Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad 4, Air czy może Air 2?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 matiEX

matiEX
  • 17 postów

Napisano 22 września 2015 - 13:11

Witam wszystkich,

Mam mały dylemat. Chciałbym zakupić sprzęt, który pozwoli mi na delikatne zastąpienie mojego ciężkiego i "niewygodnego" Zbook'a w warunkach podróżnych. Potrzeby jakie wiąże z nowym sprzętem to mail, internet, office, jakaś rozrywka w postaci ebook'a czy filmu - dobry ekran to podstawa. Teraz moje pytanie czy do takich zastosowań wystarczy w zupełności iPad 4, którego widziałem że można zakupić za jakieś 800zł na allegro? Czy nie opłaca się inwestować w starszy sprzęt i lepiej brać nowego Air? Nie ukrywam, że nie chciałbym wydawać jakiejś sporej kasy (np jak na nowego Air 2) jeśli jest to możliwe. Nie mam możliwości porównania tych modeli i nie wiem jak one się sprawują w takich zadaniach (niby codziennych i prostych). Posiadam obecnie Nexus'a 7 z 2012r i jest on nieco za mały i zdecydowanie za wolny stąd chęć zmiany. 

#2 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 22 września 2015 - 13:11

A może nowego mini 4 i do tego Kindle do e-booków?

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#3 matiEX

matiEX
  • 17 postów

Napisano 22 września 2015 - 13:25

Nie chciałbym chyba takiego małego, a poza tym chyba trochę drogi jest. No i kolejne urządzenie w postaci Kindla też nie bardzo bym chciał. Zastanawiałem się już nad samym Kindlem i odpadł. A czym motywujesz swoją propozycje? 

#4 Dusiek

Dusiek
  • 541 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 września 2015 - 13:26

Z mojego punktu widzenia takie dylematy nie są zbyt skomplikowane. Rozumiem, że chciałbyś mieć jak najlepszy sprzęt za możliwie niską cenę. Proponuję ustalić cenę maksymalną i szukać sprzętu do takiej właśnie ceny. Jasne jest, że im nowszy model tym lepsza wydajność. Maila, internet, office czy "jakąś rozrywkę w postaci filmu czy e-booka" pociągnie każdy z rozważanych przez Ciebie modeli.
Ja mam iPada3 (new iPad) oraz iPada Air i oba sprawdzają się w każdej sytuacji. iP3 jest oczywiście mniej pojemny i sporo cięższy, jego bateria trzyma wyraźnie słabiej.
Jeśli miałbym wybierać z proponowanych przez Ciebie modeli to zdecydowanie Air2. Jeśli nie chcesz wydawać tyle kasy to Air. A jeśli uważasz, że chciałbyś zapłacić mniej to iPad4.

Użytkownik Dusiek edytował ten post 22 września 2015 - 13:27

#5 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 22 września 2015 - 13:27

Tym, że mam Kindle i wygoda czytania jest nie do pobicia. Jakikolwiek tablet nie ma startu w tym zakresie.

A mini 4 dlatego, że jest minimalnie tylko słabszy od Air 2, a różnica w cenie to Paperwhite II.

#6 matiEX

matiEX
  • 17 postów

Napisano 22 września 2015 - 13:30

Z mojego punktu widzenia takie dylematy nie są zbyt skomplikowane. Rozumiem, że chciałbyś mieć jak najlepszy sprzęt za możliwie niską cenę. Proponuję ustalić cenę maksymalną i szukać sprzętu do takiej właśnie ceny. Jasne jest, że im nowszy model tym lepsza wydajność. Maila, internet, office czy "jakąś rozrywkę w postaci filmu czy e-booka" pociągnie każdy z rozważanych przez Ciebie modeli.
Ja mam iPada3 (new iPad) oraz iPada Air i oba sprawdzają się w każdej sytuacji. iP3 jest oczywiście mniej pojemny i sporo cięższy, jego bateria trzyma wyraźnie słabiej.
Jeśli miałbym wybierać z proponowanych przez Ciebie modeli to zdecydowanie Air2. Jeśli nie chcesz wydawać tyle kasy to Air. A jeśli uważasz, że chciałbyś zapłacić mniej to iPad4.

No właśnie też zapomniałem napisać, że bateria im dłużej będzie trzymać tym lepiej. Co do mojego wyboru to chodzi o to, żeby nie przepłacać za coś czego nie wykorzystam, gabaryty czy waga nie ma znaczenia dla mnie, natomiast pojemność, ekran, wydajność i bateria już tak. Jeżeli tylko Air 2 spełnia te wymagania to trudno będzie trzeba portfel odchudzić :/

Użytkownik matiEX edytował ten post 22 września 2015 - 13:30

#7 slythia

slythia
  • 84 postów

Napisano 22 września 2015 - 13:32

Kindle wygrywa ze wszystkimi tabletami jeśli chodzi o ebooki - wygoda czytania na czytniku jest nieporównywalnie większa niż nawet na najlepszej aplikacji na najlepszym możliwym tablecie. Oraz nie trzeba się martwić zbytnio o baterię. 

Jeśli czytasz sporo to osobny czytnik + tablet byłby najlepszym wyjściem. 

#8 matiEX

matiEX
  • 17 postów

Napisano 22 września 2015 - 13:36

Chyba, aż tak sporo nie czytam i do tego lubię książki w formie papierowej (nie wiem, chyba zboczenie), ale nie pochłaniam ich w setkach rocznie więc nie jest to aż tak priorytetowe. Więcej czytam artykułów, czasopism.

#9 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 22 września 2015 - 13:39

Wiele czasopism też ma wersję ebookową.

#10 Dusiek

Dusiek
  • 541 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 września 2015 - 14:02

No właśnie też zapomniałem napisać, że bateria im dłużej będzie trzymać tym lepiej. Co do mojego wyboru to chodzi o to, żeby nie przepłacać za coś czego nie wykorzystam, gabaryty czy waga nie ma znaczenia dla mnie, natomiast pojemność, ekran, wydajność i bateria już tak. Jeżeli tylko Air 2 spełnia te wymagania to trudno będzie trzeba portfel odchudzić :/

Air też spełnia ale np Air2 ma do 128 pamięci a Air max 64, wydajniejszy jest z całą pewnością też. Jeśli się nie mylę ekrany są takie same ale głowy za to nie daje :)
No i nie bez znaczenia też jest fakt, że Air2 "na dłużej wystarczy". W sęsie nowego oprogramowania (które już dzisiaj obsługuje funkcję, których Air nie ma).

Użytkownik Dusiek edytował ten post 22 września 2015 - 14:03

#11 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 22 września 2015 - 14:08

W "sęsie"?

Air 2 ma 2GB ramu i to jest jego wyraźna przewaga.

#12 matiEX

matiEX
  • 17 postów

Napisano 22 września 2015 - 19:42

Ok to pozostaje Air 2, teraz pytanie czy 64GB w cenie z iSpot -10% (da rade załatwić na studencką) to dobra cena, czy szukać czegoś taniej? Może ktoś ze stanów sprowadza? Polecacie coś?

#13 hosemarian4

hosemarian4
  • 88 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 23 września 2015 - 08:06

mówisz o wersji wifi czy z cellular?

ispot 64gb wifi 2499 - 10% = 2249

wifi+cellular 2999 - 10% = 2699

mediamarkt:

wifi 2299 - 8% (zniżka edukacyjna) = 2115

wifi + cellular 2799 - 8% = 2575

#14 marpar

marpar
  • 53 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 23 września 2015 - 09:13

Aktualnie widzialem w ispot promocje na air 1, 32gb + LTE ze zniżką studencką za 1890zł. Wydaje mi sie ze dobra oferta jak za nówke.

1.jpg

Użytkownik marpar edytował ten post 23 września 2015 - 09:16

#15 matiEX

matiEX
  • 17 postów

Napisano 23 września 2015 - 10:52

Wolałbym bez cellular, nie będę używał w ogóle.

Jeżeli potwierdzacie Panowie że iPad Air 2 64GB Wi-Fi (bez cellular) za 2115zł to dobra oferta to chyba skoczę dziś do Mediaka.

Oczywiście, jeżeli faktycznie jest on wart dołożenia 400zł do zwykłego Air (nie wiem jak wygląda zapotrzebwanie na RAM i pamięć) mogę powiedzieć tyle, że 16GB w iPhonie mi nie wystarcza, a to tylko iPhone.

#16 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 23 września 2015 - 10:54

Jest wart, zdecydowanie.

#17 matiEX

matiEX
  • 17 postów

Napisano 23 września 2015 - 11:32

Ok, dziękuję wszystkim bardzo za pomoc. Nie ma czarnego w mediaku ale wezmę srebrny ;)

#18 hosemarian4

hosemarian4
  • 88 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 23 września 2015 - 11:44

może masz blisko: http://www.mediamark...2fd-a,id-997173

#19 matiEX

matiEX
  • 17 postów

Napisano 23 września 2015 - 12:21

Ja z Poznania to dość daleko. Ale jakoś mi to nie przeszkadza, że biały. Już zamówiony, zapłacony. Czekam. Jeszcze raz dzięki za pomoc ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych