Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

Apple iphone 7 - zbyt mały, a może zbyt duży?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 apple_ifan

apple_ifan
  • 24 postów

Napisano 29 września 2015 - 18:05

Właśnie, mamy już za sobą premierę nowego "dziecka" apple - iphone 6s/6s plus.  Są jednak rozczarowania, a mianowicie odbiorców którzy preferują maksymalnie 4 cale. Więc co, stratedzy apple zamierzają zrobić z tym targetem. 
Wg. mnie byłoby fantastycznie gdyby iphone 7 powstał w 3 wariatach pod względem wielkości wyświetlacza. Nie każdy potrzebuje mini - tabletu "w kieszenie". 
Owe 3 warianty składały by się 4 cali, 4,7 i 5.5 cala.
Nie zapomnijmy jeszcze o odbiorcach którzy korzystają z iphona 4s, dla nich ten ekran to szczyt wielkości ekranu w smartphonie - w sam raz. Co na to apple? Czy podjęcie decyzji producentów apple przezwycięży większość targetów apple, czy może mniejszość zostanie doceniona? Mowa tutaj o tych, którzy korzystają z iphona 4s/5/5s.
Sam posiadam iphona 5 ze ze względu na te praktyczne 4 cale. Dodam że jestem jeszcze posiadaczem iphona 6 plus, tylko to już wg. mojego subiektywnego, a może obiektywnego zdania jest przerostem pod względem wyświetlacza. Traktuję 6 plusa jako mini - tablet. A do codziennego użytku korzystania z telefonu, sms, fb, tw, korzystam z piątki. 6 plus jest przyjemniejszy do serfowania po internecie, ale do piątki również można się przyzwyczaić. Tak więc 4 cale są dla mnie bardziej praktyczniejsze, aniżeli 4.7 czy 5.5 cala.
Tak więc przed Apple "stoi" naprawdę bardzo istotny argument, do podjęcia ostatecznej ważnej decyzji. 
Czy apple ostatecznie wybierze kompromis, czy przezwycięży szala większości?

Jakie jest wasze zdanie dotyczące cali ekranu?

Użytkownik apple_ifan edytował ten post 29 września 2015 - 18:09

#2 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 29 września 2015 - 18:34

Mogliby jeszcze pójść krok dalej i w jakiś magiczny sposób ograniczyć miejsce nad i pod ekranem. Czyli np. miejsce nad ekranem gdzie jest głośnik do rozmów i czujnik światła ograniczyć do absolutnego minimum, a miejsce tam gdzie jest homebutton/touchid zmniejszyć i zrobić ekran też po bokach touchid. Wtedy np. obok guzika byłoby miejsce na ikony często używane. Ciężkie do realizacji, ale kto ich tam wie, mają kilka mądrych głów w zespole.

#3 Pietruszex

Pietruszex
  • 141 postów

Napisano 01 października 2015 - 08:20

Mogliby jeszcze pójść krok dalej i w jakiś magiczny sposób ograniczyć miejsce nad i pod ekranem. Czyli np. miejsce nad ekranem gdzie jest głośnik do rozmów i czujnik światła ograniczyć do absolutnego minimum, a miejsce tam gdzie jest homebutton/touchid zmniejszyć i zrobić ekran też po bokach touchid. Wtedy np. obok guzika byłoby miejsce na ikony często używane. Ciężkie do realizacji, ale kto ich tam wie, mają kilka mądrych głów w zespole.

Wystarczy że usuną przycisk Home który przestaje być potrzebny za sprawą 3D Touch i zmniejszą ramki wtedy iPhone 4,7 zbliży się do rozmiarów iPhone 4-calowego i nie będzie potrzeby robić aż 3 wariantów.

Komputer: iMac 21,5 Late 2013, Intel Iris Pro, Intel Core i5 2,7ghz, 8gb ram Sprzęt Mobilny: iPhone 6s Plus 64gb Gwiezdna Szarość, Macbook 12 Early 2015 Gwiezdna Szarość 

#4 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 października 2015 - 08:51

Właśnie głównie z powodu na ekran wróciłem do iPhone 5s, który jest wg mnie dużo bardziej praktyczny, wygodniejszy od iPhone 6, już nie wspominając, że lepiej leży w dłoni. Mam nadzieję, że Apple wykombinuje coś pomiędzy iP5s a 6, najlepiej jak piszę przedmówca pozbyć się tych ramek i home button i w bryle iP5s zrobić 4,5'' byłoby rewelacyjnie. 

