Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Siri nie działa przez 3G ale tylko w t-mobile

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 oaks

oaks
  • 210 postów
  • Skądkatowice

Napisano 19 września 2015 - 15:31

Witam,

Mam problem jak w temacie; Siri nie działa przez 3G ale tylko w t-mobile.
Na wifi wszystko bez problemu, jak wyłączę wifi - klapa.

Wyświetla się znany komunikat "Sorry, I'm having trouble with the connection...

Próbowałem restore, reset ustawień sieciowych (wiele razy).
Sprawa występuje na moim i ojca iPhonie 6, jak rownież na zony iPhonie 5s - wszyscy w t-mobile.
Co lepsze, jak przełożę z iPada prepaida Orange, to nagle siri w telefonie działa, w iPadzie z kartą t-mobile przestaje działać.
Dodatkowo jakbym prowadził dłuższą "rozmowę" z siri na wifi i nagle wyszedłbym z zasięgu wifi to siri nie ma problemu kontynuować rozmowy już na samym 3G.

Zmieniałem w ustawieniach już chyba wszystko, nie wiem o co chodzi.
T-mobile zwala na "ejpla", Apple care zwala na t-mobile.

Mamy jakieś stare taryfy z blueconnect, ale jeszcze kilka miesięcy temu wszystko śmigało bez problemu. Wymieniłem nawet sim na nową generację i nic.

iPhone 6 - iOS 8.4 i 9
iPhone 5s - iOS 8.4
iPad air2 - iOS 9

Użytkownik oaks edytował ten post 19 września 2015 - 15:33

#2 Magnik

Magnik
  • 1 postów

Napisano 29 września 2015 - 09:19

Witam wszystkich serdecznie,
Jest to mój pierwszy post na Forum więc może się przedstawię. Jestem użytkownikiem sprzętu Apple od kilku lat i codziennie śledzę Portal MyApple. To tak w skrócie :-)

Już myślałem, że tylko ja mam problem z Siri i t-mobile...
Posiadam iPhone 5s, abonament w tmobile od początku lipca (wcześniej z 10 lat na kartę). Funkcja Siri i dyktowania tekstu nie działała mi już wcześniej ale myślałem, że to z powodu braku abonamentu (mialem jakąś prehistoryczną taryfę). W związku z powyższym przeszedłem na abonament. Przez pierwszy okres rozliczeniowy Siri i dyktowanie nie działało w ogóle. Po miesiącu Siri działała przez jakieś pierwsze 5 dni i potem znowu nie działała. We wrześniu działała mi przez 3 dni i znowu nie działa. Przez te kilka miesięcy zrobiłem już chyba wszystkie możliwe kombinacje by uruchomić te funkcje. A więc:
- gdy włączę WIFI - dyktowanie i siri działa
- gdy mam lte lub 3g - nie działa.
- przełożyłem swoją kartę do telefonu żony - siri nie działa
- włożyłem kartę z Play do swojego - działa (tak więc telefon jest sprawny).
- kupiłem starter t-mobile i włożyłem do swojego - DZIAŁA
- moja karta sim - NIE DZIAŁA.
- reset ustawień sieciowych nie pomógł
- wszedłem w dfu mode i zrobiłem całkowity reset do ustawień fabrycznych (nie odtwarzalem ustawień, czysty system z samymi apkami Apple) - na wifi działa na lte i 3g nie działa.
- włożony starter t- mobile - działa, moja karta sim - znów nie działa.
- wymieniłem kartę sim - nie działa
- testowałem na ios 8.3 i 8.4, aktualizacja ios 9 też nie pomogła
- kilka telefonów na infolinię i kilka reklamacji nie rozwiązało problemu, mimo iż napisali w sms że problem został rozwiązany :-/

Zauważyłem, że równocześnie z brakiem Siri i dyktowania nie działa mi poprawnie funkcja zliczania stanu pakietu internetowego w T-Mobile. Zarówno w aplikacji mboa jak i logując się na stronie www pokazuje mi ciągle ten sam stan wykorzystanych MB. Internet w telefonie działa poprawnie, jednak nie mogę sprawdzić ile mam jeszcze danych do wykorzystania.

Gdy naliczanie zużytych MB działa to Siri i dyktowanie również działa.
W momencie jak naliczanie MB przestaje działać to internet mam dalej w telefonie ale już bez Siri i dyktowania. Ręce mi już opadają, tym bardziej, że nabyłem Apple Watch który bazuje głównie na funkcjach głosowych. 
Moim zdaniem jest to ewidentnie problem t-Mobile i ewentualnie ustawień narzuconych przez nich jako oficjalnego dystrybutora Apple.

W związku z powyższym mam pytanie do mojego przedmówcy, czy Tobie również nie działa sprawdzanie stanu wykorzystanego pakietu internetowego?
Może ktoś z forumowiczów będzie w stanie podpowiedzieć co z tym wszystkim zrobić i jak to ugryźć.
Pozdrawiam

#3 Sawalas

Sawalas
  • 16 postów

Napisano 30 września 2015 - 18:15

Jestem zatem kolejny który ma podobny problem
iPhone i tmobile abo
Siri nie dziala po 3G ale jak zacznie się z nią gadać po wifi to potrafi kontynuować po 3G

Spędziłem w salonie 30 min nic nie uradzili. Dali nowa kartę sim coś tam pozmieniali ale nic to nie dało

Do tego jestem po dwóch telefonach do Apple ale tam tez nic nie pomogli. Standardowe resetowanie ustawień odtworzenie itp. Takie porady mogą sobie wsadzić w nos.

Objawy mam takie same dokładnie. Przełożenie karty do innego nie naprawia siri a włożenie innej karty do mojego iPhone powoduje poprawne działanie siri. Zatem to nie telefon a coś co idzie za numerem i abonamentem

Jak ktoś rozwiąże problem dajcie tu odpowiedz aby nie czekać w nieskończoność...

#4 rEaLaPpLeFaN

rEaLaPpLeFaN
  • 708 postów

Napisano 18 października 2015 - 12:58

Widzę że nie tylko ja jestem ofiarą T-Mobile.

Może trzeba do nich jakieś pisemko skrobnąć?

"…people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do."

#5 gr@nd

gr@nd
  • 257 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 18 października 2015 - 16:25

Ja również mam kartę jak i iPhone'a z T-mobile i u mnie Siri na 3g działa bez zarzutu.

#6 rEaLaPpLeFaN

rEaLaPpLeFaN
  • 708 postów

Napisano 18 października 2015 - 16:47

Ja również mam kartę jak i iPhone'a z T-mobile i u mnie Siri na 3g działa bez zarzutu.

To się ciesz ;)

Wziąłem kartę T-Mobile mojej mamy (u niej siri trybi) i w moim iP też działa. Moja karta nie działa u mnie i u niej. Byłem w salonie T-Mobile. Kilka razy wymienili kartę SIM. Dzwoniłem do wsparcia technicznego (kosz za minutę jak do USA) i też nic nie zdziałali. Uparcie twierdzą, że telefon jest do wymiany.

"…people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do."

#7 Sawalas

Sawalas
  • 16 postów

Napisano 06 lutego 2016 - 17:06

Oczywiście bzdury
Znalazłem wyście - przeszedłem do virgin mobile
Oczywiście Siri od razu zaczęło działać.
Amatorzy

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych