Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Po instalacji El Capitan, po kilkunastu minutach pracy zaczynają boleć oczy.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Jackpe

Jackpe
  • 187 postów

Napisano 02 października 2015 - 12:53

Myślałem, że to jakiś jednodniowy problem, ale niestety nie.

Nie wiem czym to jest spowodowane, lecz od momentu instalacji El Capitan nie jestem w stanie nic zrobić na moim MacBook Air.

Po kilkunastu minutach patrzenia na ekran zaczynają mnie bardzo boleć oczy, tekst staje się rozmyty i nieostry. Nie ważne na jakim portalu, czy forum jestem. Po prostu po tych kilkunastu minutach nie mogę nic przeczytać. Spróbowałem na moich dwóch starych laptopach z Windowsem i jest lepiej, a wręcz normalnie. Próbowałem regulacji zmian podświetlenia, zmieniałem w Safari wielkość czcionki, lecz to nic nie daje. Wygląda to tak jak gdyby mój wzrok po jakimś czasie nie mógł złapać ostrości. Nie jest to problem wzroku, ponieważ spokojnie te same treści czytam na iPadze, oraz Galaxy S 8.4, więc ekranach o wiele mniejszych. 

Problem jest tylko z tekstem. Przy zdjęciach, filmach, jest wszystko dobrze. 

Na Yosemite również było idealnie. Nawet po kilku godzinach patrzenia w ekran nie czułem żadnego zmęczenia wzroku.

MacBook Air (13-calowy, początek 2014 r.)

Sprawdzałem na sprzęcie w iSpot. Na wszystkich jeszcze był zainstalowany Yosemite. I tam ten problem nie występował.
Co może być przyczyną takiego stanu? Nie mam pojęcia czy jest to problem sprzętowy, czy programowy. Nie mam możliwości sprawdzenia w tej chwili na innym MacBooku z Yosemite.

#2 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 02 października 2015 - 13:00

Przeinstaluj system jeszcze raz na czysto. 

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#3 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 02 października 2015 - 14:30

Preferencje systemowe - monitor - kolor i ustaw sobie profil. Niestety 10.11 jest okrojony z pełnej kalibracji...

Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

#4 Jackpe

Jackpe
  • 187 postów

Napisano 02 października 2015 - 15:10

Ustawiałem profil. Tak naprawdę to chyba już zmieniałem wszystko co mogłem. Trochę lepiej jest przy rozdzielczości 1152 x 720.

Największy problem sprawia białe tło, czyli tak jak jest np. na forum.  

Jeżeli nie znajdę rozwiązania to przeinstaluję system, lub będę musiał wrócić do Yosemite.

Na razie czekam aż w iSpocie, lub Cortlandzie zaktualizują komputery do El Capitan. 

Wiem, że to jest dziwne, aż śmieszne.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych