Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Zmiana języka na na polski i problem z językiem aplikacji

• Please log in to reply
21 replies to this topic

#1 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 posts
  • SkądPoznan, Poland, Poland

Posted 25 August 2015 - 07:15

Witam

Musiałem na jakiś czas zmienić język iphona na angielski, następnie kiedy chciałem powrócić do języka polskiego okazało się, że wszystkie aplikacje działają w języku angielskim (mimo, że język iphona ustawiony mam na PL). Jest to mega wkurzające. Co mam zrobić, by wszystko było znowu w języku polskim?

#2 MasterM

MasterM
  • 1658 posts

Posted 25 August 2015 - 08:11

Tak się dzieje w każdej aplikacji ? Nie dotyczy tylko "świeżo" pobranych, lecz także tych które były pobrane, kiedy miałeś ustawiony język polski ? Ja kiedyś też taki manewr zrobiłem, tylko mi wszystko powróciło do polskiego.

#3 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 posts

Posted 25 August 2015 - 09:44

No właśnie w każdej, które już mam zainstalowane. Otworzyłem wczoraj aplikację Peako SA i zdziwiłem się, bo wszystko po angielsku. Pomyślałem sobie, że coś nie tak z aplikacją, ale zajrzałem do mBanku i tam też po angielsku. Kilka innych również. W systemie ustawiony mam język polski, myślałem że aplikacje przestawią się po zmianie języka. Restart iphona nie pomaga... Nie wiem co z tym zrobić...

#4 tomciar

tomciar
  • 175 posts

Posted 25 August 2015 - 09:57

Odinstalować i zainstalować aplikację jeszcze raz.

#5 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 posts

Posted 25 August 2015 - 09:59

Próbowałem. Nic nie pomogło :(

#6 MasterM

MasterM
  • 1658 posts

Posted 25 August 2015 - 10:08

A masz kopię zapasową w iTunes, kiedy jeszcze miałeś ustawiony polski ?

#7 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 posts

Posted 25 August 2015 - 10:23

tak

#8 tomciar

tomciar
  • 175 posts

Posted 25 August 2015 - 11:24

Próbowałem. Nic nie pomogło :(

Nie pomogło??  To jaja, bo ja mając ten sam temat odinstalowałem pekao i zainstalowałem ponownie i jest po polsku...

#9 MasterM

MasterM
  • 1658 posts

Posted 25 August 2015 - 12:20

tak

Przywróć ją.

#10 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 posts

Posted 26 August 2015 - 06:50

Przywróciłem telefon do ustawień fabrycznych, ściągnąłem kopię z iCloud i... dalej to samo.. Co ciekawe, zauważyłem że TYLKO aplikacje finansowe jak Pekao czy mBank albo Multibank są po angielsku. Pozostałe aplikacje (Whatsapp, Facebook, Messanger itd) są po polsku.

Pomyślałbym, że to wina tych aplikacji, ale... Mam iPhona służbowego (też iphone 6 z tą samą wersją systemu) i tam te same aplikacje są po polsku!!!

Chyba jestem za głupi na zrozumienie i-urządzeń.

Iphone 6 słuzbowy

iphone 6 służbowy - ustawienia

iphone 6 prywatny

iphone 6 prywatny - ustawienia

Edited by Mariusz Piaścik, 26 August 2015 - 07:01.

#11 tomciar

tomciar
  • 175 posts

Posted 26 August 2015 - 11:18

A nie zmienił Ci się region App Store?

https://support.appl.../pl-pl/HT201389

#12 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 posts

Posted 26 August 2015 - 15:29

Na komputerze pokazuje mi, że sklep/region to "Polska". W telefonie nie mogę sprawdzić, bo wyskakuje czerwony komunikat, że muszę pierw anulować subskrypcję Apple Music aby móc zmienić sklep. Da się to jakoś inaczej sprawdzić? W każdym razie sklep ma w języku PL, choć wszystkie ceny są w Euro.

#13 tomciar

tomciar
  • 175 posts

Posted 26 August 2015 - 15:57

Na komputerze pokazuje mi, że sklep/region to "Polska". W telefonie nie mogę sprawdzić, bo wyskakuje czerwony komunikat, że muszę pierw anulować subskrypcję Apple Music aby móc zmienić sklep. Da się to jakoś inaczej sprawdzić? W każdym razie sklep ma w języku PL, choć wszystkie ceny są w Euro.

No to wszystko masz ok, nie mam na razie pomysłu...

#14 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 posts

Posted 26 August 2015 - 15:59

No to wszystko masz ok, nie mam na razie pomysłu...

spróbuję jeszcze wyzerować sam system. Może to coś zmieni...

#15 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 27 August 2015 - 10:39

Przywróciłem telefon do ustawień fabrycznych, ściągnąłem kopię z iCloud i... dalej to samo..

Jeżeli przywróciłeś kopię, to normalne, że wróciło do tego co było. Zmień w iPhone język na angielski, zrestartuj, zmień na polski zrestartuj i zobacz czy pomogło.

Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#16 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 posts

Posted 27 August 2015 - 20:02

Kur** nie wiem już o co chodzi. Po zmianie języka na angielski, a następnie na polski, każda inna aplikacja zmienia się na angielski, a dalej wraca na polski. Pieprzony Pekao nie chce... 

Na dodatek pani z banku napisała mi, że język aplikacji uzależniony jest od języka w telefonie. "proszę ustawić język polski to aplikacja zmieni się na PL". Gówno...

#17 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 posts

Posted 21 December 2015 - 13:22

Ponieważ kilka osób pytało mnie czy udało się ustalić przyczynę tego wątku to napiszę oficjalnie... TAK.

Okazało się, że aplikacje które nie są w języku polskim nie są dostosowane do iOS 9. Apple namieszało coś w iOS 9 z tłumaczeniami. Nie każda aplikacja, która chodziła w 8.4 jest kompatybilna pod tym względem z 9.x. 

U mnie problem dotyczył tylko aplikacji mBanku i Pekao S.A. Oba banki odpisały mi, że wina leży w ustawieniach iPhona, z kolei Apple winę zwalało na developera aplikacji.

Okazało się, że kiedy mBank jak i Pekao S.A. wypuściły nowe wersje swoich app, wszystko wróciło do normy. Nie męczcie się więc z reinstalacją systemu, bo to nic nie pomoże. Musicie poczekać na aktualizację od dostawcy aplikacji...

#18 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 21 December 2015 - 13:42

Ja mam aplikację mBanku i nie mam takich problemów.

#19 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 posts

Posted 21 December 2015 - 13:47

Ja mam aplikację mBanku i nie mam takich problemów.

Bo ta aplikacja zdążyła być już z 17 razy zaktualizowana od czasu wypuszczenia iOS 9 (a mamy już iOS 9.2). Poza tym pewnie nie zmieniałeś języka z polskiego na angielski i w drugą stronę.

#20 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 21 December 2015 - 14:24

Nie zmieniałem języka bo nie potrzebuję. Na jednym mam polski na drugim angielski i na obu działała zawsze dobrze niezależnie od wersji :)

• MasterM likes this

#21 MasterM

MasterM
  • 1658 posts

Posted 21 December 2015 - 15:36

Ja mam problem ze Scannerem Pro od Readdle, jest po niemiecku, aplikacja ostatnio była aktualizowana w listopadzie, język iPhone'a zmieniałem w grudniu, zobaczymy czy jak wyjdzie nowa aktualizacja czy aplikacja będzie ponownie po polsku.

Nie zmieniałem języka bo nie potrzebuję. Na jednym mam polski na drugim angielski i na obu działała zawsze dobrze niezależnie od wersji :)

Masz dwa iPhone'y na tym samym Apple ID ?

Edited by MasterM, 21 December 2015 - 15:37.

#22 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 posts

Posted 21 December 2015 - 15:51

Ja też mam 2 iphony na tym samym Apple ID - jeden prywatny, drugi służbowy. Przez długi czas miałem problem, bo mieszały mi się listy połączeń. Postanowiłem jednak ze służbowego skasować kontakty i przenieść je do Outlooka. Od tej pory chwilowo mam spokój. 

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users