Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iphone - archiwum na komputerze - sprawdzanie poprawności

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 pascaal

pascaal
  • 8 postów

Napisano 24 sierpnia 2015 - 14:31

Witajcie. 

Zostawiłem iphona na dworze na noc, podczas której padał deszcz. Wcześniej w telefonie się uszkodziła szybka, więc woda chyba mogła łatwiej dostać się do środka. 

Nazajutrz telefon wyglądał po prostu na nienaładowany. Po podłączeniu do prądu wyświetlacz pokazywał dużo badpixeli itp. Nie działał przycisk home. W takim wypadku szybko podłączyłem go do komputera z itunes, żeby zrobić backup, bo wcześniejszy robiłem ponad miesiąc wcześniej, a w tym czasie zrobiłem dużo notatek i zdjęć, na których mi zależy. 

Niestety podczas wykonywania archiwizacji przez itunes pojawił się błąd informujący o za małej ilości miejsca na dysku. Podłączyłem więc dysk zewnętrzny, na którego przerzuciłem część plików, żeby zwolnić miejsce na dysku. Niestety po tym czasie telefon już nie włącza się. Pojawia się tylko logo jabłka, potem czerwony ekran. 

Sprawdziłem pliki na komputerze (windows) i w appdata/roaming/apple itd. ma folder utworzony w momencie przygotywania w.w. przerwanego backupu o pojemności ponad 18GB (mój tel ma 128GB). Na pewno przy przygotowywaniu backupu odrzuciłem kopiowanie programów, więc one nie musiały się kopiować. 

Zamierzam telefon wymienić na nowy w ramach progamu "Iphone Exchange Program", bo nigdy nie był wcześniej rozkręcany. Jednak zależy mi na możliwości odzyskania danych zawartych na telefonie. 

Pytania:

1. Czy taki wyżej opisany, przerwany backup może zawierać jednak jakieś dane? Czy możliwe będzie odzyskanie choć częsci danych? Czy możliwe jest sprawdzenie tego w jakikolwiek inny sposób niż podłączenie innego telefonu i próba ozdyskania tych danych? 

2. Czy autoryzowany serwis ma taką usługę i może wcześniej spróbować włożyć płytę głowną mojego telefonu do innych bebechów, żeby spróbować odzyskać moje dane? 

3. Czy cena "wymiany iphone" jest ustalona odgórnie, jak cena produktów Apple, czy jakiś serwis zrobi to taniej niż 1650zł brutto? 

4. Czy jest możliwość przeniesienia folderu, w którym domyślnie składowane są kopie zapasowe iphonów/ipadów wykonywanych przez Itunes w Windows? Przeniesienie w preferencjach folderu iTunes Media nie ma wpływu na miejsce przechowywania backupów urządzeń. 

Dzięki. 

#2 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 24 sierpnia 2015 - 14:41

1. Czy taki wyżej opisany, przerwany backup może zawierać jednak jakieś dane? Czy możliwe będzie odzyskanie choć częsci danych? Czy możliwe jest sprawdzenie tego w jakikolwiek inny sposób niż podłączenie innego telefonu i próba ozdyskania tych danych?

Może, ale zapewne się nie przywróci do innego urządzenia. Trzeba użyć programu do odczytywania backupów i zobaczyć co tam jest.

2. Czy autoryzowany serwis ma taką usługę i może wcześniej spróbować włożyć płytę głowną mojego telefonu do innych bebechów, żeby spróbować odzyskać moje dane?

Zapewniam Ciebie, że Twoja pyta jest martwa i nadaje się na śmietnik. Pierwsza zasada po zalaniu: W żadnym wypadku nie podłączać telefonu do prądu ani nie włączać go.

3. Czy cena "wymiany iphone" jest ustalona odgórnie, jak cena produktów Apple, czy jakiś serwis zrobi to taniej niż 1650zł brutto?

zadzwoń do kilku i zapytaj, aczkolwiek cena wyjściowa jest odgórnie narzucona.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#3 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 sierpnia 2015 - 15:14

Z tych plików które masz na dysku da się odzyskać część danych ale jest do tego potrzebne odpowiednie oprogramowanie, którego zakup nie opłaci Ci się na raz.

Jeśli w telefonie są ważne dane to przed wymianą w Apple można spróbować je odzyskać, bo serwis autoryzowany na pewno nie będzie się w to bawił, poza tym im nie wolno tak ingerować w sprzęt.

W Cortlandzie wymiana iPhona 6 kosztuje około 1450 złotych.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#4 pascaal

pascaal
  • 8 postów

Napisano 24 sierpnia 2015 - 17:43

Zapewniam Ciebie, że Twoja pyta jest martwa i nadaje się na śmietnik. Pierwsza zasada po zalaniu: W żadnym wypadku nie podłączać telefonu do prądu ani nie włączać go.

Niestety nie byłem w stanie odpowiednio zaregować, bo po prostu myślałem, ze telefon jest wyładowany. Dopiero potem skojarzyłem dziwne zachowanie z deszczem, który padał w nocy :(

W Cortlandzie wymiana iPhona 6 kosztuje około 1450 złotych.

Dzięki za info. Spróbuję w Cortlandzie, bo mam bliziutko.

#5 Kuba2000

Kuba2000
  • 2 043 postów
  • SkądKielce/Wrocław

Napisano 24 sierpnia 2015 - 19:42

Co do kopii zapasowej to pobierz Wondershare dr.fone for ios, wskazujesz kopie zapasową która robiła się ostatnio i powinni rozczytać. Trial działa.

Użytkownik Kuba2000 edytował ten post 24 sierpnia 2015 - 19:42

iPhone 15 Pro Max 512GB

#6 pascaal

pascaal
  • 8 postów

Napisano 25 sierpnia 2015 - 14:41

Z tego wątku dowiedziałem się o istnieniu takiego oprogramowania. Dzięki Wam za te informację. 

W czwartek będę miał dostęp do komputera, w którym chciałem zrobić to archiwum i będę wszystko wiedzieć. 

BTW czy wiecie, jak można przenieść folder w którym są przechowywane archiwa (te robine w itunes) z dysku systemowego na jakiś inny? 

Adrian 

#7 pedros

pedros
  • 1 392 postów
  • SkądWAW, PL

Napisano 25 sierpnia 2015 - 18:23

symlinkiem. było milion razy.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych