Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Nie dzia艂aj膮 MMS'y - iOS 9, iPhone 5, Plus GSM

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
53 odpowiedzi w tym temacie

#1 kliszz

kliszz
  • 19 post贸w

Napisano 17 wrze艣nia 2015 - 08:30

Hej,

Nie mog臋 znale藕膰 rozwi膮zania, mia艂em ten problem na becie, wczoraj zainstalowa艂em przez OTA oficjalny release i dalej to samo. 

Chodzi o to, 偶e mimo prawid艂owej konfiguracji (na iOS 8.x.x dzia艂a艂o bez problem贸w) nie mo偶na za艂膮czy膰 zdj臋cia do wiadomo艣ci. Nie mog臋 wys艂a膰 MMS w skr贸cie. Telefon dzia艂a w Plusie. Testowa艂em publiczn膮 bet臋 1, ale po chwili wr贸ci艂em do 8.4.1 przez restore, MMSy dzia艂a艂y.

Spotka艂 si臋 kto艣 z Was z tym problemem?

#2 Sosobass

Sosobass
  • 5 post贸w

Napisano 17 wrze艣nia 2015 - 11:49

Podepn臋 si臋 pod temat, MMSy tak偶e przesta艂y dzia艂a膰, nawet po wprowadzeniu od nowa wszystkich ustawie艅 i zrestartowaniu telefonu.

Mam za to gorszy problem, brak mo偶liwo艣ci wykonywania po艂膮cze艅, po naci艣ni臋ciu s艂uchawki telefonu otwiera si臋 okno wyboru ale nic nie reaguje, ani wyszukiwanie, ani ulubione, ani ostatnie po艂膮czenia. Sam telefon dzia艂a, ale 偶eby zadzwoni膰 musia艂em wej艣膰 w SMSy wybra膰 osob臋 do kt贸rej pisa艂em SMS i w informacjach o tej osobie wciskaj膮c s艂uchaczk臋 mog臋 si臋 po艂膮czy膰, natomiast telefon bezpo艣rednio nie dzia艂a!!! 

#3 Kuba2000

Kuba2000
  • 2聽043 post贸w
  • Sk膮dKielce/Wroc艂aw

Napisano 17 wrze艣nia 2015 - 11:56

Problem wystepuje u wielu osob, plus nie pomaga.

iPhone 15 Pro Max 512GB

#4 MC_

MC_
  • 6聽937 post贸w

Napisano 17 wrze艣nia 2015 - 12:00

Bo Plus ma iP w powa偶aniu. Praktycznie nie sprzedaj膮 tych urz膮dze艅, wi臋c ich to nie obchodzi. Gdy mia艂em jeszcze iP4 i Plusa, to problemy zdarza艂y si臋 cz臋sto, a BOK dawa艂 takie porady, 偶e a偶 偶al by艂o s艂ucha膰.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#5 Kuba2000

Kuba2000
  • 2聽043 post贸w
  • Sk膮dKielce/Wroc艂aw

Napisano 17 wrze艣nia 2015 - 12:02

Nie chce robic spamu ale juz od dawna plus dawal slabe porady, a telefon z uszkodzona ladowarka( na gwarancji) lezal 2 tygodnie po czym sprzedali zamiennik ktory rozsypal sie jeszcze szybciej.

iPhone 15 Pro Max 512GB

#6 Sosobass

Sosobass
  • 5 post贸w

Napisano 17 wrze艣nia 2015 - 12:41

Tylko powr贸t do 8.4.1. Ja wracam, bo telefon nie dzia艂a a po instalacji iOS9 zacz膮艂 dodatkowo wolniej i mniej p艂ynnie chodzi膰.

#7 pedros

pedros
  • 1聽392 post贸w
  • Sk膮dWAW, PL

Napisano 17 wrze艣nia 2015 - 12:47

Ustawienia APN i MMS dla Plus GSM na iPhone

Wchodzimy w Ustawienia -> Sie膰 kom贸rkowa -> Sie膰 kom贸rkowa danych i wpisujemy:

Dane sieci kom贸rkowej

APN: plus

U偶ytkownik: zostawiamy puste pole

Has艂o: zostawiamy puste pole

KONFIGURACJA LTE (opcjonalnA)

MMS

APN: mms

MMSC: mms.plusgsm.pl:8002

Proxy MMS: 212.2.96.16:8080

Maks. wielko艣膰 MMS: 307200

URL profilu UA dla MMS: zostawiamy puste pole

Hotspot osobisty

Po wpisaniu APN klikamy w przycisk Wr贸膰. Zalecane jest wy艂膮czenie i ponowne w艂膮czenie iPhone鈥檃. Aby wysy艂a膰 i odbiera膰 MMS iPhone musi mie膰 w艂膮czone przesy艂anie danych w sieci kom贸rkowej (Ustawienia > Sie膰 kom贸rkowa > Dane sieci kom.)

