnym rogu iPoda kręci się kółko informujące ze coś sie sciaga.
Ale nic się nie ściąga.. zostawiłem tak na kilka godzin.
Po restartcie tabletu pojawia się komunikat "nie udało się pobrać gry nazwa_gry, sprobuj ponownie pozniej"
Szukałem różnych wątków w Google i dlatego próbowałem już restartować tablet, logować i wylogowywać z iTunesStore.. bez efektów.
Z góry dziękuję za pomoc.