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#5 MC_

MC_
  • 6 942 postów

Napisano 01 października 2015 - 08:58

Niestety, macie rację. Ramki w iP są absurdalnie duże. Nie mówię o bokach, ale góra i dół to mnóstwo zmarnowanego miejsca. iP6(s) mógłby spokojnie mieć wyświetlacz 5 cali bez zmiany wielkości urządzenia. Pytanie tylko czy wtedy byłby również emejzing.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#6 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 01 października 2015 - 11:00

Myślę, że prędzej czy później się tego doczekamy. Apple już od jakiegoś czasu szuka sposobu na wcielenie czytnika linii papilarnych do ekranu - http://appleinsider....screen-displays

Wtedy można wywalić homebutton i tak naprawdę całą dolną ramkę, touchid działałoby na całej powierzchni ekranu. Górną ramkę już teraz można by zmniejszyć, ale niestety odbyłoby się to kosztem baterii, która i tak już jest słabiutka. 

#7 MarcinJS

MarcinJS
  • 520 postów

Napisano 01 października 2015 - 17:10

Ludzie, jaki by nie był mały czy duży, z ramka czy bez, napewno będzie "emejzing" :)
Acha i napewno będzie skaczący status bar...

Użytkownik MarcinJS edytował ten post 01 października 2015 - 17:13

• basiak lubi to

#8 emilus100

emilus100
  • 180 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 02 października 2015 - 08:02

I lagujący iOS 10 ;)

iPhone 3Gs 16GB black. iPhone 5 16GB white. iPhone 6 16GB space gray

#9 benhauer

benhauer
  • 31 postów

Napisano 10 października 2015 - 07:49

Jak ma być "smart", to ekran musi mieć rozmiar do wyświetlania treści. Z uwagi na rozmiar ekranu wymieniłem 5s na LG G3 po miesiącu chyba. Jak wszyscy słusznie zauważają problem rozmiaru całego telefonu rozwiązało by zmniejszenie ramek do rozsądnego poziomu, jak u konkurencji. Czytnik albo w ekran, albo ewentualnie na bok jak u Sony. W tej chwili wszystkie jabłkofony przy Samsungach czy LG z uwagi na ramy jak w starym obrazie wyglądają kiepsko.

#10 Lita

Lita
  • 651 postów

Napisano 10 października 2015 - 08:04

A dla mnie iPhone 4,7 cala ma idealny rozmiar. Mam tez iPhone 4 i wielkością bryły jest dla mnie zdecydowanie za mały. Koleżanki iPhone 5S powiedzmy, że uszedłby w tłoku (i nie mówię to tylko o ekranie, ale i o całej bryle telefonu), jakbym nie miała wyboru. I patrząc na sprzedaż iPhone 6, 6S, 6 PLUS i 6S PLUS raczej większość ludzi z chęcią przesiada się na większe ekrany, ale też na większe bryły. 

Nie oszukujmy się - ludzi w targecie ekranu do 4' jest niewielu, patrząc globalnie - tworzenie dla nich modelu byłoby prawdopodobnie nieopłacalne. 

Użytkownik Lita edytował ten post 10 października 2015 - 08:05

 Telefon: iPhone 8 PLUS, 64GB Gold,
 Tablet: iPad Pro 9,7 WiFi Cellular, 32GB
 Apple TV4
 Apple TV3

#11 MC_

MC_
  • 6 942 postów

Napisano 10 października 2015 - 08:06

Problem w tym, ze przy takich wymiarach to on powinien miec ekran 5 cali.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#12 Lita

Lita
  • 651 postów

Napisano 10 października 2015 - 08:34

z tym się zgodzę :) 

 Telefon: iPhone 8 PLUS, 64GB Gold,
 Tablet: iPad Pro 9,7 WiFi Cellular, 32GB
 Apple TV4
 Apple TV3

#13 KrS1

KrS1
  • 58 postów

Napisano 10 października 2015 - 08:35

Jeśli ekran miałby być wyższy, w wyniku usunięcia ramek to automatycznie telefon musiałby być szerszy. Proporcje. Narysujcie sobie na papierze milimetrowym waszą wizję Iphone'a, wygląda to nie najlepiej ;)

Iphone 5s jest dla mnie ostatnim telefonem nadającym się do normalnej pracy. Przeglądnięcie, napisanie maila, telefony, robienie zdjęć. Podstawowe przeglądanie internetu. Największa ich wadą jest bateria.

W wielu firmach rezygnują z iphone'a tylko właśnie przez baterię, wszystko inne się podoba. Zastanawiam się czy tego nikt nie widzi? Spokojnie można upchać tam 1900mAh.

Oczywiście chodzi mi u o wielkość 5s.

Użytkownik KrS1 edytował ten post 10 października 2015 - 08:35

#14 Dusiek

Dusiek
  • 541 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 października 2015 - 08:53

Zastanawiam się czy tego nikt nie widzi? Spokojnie można upchać tam 1900mAh.
Oczywiście chodzi mi u o wielkość 5s.

Kurcze... Napisz do szefa designu z Cupertino. Może oni faktycznie nie zakminili, że "spokojnie można upchać tam 1900mAh"...

#15 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 10 października 2015 - 09:49

Iphone 5s jest dla mnie ostatnim telefonem nadającym się do normalnej pracy. Przeglądnięcie, napisanie maila, telefony, robienie zdjęć. Podstawowe przeglądanie internetu. Największa ich wadą jest bateria.

