Jeśli Admin pozwoli chciałbym założyć osobny wątek dotyczący SIP (rootless).
Funkcja ta nie pozwala na jakiekolwiek modyfikacje niektórych plików systemowych oraz instalowania aplikacja spoza App Store.
Wyłączyć ją można w trybie recovery (trzymając command i R przy starcie) następnie otwieramy terminal i wpisujemy „csrutil disable”. Dla początkujących użytkowników może to być dylemat, czy obniżyć poziom bezpieczeństwa os x czy zrezygnować z aplikacji spoza App Store, poza tym każda aktualizacja El Capitan (tak mi się wydaje) może przywrócić sip, zmodyfikować go czy całkowicie zablokować jego wyłączenie.
I tu proszę o pomoc i opinie, ponieważ wciąż nie zaktualizowałem Yosemite do El Capitan, a znalazłem informację, że np. CleanMyMac po aktualizacji do v.3.1 będzie działał bez wyłączania SIP?, proszę o potwierdzenie jeśli ktoś używa i ewentualnie o informacje jakie programy spoza App Store będą działały bez wyłączania SIP?
Dla mnie nie stanowi żadnego problemu praca z wyłączoną opcją, ale mam zaktualizować maca koleżance, która używa kilkunastu programów spoza sklepu, jest raczej laikiem i nie wiem czy szukać jej programów zastępczych w App Store, czy wyłączyć SIP?[/color][/font][/size]
Wszystkie opinie o SIP dotyczące zarówno kwestii działania programów jak i inne ciekawostki dotyczące tej funkcji mile poniżej widziane.
p.s. wiem że temat troszkę dubluje wątek kompatybilność oprogramowania....
p.s.2 właśnie znalazłem opcję cześciowego wyłączania SIP : csrutil enable --without debug
ale jeszcze nie doczytałem jakie są różnice, a muszę iść do roboty:( więc jak się komuś nudzi to może
ktoś coś opisze:)
Nie wiem co Admin na Twój post ale prośba od moderacji: nie zmieniaj więcej wielkości ani kroju fontu w postach.
Edited by 666, 14 October 2015 - 18:21.
Prośba