Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Nie działają MMS'y - iOS 9, iPhone 5, Plus GSM

• Please log in to reply
53 replies to this topic

#1 kliszz

kliszz
  • 19 posts

Posted 17 September 2015 - 08:30

Hej,

Nie mogę znaleźć rozwiązania, miałem ten problem na becie, wczoraj zainstalowałem przez OTA oficjalny release i dalej to samo. 

Chodzi o to, że mimo prawidłowej konfiguracji (na iOS 8.x.x działało bez problemów) nie można załączyć zdjęcia do wiadomości. Nie mogę wysłać MMS w skrócie. Telefon działa w Plusie. Testowałem publiczną betę 1, ale po chwili wróciłem do 8.4.1 przez restore, MMSy działały.

Spotkał się ktoś z Was z tym problemem?

#2 Sosobass

Sosobass
  • 5 posts

Posted 17 September 2015 - 11:49

Podepnę się pod temat, MMSy także przestały działać, nawet po wprowadzeniu od nowa wszystkich ustawień i zrestartowaniu telefonu.

Mam za to gorszy problem, brak możliwości wykonywania połączeń, po naciśnięciu słuchawki telefonu otwiera się okno wyboru ale nic nie reaguje, ani wyszukiwanie, ani ulubione, ani ostatnie połączenia. Sam telefon działa, ale żeby zadzwonić musiałem wejść w SMSy wybrać osobę do której pisałem SMS i w informacjach o tej osobie wciskając słuchaczkę mogę się połączyć, natomiast telefon bezpośrednio nie działa!!! 

#3 Kuba2000

Kuba2000
  • 2043 posts
  • SkądKielce/Wrocław

Posted 17 September 2015 - 11:56

Problem wystepuje u wielu osob, plus nie pomaga.

iPhone 15 Pro Max 512GB

#4 MC_

MC_
  • 6937 posts

Posted 17 September 2015 - 12:00

Bo Plus ma iP w poważaniu. Praktycznie nie sprzedają tych urządzeń, więc ich to nie obchodzi. Gdy miałem jeszcze iP4 i Plusa, to problemy zdarzały się często, a BOK dawał takie porady, że aż żal było słuchać.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#5 Kuba2000

Kuba2000
  • 2043 posts
  • SkądKielce/Wrocław

Posted 17 September 2015 - 12:02

Nie chce robic spamu ale juz od dawna plus dawal slabe porady, a telefon z uszkodzona ladowarka( na gwarancji) lezal 2 tygodnie po czym sprzedali zamiennik ktory rozsypal sie jeszcze szybciej.

iPhone 15 Pro Max 512GB

#6 Sosobass

Sosobass
  • 5 posts

Posted 17 September 2015 - 12:41

Tylko powrót do 8.4.1. Ja wracam, bo telefon nie działa a po instalacji iOS9 zaczął dodatkowo wolniej i mniej płynnie chodzić.

#7 pedros

pedros
  • 1392 posts
  • SkądWAW, PL

Posted 17 September 2015 - 12:47

Ustawienia APN i MMS dla Plus GSM na iPhone

Wchodzimy w Ustawienia -> Sieć komórkowa -> Sieć komórkowa danych i wpisujemy:

Dane sieci komórkowej

APN: plus

Użytkownik: zostawiamy puste pole

Hasło: zostawiamy puste pole

KONFIGURACJA LTE (opcjonalnA)

MMS

APN: mms

MMSC: mms.plusgsm.pl:8002

Proxy MMS: 212.2.96.16:8080

Maks. wielkość MMS: 307200

URL profilu UA dla MMS: zostawiamy puste pole

Hotspot osobisty

Po wpisaniu APN klikamy w przycisk Wróć. Zalecane jest wyłączenie i ponowne włączenie iPhone’a. Aby wysyłać i odbierać MMS iPhone musi mieć włączone przesyłanie danych w sieci komórkowej (Ustawienia > Sieć komórkowa > Dane sieci kom.)

#8 imlonger

imlonger
  • 50 posts

Posted 17 September 2015 - 12:55

Ustawienia APN i MMS dla Plus GSM na iPhone

Wchodzimy w Ustawienia -> Sieć komórkowa -> Sieć komórkowa danych i wpisujemy:

Dane sieci komórkowej

KONFIGURACJA LTE (opcjonalnA)

MMS

APN: mms

MMSC: mms.plusgsm.pl:8002

Proxy MMS: 212.2.96.16:8080

Maks. wielkość MMS: 307200

URL profilu UA dla MMS: zostawiamy puste pole

Hotspot osobisty

Po wpisaniu APN klikamy w przycisk Wróć. Zalecane jest wyłączenie i ponowne włączenie iPhone’a. Aby wysyłać i odbierać MMS iPhone musi mieć włączone przesyłanie danych w sieci komórkowej (Ustawienia > Sieć komórkowa > Dane sieci kom.)

rzecz w tym, że te ustawienia nie działają. Można je znaleźć na stronie z Plusa w sekcji ustawienia telefonu

• Sosobass likes this

#9 matejusz

matejusz
  • 24 posts

Posted 17 September 2015 - 15:42

Mam za to gorszy problem, brak możliwości wykonywania połączeń, po naciśnięciu słuchawki telefonu otwiera się okno wyboru ale nic nie reaguje, ani wyszukiwanie, ani ulubione, ani ostatnie połączenia. Sam telefon działa, ale żeby zadzwonić musiałem wejść w SMSy wybrać osobę do której pisałem SMS i w informacjach o tej osobie wciskając słuchaczkę mogę się połączyć, natomiast telefon bezpośrednio nie działa!!! 

Miałem ten sam problem, okazało się, że nie byłem zalogowany do icloud Ustawienia-iCloud-twoje konto. Tam wpisałem hasło i telefon działa. Niestety mmsy nie działają.

Miałem ten sam problem, okazało się, że nie byłem zalogowany do icloud Ustawienia-iCloud-twoje konto. Tam wpisałem hasło i telefon działa. Niestety mmsy nie działają.

To jednak nie problem iCloud, po wyłączeniu trybu oszczędzania baterii problem z połączeniami znowu występuje.

Sam już nie wiem co jest przyczyną problemów z aplikacją telefon, przez pół dnia wszystko działało teraz mam problem opisany przez kolegę sosobass

Edited by matejusz, 17 September 2015 - 16:19.

#10 pedros

pedros
  • 1392 posts
  • SkądWAW, PL

Posted 17 September 2015 - 19:38

Z doświadczenia wiem, że MMS w sieci Plus na iOS to jest jedna wielka loteria. Raz działa, raz nie. Czasem wystarczy restart telefonu, czasem trzeba wyzerować ustawienia APN, ponownie uruchomić telefon, wpisać je od nowa, znów restart i nagle wszystko działa OK.

#11 matejusz

matejusz
  • 24 posts

Posted 17 September 2015 - 20:07

Z doświadczenia wiem, że MMS w sieci Plus na iOS to jest jedna wielka loteria. Raz działa, raz nie. Czasem wystarczy restart telefonu, czasem trzeba wyzerować ustawienia APN, ponownie uruchomić telefon, wpisać je od nowa, znów restart i nagle wszystko działa OK.

A masz jakiś pomysł jak rozwiązać problem z niedziałającą aplikacją telefon. Po aktualizacji kiedy wchodzę w telefon nie mogę do nikogo zadzwonić aplikacja nie odpowiada, nie mam dostępu do książki adresowej. Dzisiaj coś zrobiłem ale nie wiem co, że przez kilka godzin znów działała i przestała. Jeżeli ktoś do mnie dzwoni mogę odebrać, mogę również wykonać połączenie za pośrednictwem facetime lub z wiadomości sms. Nie mam pomysłu co z tym zrobić, wyzerowałem już telefon przywróciłem go i problem nadal występuje.

#12 pedros

pedros
  • 1392 posts
  • SkądWAW, PL

Posted 17 September 2015 - 20:18

Dziś się z czymś takim spotkałem. Po uaktualnieniu iPhone 5 do iOS 9 przestało to działać dokładnie w opisany przez Ciebie sposób. Pacjenta mam już na stole. Chociaż już wcześniej kaprysił przy wykonywaniu połączeń.

#13 ronin10

ronin10
  • 19 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 September 2015 - 20:27

u mnie też mms nie działają wpisałem chyba już wszystkie możliwe kombinacje i bez zmian. 

#14 matejusz

matejusz
  • 24 posts

Posted 17 September 2015 - 20:42

Dziś się z czymś takim spotkałem. Po uaktualnieniu iPhone 5 do iOS 9 przestało to działać dokładnie w opisany przez Ciebie sposób. Pacjenta mam już na stole. Chociaż już wcześniej kaprysił przy wykonywaniu połączeń.

Mam prośbę, jeżeli uda Ci się pomóc twojemu pacjentowi, proszę napisz jak to naprawić :)

u mnie też mms nie działają wpisałem chyba już wszystkie możliwe kombinacje i bez zmian. 

Problem leży po stronie plusa, ale plus się upiera, że u nich wszystko działa

#15 kliszz

kliszz
  • 19 posts

Posted 18 September 2015 - 07:46

Fakt, iPhone i Plus to kiepski tandem, tylko, że ja kupiłem telefon właśnie w tej sieci i mam prawo zakładać, że jest poprawnie obsługiwany :) Dobrze, że umowa się kończy niebawem, ta sieć się troszczy tylko o nowych klientów - mam u nich ten sam numer od końca lat 90-tych i mają totalnie w nosie, czy mi coś działa, czy nie, ważne, żebym rachunek zapłacił.