Zgadzam się, ale to kwestia również przyzwyczajenia. Jednak dla mnie tak samo, dużo wygodniejszy w obsłudze jest iPhone 5s niż 6. Co do baterii, źle nie jest zwłaszcza przy iOS9. 

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#16 KrS1

KrS1
  • 58 postów

Napisano 10 października 2015 - 10:06

Kurcze... Napisz do szefa designu z Cupertino. Może oni faktycznie nie zakminili, że "spokojnie można upchać tam 1900mAh"...

Nie wiem co ma szef designu do tego, ale jako laik chyba nie powinieneś się wypowiadać w takiej kwestii. Póki co zapachniało cebulą. To, że downsizing baterii ma swój cel to nie muszę chyba pisać.

Jeżeli najlepsze ogniwa li-ion/li-poly mają gęstość energii na poziomie (już widziałem w Japonii) 300Wh/kg to wytłumacz mi w czym widzisz problem?

W zasadzie ogniwa cienkowarstwowe powinny już tanieć.

A i jeszcze Li-S'u, opracowywane od 2009 roku przez BASF'a wyglądają coraz lepiej. 600-700 Wh/kg, jedynym problemem jest szybki spadek aktywnego materiału względem Li-poly/ion.

#17 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 11 października 2015 - 10:52

Jeśli ekran miałby być wyższy, w wyniku usunięcia ramek to automatycznie telefon musiałby być szerszy. Proporcje. Narysujcie sobie na papierze milimetrowym waszą wizję Iphone'a, wygląda to nie najlepiej ;)

Nie głupim pomysłem byłaby też rezygnacja z ramek, ekran bez zmian. Wtedy wielkość iPhona byłaby taka sama jak samego ekranu, który by się nie zmienił, ale za to urządzenie byłoby dużo mniejsze. Tylko musiałoby się im udać zintegrować touchid z ekranem i jakoś wymyślić sposób na czujniki te, które są do góry.

#18 Dusiek

Dusiek
  • 541 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 października 2015 - 11:30

Nie wiem co ma szef designu do tego, ale jako laik chyba nie powinieneś się wypowiadać w takiej kwestii. Póki co zapachniało cebulą. To, że downsizing baterii ma swój cel to nie muszę chyba pisać.

Jeżeli najlepsze ogniwa li-ion/li-poly mają gęstość energii na poziomie (już widziałem w Japonii) 300Wh/kg to wytłumacz mi w czym widzisz problem?

W zasadzie ogniwa cienkowarstwowe powinny już tanieć.

A i jeszcze Li-S'u, opracowywane od 2009 roku przez BASF'a wyglądają coraz lepiej. 600-700 Wh/kg, jedynym problemem jest szybki spadek aktywnego materiału względem Li-poly/ion.

Naprawdę powinieneś aplikować na prawą rękę Iva. Potrafisz czytać Wikipedie. No i masz jasność, że jestem laikiem a to już zdolności magiczne.

#19 Sebosz

Sebosz
  • 4 178 postów

Napisano 11 października 2015 - 13:39

Xperia Z5 Compact jest lżejsza, ma mniejszy ekran o 0,1 cala, jest niższa i węższa, ma jedynie grubszą o 1,8mm obudowę. Bateria tego telefonu ma pojemność 2700 mAh. Wyobrażasz sobie ile iPhone by trzymał na czymś takim?

iPhone 13 Pro Max • MacBook Pro (16" 2021 M1 Max) • iPad Pro 11" • 2x HomePod mini • AirPods Pro/Solo Pro • Watch Series 6

#20 KrS1

KrS1
  • 58 postów

Napisano 11 października 2015 - 23:33

Naprawdę powinieneś aplikować na prawą rękę Iva. Potrafisz czytać Wikipedie. No i masz jasność, że jestem laikiem a to już zdolności magiczne.

Niestety/stety taki zawód. Nie potrzebuję do tego wikipedi.

Pozdrawiam.

#21 piwko2006

piwko2006
  • 126 postów

Napisano 17 października 2015 - 10:03

Dla mnie po kilku tygodniach z 5s 4" to nieco za mało. Myśle ze 6 byłaby idealna. Niestety dla mnie ostatnim iPhonem takim z krwi i kości jest właśnie 5s. Mam nadzieje ze w kolejnym modelu wrócą do podobnego jak 5s designu, który moim zdaniem i wielu innych jest najlepszy.
Co do Touch ID quallcom zaprezentował jakieś rozwiazanie na zasadzie ultradźwięków, które noe wymaga fizycznej obecności czytnika na obudowie. Wszystko jest wewnątrz urządzenia i nie zajmuje miejsca pod czy nad ekranem.

Użytkownik piwko2006 edytował ten post 17 października 2015 - 10:06

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych