Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Zalany MacBook Air

• This topic is locked This topic is locked
9 replies to this topic

#1 GeekMedia

GeekMedia
  • 39 posts

Posted 03 October 2015 - 11:52

Miał ktoś z Was problem z zalanym MacBook Air 13" ? 

MacBook jest prawie nowy 3 mc , niestety zalał się trochę wodą niegazowaną mineralną ( może 20 ml) 

Na początku po wytarciu , odczekaniu trochę komputer włączał się z trybie awaryjnym. Klawiatura świeci ale znaki na klawiaturze w niektórych rzędach były poprzestawiane. Gładzik czasami świrował. 

Obecnie komputer nie włącza się, po podłączeniu zasilania świeci się dioda na wtyczce a przy próbie włączenia gaśnie pomarańczowa dioda i zapala się zielona. 

Czy ktoś wie co zalało się w tym MacBook ? 

Jakaś poważna awaria ? 

Jakie są mniej więcej koszty naprawy. 

Serwis gwarancyjny raczej odrzuci ?

Szkoda laptopa mimo, że służy jako drugi laptop tylko na wyjazdy :/ 

Iphone 6 64 / Iphone 6S Plus 128 / MBPr 13" 2015 / MBA 13" 2015 / iMac 27" Retina 2015 / Ipad Air / Ipod Classic

#2 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1818 posts
  • SkądToruń

Posted 03 October 2015 - 12:17

Serwis jak zobaczy że zalany więc nie zrobi i zażąda kasy za naprawę. Jak go zalałeś trzeba było szybko wyłączyć i może odwrócić by jak najwięcej płynu wypłynęło. Koszt naprawy może Cię niemile zaskoczyć.

MBA 13" | iPhone 4S + iPhone 5S | iPad 2

#3 arvika

arvika
  • 1501 posts

Posted 03 October 2015 - 21:23

Usterki po zalaniach mogą niestety wyrządzić sporo szkód. Warto działać szybko żeby nie doszło do korozji elektroniki płyty głównej. Serwis autoryzowany odrzuci Ci gwarancję na pewno. Sam koszt naprawy w takim serwisie raczej będzie zaporowy - bo wymieniają całe komponenty, np. płytę głowną, topcase itp, zamiast naprawiać. Najlepiej będzie wykonać taką naprawę w serwisie niezależnym, w którym po prostu naprawią/wymienią uszkodzone elementy.

Pogwarancyjny serwis urządzeń Apple - naprawa Macbook, iMac, iPhone, iPad itp.
kom: 605-660-548, tel: (12) 444 14 99, ul. Wybickiego 17/3, 31-302 Kraków
www.serwisapple.pl

#4 ukiss

ukiss
  • 80 posts
  • SkądRadom

Posted 03 October 2015 - 21:40

Przy wymianie klawiatury po zalaniu Macbooka Pro zaplacilem 1100 zl w pogwarancyjnym serwisie, natomiast w iPlanet powiedziano mi 2600 zl.

iPhone 6 16GB Space Grey + iPod nano 5G 8GB + MacBook Pro 13 Early 2015 

#5 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 03 October 2015 - 22:10

Miał ktoś z Was problem z zalanym MacBook Air 13" ? 

MacBook jest prawie nowy 3 mc , niestety zalał się trochę wodą niegazowaną mineralną ( może 20 ml) 

Na początku po wytarciu , odczekaniu trochę komputer włączał się z trybie awaryjnym. Klawiatura świeci ale znaki na klawiaturze w niektórych rzędach były poprzestawiane. Gładzik czasami świrował. 

Obecnie komputer nie włącza się, po podłączeniu zasilania świeci się dioda na wtyczce a przy próbie włączenia gaśnie pomarańczowa dioda i zapala się zielona. 

Czy ktoś wie co zalało się w tym MacBook ? 

Jakaś poważna awaria ? 

Jakie są mniej więcej koszty naprawy. 

Serwis gwarancyjny raczej odrzuci ?

Szkoda laptopa mimo, że służy jako drugi laptop tylko na wyjazdy :/ 

Im dłużej będziesz zwlekał, tym gorzej dla sprzętu i dla ciebie.

Znajdź szybko dobry serwis, który odłączy ci baterię. Bo inaczej koszty z dnia na dzień będą rosły, a możliwość naprawy malała.

Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl

#6 GeekMedia

GeekMedia
  • 39 posts

Posted 23 October 2015 - 10:58

Problem rozwiązany.

Odesłałem do serwisu będącego Oficjalnym Serwisem Apple.

Serwis znajduje się w Holandii , bo tutaj mieszkam.

Przeszedł pełną diagnostykę i nie zdiagnozowano zalania ! :)

Okazało się , że padła bateria - czekam , aż wymienią bo Apple ma problemy z dostępnością baterii na magazynach.

Po wymianie laptop przejdzie reszte diagnostyki.

Uffff to się udało :)

Iphone 6 64 / Iphone 6S Plus 128 / MBPr 13" 2015 / MBA 13" 2015 / iMac 27" Retina 2015 / Ipad Air / Ipod Classic

#7 GeekMedia

GeekMedia
  • 39 posts

Posted 23 October 2015 - 18:55

Odebrałem laptopa z serwisu. Wymienili baterię oraz Logic Board :)

Wszystko w ramach gwarancji !

#8 pawelnrg

pawelnrg
  • 525 posts
  • SkądSiedlce

Posted 23 October 2015 - 19:54

Prawdopodobnie u nas w Polsce,miał byś po gwarancji i musiał byś go naprawić na własny rachunek.Chyba że faktycznie tej wody nie było dużo i zdążyła wyparować i nie zostawiła po sobie śladu.I dlatego się udało.

#9 GeekMedia

GeekMedia
  • 39 posts

Posted 23 October 2015 - 23:08

Prawdopodobnie u nas w Polsce,miał byś po gwarancji i musiał byś go naprawić na własny rachunek.Chyba że faktycznie tej wody nie było dużo i zdążyła wyparować i nie zostawiła po sobie śladu.I dlatego się udało.

Zapewne tak. Może tutaj inaczej podchodzą do tematu :) Jakoś ponad 2 lata temu jak miałem jeszcze iPhone 5 to zrobiłem sporą dziurę w obudowie. Po prostu aluminiowe plecki nie dały rady. W Polsce jak pytałem się w iSpot to mówili, że nie podlega wymianie a jak wracałem do siebie do Holandii to zachaczylem o Dortmund, poszedłem do salonu Apple powiedziałem, że WiFi fiksuje i traci czasami zasięg , pokazałem telefon sprawdził wszystko i zaraz miałem nową sztukę w ramach gwarancji.

Wiec to chyba jest kwestia podejścia i kraju.

#10 666

666

Mac Pro doctor

• 2401 posts

Posted 24 October 2015 - 16:32

Skoro problem rozwiązany to zamykam.

mac-pro.pl

Serwis i (roz)budowa stacji roboczych Apple
Masz problem z Makiem Pro? Brakuje mu mocy?

Pisz lub dzwoń: 501211594

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users