Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Apple TV w sieci zwalnia internet

• Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 JaBo

JaBo
  • 211 posts

Posted 29 September 2015 - 19:36

Zauważyłem pewną zależność, która strasznie mnie denerwuje, a nie wiem co może być przyczyną.

Za każdym razem, gdy Apple TV jest połączone do sieci domowej internet zwalnia co najmniej o 50% (ale często i więcej). Nie ma znaczenia, czy jest podpięty przez WiFi czy kablem. Po prostu np. z 50Mbit robi się powiedzmy 6Mbit. Teraz, gdy mam 10Mbit, po podłączeniu ATV mam ok. 5Mbit. Odłączenie ATV z prądu, restart routera i wszystko wraca do normy do momentu włączenia ATV do prądu i podłączenia do sieci.

Mój router: TP-Link WDR-3600 (najnowszy firmware).

Ktoś się z tym spotkał? Reklamować ATV (wersja ta przed tą najnowszą, którą teraz pokazali)

Komputer: MBP 13" || Telefon/odtwarzacz: iPhone 7  || Odtwarzacz: iPod 8GB (czarny) 2G

#2 Burczyk

Burczyk
  • 662 posts

Posted 30 September 2015 - 09:31

Nie mam póki co ATV, ale podobne objawy mam gdy korzystam np. z YouTube na Smart TV - też mi zwalnia internet, a mam 100MB/s. To chyba normalne, że im więcej urządzeń działa naraz, to przepustowość jest dzielona na te urządzenia. Chyba że masz podłączone ATV, nie używasz, a dalej Ci zwalnia, wychodzi na to, że w tle coś zasysa, a to już niepokojące. Ja bym reklamował.

Edited by Burczyk, 30 September 2015 - 09:32.

#3 JaBo

JaBo
  • 211 posts

Posted 30 September 2015 - 20:27

Sprawa jest mega dziwna właśnie. Wystarczy, że ATV jest w sieci i po prostu przepustowość dramatycznie spada. Nie mam pojęcia czy to wina ATV czy jakiegoś konfliktu z routerem. Nie mam też pomysłu jak to sprawdzić.

Komputer: MBP 13" || Telefon/odtwarzacz: iPhone 7  || Odtwarzacz: iPod 8GB (czarny) 2G

#4 Burczyk

Burczyk
  • 662 posts

Posted 02 October 2015 - 08:15

To chyba jakies ustawienia na routerze musisz zmienic, ale nie mam pojecia jakie.

#5 gh0st81

gh0st81
  • 9 posts

Posted 07 October 2015 - 16:59

Przydałby się albo router który potrafi pokazać jakie połączenia się zestawiają i jaki ruch generują (np. jakiś Mikrotik) albo komputer z dwoma sieciówkami ustawionymi w bridge`u i do tego wireshark albo chociaż tcpdump tak żeby zdumpować ruch i popatrzyć co się w sieci dzieje.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users