Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Problem z historią połączeń na dwóch Iphone

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 coy_coyote

coy_coyote
  • 58 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 28 September 2015 - 08:46

Witam, mam problem dość dziwny i kompletnie nie mogę sobie z tym poradzić.

Mój znajomy narzekał od kilku dni ma problem z tym że w jego telefonie w historii połączeń pojawiają się połączenia jego żony telefonu. Jeżeli ktoś dzwoni na jej telefon bądź ona gdzieś dzwoni to po chwili w jego spisie pojawia się ten numer jako nieodebrany. Najdziwniejsze jest to że jego telefon w tym czasie nie dzwonił. Sprawdzaliśmy ustawienia (FaceTime/Głosowe z IPhone) są wyłączone. Samo Facetime jest włączone na obu telefonach ale adresy mają różne (każdy ma zaptaszkowany swój numer telefonu). Jeżeli natomiast wyłączy się Facetime całkowicie problem znika do momentu ponownego włączenia Facetime. Myślałem że to problem IOS9 ale 

wczoraj ta sama sytuacja stała się u mnie wieczorem gdzie na obu telefonach mam IOS8.1.

Dzwonił do mnie nieznany telefon, którego nie odebrałem. Dziś rano żona się mnie pyta czy znam taki numer bo u niej w historii się pokazał jako nieodebrany a telefon nie dawał żadnego sygnału dźwiękowego.

Czy ktoś z Was spotkał się z problemem pojawiających się numerów w historii połączeń na innym Iphonie. Też mam dwa telefony na jednym koncie. Wcześniej tego nie było a w ustawieniach nic nie mieszałem  :(

Edited by coy_coyote, 28 September 2015 - 08:48.

#2 agaopo

agaopo
  • 48 posts

Posted 28 September 2015 - 10:18

To chyba problem wspólnego konta apple ID

• coy_coyote likes this

#3 coy_coyote

coy_coyote
  • 58 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 28 September 2015 - 10:27

EDIT: okazuje się że wyłączenie Facetime nic nie zmienia

To chyba problem wspólnego konta apple ID

Możliwe że to problem wspólnego konta ale korzystamy wspólnie z żoną z FindMyPhone, aplikacji kupionych na AS więc jest to dla nas spore ułatwienie być na jednym koncie. Mamy tak ustawione od kilku lat i zawsze było OK a od wczoraj (choć u znajomego stało się to w zeszłym tygodniu) coś się pochrzaniło. Może Apple coś zmieniło u siebie ?

Edited by coy_coyote, 28 September 2015 - 10:28.

#4 JariiStudio

JariiStudio
  • 6 posts

Posted 03 October 2015 - 22:54

Witam
Ja również posiadam ten sam problem.
Doszedłem jeszcze takie problemy...
Dzwonił do mnie ktoś kogo numer telefonu posiadam w swojej książce telefonicznej.
Nie odebrałem telefonu gdyż byłem zajęty. Kiedy chciałem oddzwonić i sprawdziłem nieodebrane połączenia okazuje się że w opcji ostatnie połączenia nic takiego nie figuruje.
W ogóle znikają mi z histori połączeń numery wybierane jak i numery dzwoniące do mnie.
By było tego mało pokazują mi się połączenia z prze kilku miesięcy które wykasowywałem z listy połączeń.

#5 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 03 October 2015 - 23:00

Jeden iPhone, jedno konto AppleID, było setki razy na forum. Używanie wspólnego AppleID na dwóch iPhone to proszenie się o problemy. Właśnie takie. A do sklepu może być to samo, tylko po co jak jest chmura rodzinna i nie trzeba kupować nic dwa razy.

• coy_coyote likes this
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#6 coy_coyote

coy_coyote
  • 58 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 04 October 2015 - 09:13

ja rozwiązałem ten problem właśnie idąc sugestią @agaopo i założyłem różne konta dla każdego urządzenia osobno i problem sam się rozwiązał. Wspólne konto mam tylko przy Apple Store. Dodatkowo włączyłem chmurę rodzinną i problemy się skończyły.

#7 radzion

radzion

master of disaster

• 1193 posts

Posted 04 October 2015 - 20:34

No właśnie. Problem można rozwiązać jedynie polowicznie. W sytuacji kiedy z 2 iPhonów korzystają 2 rożne osoby, logowanie do 2 rożnych kont wydaje sie oczywiste. Potem tylko chmura rodzinna i już.
Gorzej w sytuacji takiej jak np moja, kiedy to tylko ja korzystam z 2 iPhonów. Właśnie bardzo niewygodnym byłoby dla mnie używanie dwóch kont iCloud. Chce mieć synchronizowane zdjęcia, notatki, kalendarze, pocztę itp. Tego raczej nie osiągnę logując każdego iPhone do innego konta.
Pozostaje jedynie kwestia denerwujacego spisu połączeń. Bo o ile mam wspólna skrzynkę mailowa, notatki i wiele innych użytecznych rzeczy, to numery telefonu mam 2 rożne. I kiedy je pozostawię na dłuższa chwile nie wiem na który dzwoniono bo nie odebrane połączenie jest na obu.
Co z tego wiec, ze było to setki razy na forum, jak zlotego środka nie ma (np. w moim przypadku).

 iMac + MacBook Air + Time Capsule |  iPhone 12 Pro |  iPhone 11 Pro Max |  WATCH + Band(PRODUCT) RED |  iPad Pro 12,9" +  Pencil

#8 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 04 October 2015 - 21:23

Co z tego wiec, ze było to setki razy na forum, jak zlotego środka nie ma (np. w moim przypadku).

Oczywiście, że jest i setki razy było o tym jak to wyłączyć przy jednym koncie.

#9 radzion

radzion

master of disaster

• 1193 posts

Posted 06 October 2015 - 19:59

Oczywiście, że jest i setki razy było o tym jak to wyłączyć przy jednym koncie.

Czy moge w takim razie poprosic o jakis link jak to uczynic? :) Bo nie moge znalezc niczego szczegolnego.

Jako wieloletni user sprzetu Apple, to pierwszy przypadek kiedy nie moge sobie poradzic z taką pierdołą :)

 iMac + MacBook Air + Time Capsule |  iPhone 12 Pro |  iPhone 11 Pro Max |  WATCH + Band(PRODUCT) RED |  iPad Pro 12,9" +  Pencil

#10 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 06 October 2015 - 20:36

Wejdź w Ustawienia->FaceTime i wyłącz przekazywanie połączeń między iPhone jednym i drugim.
  • boleslawiemm and coy_coyote like this

#11 radzion

radzion

master of disaster

• 1193 posts

Posted 06 October 2015 - 22:28

Dziękuje! Przetestowane, działa :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users