#16 MC_

MC_
  • 6937 posts

Posted 18 September 2015 - 07:52

Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. :)

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#17 marcus02

marcus02
  • 171 posts

Posted 18 September 2015 - 08:05

a ja dziś dostałem oficjalną informację z Plusa, że MMS-y na iOS 9 nie działają i nie zalecają aktualizacji do iOS9.

Powodem jest brak certyfikacji sieci Plus u Apple

jeżeli ktoś używa iOS9.1 beta i jest w sieci Plus to może to sprawdzić czy coś zostało zmienione w nowej becie

Edited by marcus02, 18 September 2015 - 08:07.

----------------------- the born to be wild

#18 matejusz

matejusz
  • 24 posts

Posted 18 September 2015 - 08:09

a ja dziś dostałem oficjalną informację z Plusa, że MMS-y na iOS 9 nie działają i nie zalecają aktualizacji do iOS9.

Powodem jest brak certyfikacji sieci Plus u Apple

jeżeli ktoś używa iOS9.1 beta i jest w sieci Plus to może to sprawdzić czy coś zostało zmienione w nowej becie

Trochę za późno :/ Coś napisali więcej czy mają zamiar coś z tym zrobić?

Edited by matejusz, 18 September 2015 - 08:16.

#19 marcus02

marcus02
  • 171 posts

Posted 18 September 2015 - 08:20

tak, nie robić aktualizacji do iOS9 :))))))) tzn nie zalecają i trzeba mieć świadomość, że po aktualizacji do iOS9 te MMS-y nie będą działały

prawdę mówiąc to ja ich i tak nie używam, ale inni użytkownicy pewno używają 

----------------------- the born to be wild

#20 toki

toki
  • 1211 posts
  • SkądPL

Posted 18 September 2015 - 08:20

Raczej mają to gdzieś... Podpisałeś to się martw albo "zaproponujemy Ci zmianę na nowy, świetny androidowy". A kiedyś była to najlepsza i najbardziej godna zaufania sieć.

Macbook Pro M4Pro 24GB/1TBSSD

#21 Sosobass

Sosobass
  • 5 posts

Posted 18 September 2015 - 09:17

Wszystkie problemy znikają po powrocie na iOS8.4. W iOS9 MMSy w sieci plus nie działają, w iOS8 działały mi zawsze. Telefon działa znów poprawnie.

iOS9 - nie dla użytkowników IP5 - mi telefon poza nie działającymi MMSami i najważniejszą rzeczą - czyli Telefonem (brak możliwości wybrania nr, kontaktu, etc.) zdecydowania zwolnił.

Wróciłem do 8.4.1 i jestem znów szczęśliwcem posiadającym w pełni działające urządzenie.

#22 toki

toki
  • 1211 posts
  • SkądPL

Posted 18 September 2015 - 09:20

Ja już też wróciłem. Odpowiedź PLUSa: "niestety nie mamy wpływu jako operator sieci na błędy jakie mogą pojawić się w przypadku aktualizacji oprogramowania udostępnionego przez jego producenta.

Jeśli pojawią się nowe ustawienia, przetestowane pod dane urządzenie zostaną one zamieszone na stronie z konfiguracją."

Macbook Pro M4Pro 24GB/1TBSSD

#23 matejusz

matejusz
  • 24 posts

Posted 18 September 2015 - 11:34

Zadzwoniłem do wsparcia apple i wytłumaczyłem miłemu Panu jaki mam problem z aplikacją telefon, po czym Pan stwierdził, że już otrzymali takie zgłoszenie i mam wymazać "wszystkie ustawienia". Telefon zrobił restart wymazał ustawienia i telefon działa :) O problemach z MMS-ami też dostali sygnał, ale z tym jest większy problem bo to plus musi poprawić ustawienia.

#24 ela7408

ela7408
  • 1 posts

Posted 21 September 2015 - 19:17

Hej,

Nie mogę znaleźć rozwiązania, miałem ten problem na becie, wczoraj zainstalowałem przez OTA oficjalny release i dalej to samo. 

Chodzi o to, że mimo prawidłowej konfiguracji (na iOS 8.x.x działało bez problemów) nie można załączyć zdjęcia do wiadomości. Nie mogę wysłać MMS w skrócie. Telefon działa w Plusie. Testowałem publiczną betę 1, ale po chwili wróciłem do 8.4.1 przez restore, MMSy działały.

Spotkał się ktoś z Was z tym problemem?

jak przywrocic ios 8.4.1?

jak przywrocic ios 8,4,1?

#25 ronin10

ronin10
  • 19 posts
  • SkądWarszawa

Posted 28 September 2015 - 14:01

cos się zmieniło w temacie mms / plus?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users