#8 imlonger

imlonger
  • 50 post贸w

Napisano 17 wrze艣nia 2015 - 12:55

Ustawienia APN i MMS dla Plus GSM na iPhone

Wchodzimy w Ustawienia -> Sie膰 kom贸rkowa -> Sie膰 kom贸rkowa danych i wpisujemy:

Dane sieci kom贸rkowej

KONFIGURACJA LTE (opcjonalnA)

MMS

APN: mms

MMSC: mms.plusgsm.pl:8002

Proxy MMS: 212.2.96.16:8080

Maks. wielko艣膰 MMS: 307200

URL profilu UA dla MMS: zostawiamy puste pole

Hotspot osobisty

Po wpisaniu APN klikamy w przycisk Wr贸膰. Zalecane jest wy艂膮czenie i ponowne w艂膮czenie iPhone鈥檃. Aby wysy艂a膰 i odbiera膰 MMS iPhone musi mie膰 w艂膮czone przesy艂anie danych w sieci kom贸rkowej (Ustawienia > Sie膰 kom贸rkowa > Dane sieci kom.)

rzecz w tym, 偶e te ustawienia nie dzia艂aj膮. Mo偶na je znale藕膰 na stronie z Plusa w sekcji ustawienia telefonu

• Sosobass lubi to

#9 matejusz

matejusz
  • 24 post贸w

Napisano 17 wrze艣nia 2015 - 15:42

Mam za to gorszy problem, brak mo偶liwo艣ci wykonywania po艂膮cze艅, po naci艣ni臋ciu s艂uchawki telefonu otwiera si臋 okno wyboru ale nic nie reaguje, ani wyszukiwanie, ani ulubione, ani ostatnie po艂膮czenia. Sam telefon dzia艂a, ale 偶eby zadzwoni膰 musia艂em wej艣膰 w SMSy wybra膰 osob臋 do kt贸rej pisa艂em SMS i w informacjach o tej osobie wciskaj膮c s艂uchaczk臋 mog臋 si臋 po艂膮czy膰, natomiast telefon bezpo艣rednio nie dzia艂a!!! 

Mia艂em ten sam problem, okaza艂o si臋, 偶e nie by艂em zalogowany do icloud Ustawienia-iCloud-twoje konto. Tam wpisa艂em has艂o i telefon dzia艂a. Niestety mmsy nie dzia艂aj膮.

Mia艂em ten sam problem, okaza艂o si臋, 偶e nie by艂em zalogowany do icloud Ustawienia-iCloud-twoje konto. Tam wpisa艂em has艂o i telefon dzia艂a. Niestety mmsy nie dzia艂aj膮.

To jednak nie problem iCloud, po wy艂膮czeniu trybu oszcz臋dzania baterii problem z po艂膮czeniami znowu wyst臋puje.

Sam ju偶 nie wiem co jest przyczyn膮 problem贸w z aplikacj膮 telefon, przez p贸艂 dnia wszystko dzia艂a艂o teraz mam problem opisany przez koleg臋 sosobass

U偶ytkownik matejusz edytowa艂 ten post 17 wrze艣nia 2015 - 16:19

#10 pedros

pedros
  • 1聽392 post贸w
  • Sk膮dWAW, PL

Napisano 17 wrze艣nia 2015 - 19:38

Z do艣wiadczenia wiem, 偶e MMS w sieci Plus na iOS to jest jedna wielka loteria. Raz dzia艂a, raz nie. Czasem wystarczy restart telefonu, czasem trzeba wyzerowa膰 ustawienia APN, ponownie uruchomi膰 telefon, wpisa膰 je od nowa, zn贸w restart i nagle wszystko dzia艂a OK.

#11 matejusz

matejusz
  • 24 post贸w

Napisano 17 wrze艣nia 2015 - 20:07

Z do艣wiadczenia wiem, 偶e MMS w sieci Plus na iOS to jest jedna wielka loteria. Raz dzia艂a, raz nie. Czasem wystarczy restart telefonu, czasem trzeba wyzerowa膰 ustawienia APN, ponownie uruchomi膰 telefon, wpisa膰 je od nowa, zn贸w restart i nagle wszystko dzia艂a OK.

A masz jaki艣 pomys艂 jak rozwi膮za膰 problem z niedzia艂aj膮c膮 aplikacj膮 telefon. Po aktualizacji kiedy wchodz臋 w telefon nie mog臋 do nikogo zadzwoni膰 aplikacja nie odpowiada, nie mam dost臋pu do ksi膮偶ki adresowej. Dzisiaj co艣 zrobi艂em ale nie wiem co, 偶e przez kilka godzin zn贸w dzia艂a艂a i przesta艂a. Je偶eli kto艣 do mnie dzwoni mog臋 odebra膰, mog臋 r贸wnie偶 wykona膰 po艂膮czenie za po艣rednictwem facetime lub z wiadomo艣ci sms. Nie mam pomys艂u co z tym zrobi膰, wyzerowa艂em ju偶 telefon przywr贸ci艂em go i problem nadal wyst臋puje.

#12 pedros

pedros
  • 1聽392 post贸w
  • Sk膮dWAW, PL

Napisano 17 wrze艣nia 2015 - 20:18

Dzi艣 si臋 z czym艣 takim spotka艂em. Po uaktualnieniu iPhone 5 do iOS 9 przesta艂o to dzia艂a膰 dok艂adnie w opisany przez Ciebie spos贸b. Pacjenta mam ju偶 na stole. Chocia偶 ju偶 wcze艣niej kaprysi艂 przy wykonywaniu po艂膮cze艅.

#13 ronin10

ronin10
  • 19 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 17 wrze艣nia 2015 - 20:27

u mnie te偶 mms nie dzia艂aj膮 wpisa艂em chyba ju偶 wszystkie mo偶liwe kombinacje i bez zmian. 

#14 matejusz

matejusz
  • 24 post贸w

Napisano 17 wrze艣nia 2015 - 20:42

Dzi艣 si臋 z czym艣 takim spotka艂em. Po uaktualnieniu iPhone 5 do iOS 9 przesta艂o to dzia艂a膰 dok艂adnie w opisany przez Ciebie spos贸b. Pacjenta mam ju偶 na stole. Chocia偶 ju偶 wcze艣niej kaprysi艂 przy wykonywaniu po艂膮cze艅.

Mam pro艣b臋, je偶eli uda Ci si臋 pom贸c twojemu pacjentowi, prosz臋 napisz jak to naprawi膰 :)

u mnie te偶 mms nie dzia艂aj膮 wpisa艂em chyba ju偶 wszystkie mo偶liwe kombinacje i bez zmian. 

Problem le偶y po stronie plusa, ale plus si臋 upiera, 偶e u nich wszystko dzia艂a

#15 kliszz

kliszz
  • 19 post贸w

Napisano 18 wrze艣nia 2015 - 07:46

Fakt, iPhone i Plus to kiepski tandem, tylko, 偶e ja kupi艂em telefon w艂a艣nie w tej sieci i mam prawo zak艂ada膰, 偶e jest poprawnie obs艂ugiwany :) Dobrze, 偶e umowa si臋 ko艅czy niebawem, ta sie膰 si臋 troszczy tylko o nowych klient贸w - mam u nich ten sam numer od ko艅ca lat 90-tych i maj膮 totalnie w nosie, czy mi co艣 dzia艂a, czy nie, wa偶ne, 偶ebym rachunek zap艂aci艂.

#16 MC_

MC_
  • 6聽937 post贸w

Napisano 18 wrze艣nia 2015 - 07:52

Wsz臋dzie dobrze gdzie nas nie ma. :)

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#17 marcus02

marcus02
  • 171 post贸w

Napisano 18 wrze艣nia 2015 - 08:05

a ja dzi艣 dosta艂em oficjaln膮 informacj臋 z Plusa, 偶e MMS-y na iOS 9 nie dzia艂aj膮 i nie zalecaj膮 aktualizacji do iOS9.

Powodem jest brak certyfikacji sieci Plus u Apple

je偶eli kto艣 u偶ywa iOS9.1 beta i jest w sieci Plus to mo偶e to sprawdzi膰 czy co艣 zosta艂o zmienione w nowej becie

U偶ytkownik marcus02 edytowa艂 ten post 18 wrze艣nia 2015 - 08:07

----------------------- the born to be wild

#18 matejusz

matejusz
  • 24 post贸w

Napisano 18 wrze艣nia 2015 - 08:09

a ja dzi艣 dosta艂em oficjaln膮 informacj臋 z Plusa, 偶e MMS-y na iOS 9 nie dzia艂aj膮 i nie zalecaj膮 aktualizacji do iOS9.

Powodem jest brak certyfikacji sieci Plus u Apple

je偶eli kto艣 u偶ywa iOS9.1 beta i jest w sieci Plus to mo偶e to sprawdzi膰 czy co艣 zosta艂o zmienione w nowej becie

Troch臋 za p贸藕no :/ Co艣 napisali wi臋cej czy maj膮 zamiar co艣 z tym zrobi膰?

U偶ytkownik matejusz edytowa艂 ten post 18 wrze艣nia 2015 - 08:16

#19 marcus02

marcus02
  • 171 post贸w

Napisano 18 wrze艣nia 2015 - 08:20

tak, nie robi膰 aktualizacji do iOS9 :))))))) tzn nie zalecaj膮 i trzeba mie膰 艣wiadomo艣膰, 偶e po aktualizacji do iOS9 te MMS-y nie b臋d膮 dzia艂a艂y

prawd臋 m贸wi膮c to ja ich i tak nie u偶ywam, ale inni u偶ytkownicy pewno u偶ywaj膮 

----------------------- the born to be wild

#20 toki

toki
  • 1聽211 post贸w
  • Sk膮dPL

Napisano 18 wrze艣nia 2015 - 08:20

Raczej maj膮 to gdzie艣... Podpisa艂e艣 to si臋 martw albo "zaproponujemy Ci zmian臋 na nowy, 艣wietny androidowy". A kiedy艣 by艂a to najlepsza i najbardziej godna zaufania sie膰.

Macbook Pro M4Pro 24GB/1TBSSD

#21 Sosobass

Sosobass
  • 5 post贸w

Napisano 18 wrze艣nia 2015 - 09:17

Wszystkie problemy znikaj膮 po powrocie na iOS8.4. W iOS9 MMSy w sieci plus nie dzia艂aj膮, w iOS8 dzia艂a艂y mi zawsze. Telefon dzia艂a zn贸w poprawnie.

iOS9 - nie dla u偶ytkownik贸w IP5 - mi telefon poza nie dzia艂aj膮cymi MMSami i najwa偶niejsz膮 rzecz膮 - czyli Telefonem (brak mo偶liwo艣ci wybrania nr, kontaktu, etc.) zdecydowania zwolni艂.

Wr贸ci艂em do 8.4.1 i jestem zn贸w szcz臋艣liwcem posiadaj膮cym w pe艂ni dzia艂aj膮ce urz膮dzenie.

#22 toki

toki
  • 1聽211 post贸w
  • Sk膮dPL

Napisano 18 wrze艣nia 2015 - 09:20

Ja ju偶 te偶 wr贸ci艂em. Odpowied藕 PLUSa: "niestety nie mamy wp艂ywu jako operator sieci na b艂臋dy jakie mog膮 pojawi膰 si臋 w przypadku aktualizacji oprogramowania udost臋pnionego przez jego producenta.

Je艣li pojawi膮 si臋 nowe ustawienia, przetestowane pod dane urz膮dzenie zostan膮 one zamieszone na stronie z konfiguracj膮."

Macbook Pro M4Pro 24GB/1TBSSD

#23 matejusz

matejusz
  • 24 post贸w

Napisano 18 wrze艣nia 2015 - 11:34

Zadzwoni艂em do wsparcia apple i wyt艂umaczy艂em mi艂emu Panu jaki mam problem z aplikacj膮 telefon, po czym Pan stwierdzi艂, 偶e ju偶 otrzymali takie zg艂oszenie i mam wymaza膰 "wszystkie ustawienia". Telefon zrobi艂 restart wymaza艂 ustawienia i telefon dzia艂a :) O problemach z MMS-ami te偶 dostali sygna艂, ale z tym jest wi臋kszy problem bo to plus musi poprawi膰 ustawienia.

#24 ela7408

ela7408
  • 1 post贸w

Napisano 21 wrze艣nia 2015 - 19:17

Hej,

Nie mog臋 znale藕膰 rozwi膮zania, mia艂em ten problem na becie, wczoraj zainstalowa艂em przez OTA oficjalny release i dalej to samo. 

Chodzi o to, 偶e mimo prawid艂owej konfiguracji (na iOS 8.x.x dzia艂a艂o bez problem贸w) nie mo偶na za艂膮czy膰 zdj臋cia do wiadomo艣ci. Nie mog臋 wys艂a膰 MMS w skr贸cie. Telefon dzia艂a w Plusie. Testowa艂em publiczn膮 bet臋 1, ale po chwili wr贸ci艂em do 8.4.1 przez restore, MMSy dzia艂a艂y.

Spotka艂 si臋 kto艣 z Was z tym problemem?

jak przywrocic ios 8.4.1?

jak przywrocic ios 8,4,1?

#25 ronin10

ronin10
  • 19 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 28 wrze艣nia 2015 - 14:01

cos si臋 zmieni艂o w temacie mms / plus?

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 2

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych

Bing (1)