Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Safari nie ładuje kodeków

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Śfierzyk

Śfierzyk
  • 360 postów

Napisano 24 sierpnia 2015 - 09:54

Mam problem z odtwarzaniem filmów w Safari na Yosemite.

W poprzednich systemach nie miałem z tym problemu a po aktualizacji systemu natknąłem się na ten błąd.

Przykładowy filmik:

http://tvnmeteo.tvn2...176765,1,0.html

W Chrome i Firefoxie odtwarza się bez problemu. Tylko Safari wyświetla czarny prostokąt. Audio do tego filmu w Safari słychać. Brak tylko obrazu.

Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie ubierają tego w słowa.

#2 ivar

ivar
  • 75 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 24 sierpnia 2015 - 10:41

Nie do końca jest to odpowiedź ale może pomoże zdiagnozować problem. Sprawdziłem u siebie i był taki sam efekt. Wyłączyłem na próbę Adblock Plus na tej stronie, odświeżyłem i zadziałało (najpierw była krótka reklama a później film odtworzyło bez problemu). W firefoxie mam tak samo, dopiero po odblokowaniu reklam działa.

#3 Śfierzyk

Śfierzyk
  • 360 postów

Napisano 24 sierpnia 2015 - 10:58

Znalazłem rozwiązanie tymczasowe!

W preferencjach Safari, w zakładce "Zaawansowane" należy włączyć "Pokazuj menu Programowanie na pasku menu".

W menu Programowanie wybrać Klient użytkownika->Safari iOS 8.1 - iPhone.

Upierdliwe, ale działa.

Jak ktoś ma normalniejsze rozwiązanie, to będę wdzięczny.

Wyłączenie Adblocka nie rozwiązuje problemu. 

Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie ubierają tego w słowa.

#4 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 24 sierpnia 2015 - 15:19

Wiem, że za bardzo nie pomogę, ale działa normalnie.

uBlocka lub Ghostery można wykluczyć, bo normalnie włączone.

Co ciekawe brak reklamy na początku.

Brak zainstalowanego Flasha bo normalnie używam Opery, a do niej jest Flash PPAPI, który nie działa z Safari.

Użytkownik Yellowfrog edytował ten post 24 sierpnia 2015 - 15:19

#5 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1 818 postów
  • SkądToruń

Napisano 24 sierpnia 2015 - 16:37

Nie tędy droga. Ja mam włączonego uBlocka i filmik ładuje się normalnie i odtwarza. Problem zapewne jest w odtwarzaczu, w wersji HTML5 działa bez problemu z włączonym uBlockiem. Kiedyś było o przełączeniu odtwarzania filmów youtube na html5, dzięki temu trikowi zrezygnowałem z dodatkowych protez. Możecie sprawdzić u siebie jak to jest wchodząc tu: https://www.youtube.com/html5

MBA 13" | iPhone 4S + iPhone 5S | iPad 2

#6 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 24 sierpnia 2015 - 16:53

Nie tędy droga. Ja mam włączonego uBlocka i filmik ładuje się normalnie i odtwarza. Problem zapewne jest w odtwarzaczu, w wersji HTML5 działa bez problemu z włączonym uBlockiem. Kiedyś było o przełączeniu odtwarzania filmów youtube na html5, dzięki temu trikowi zrezygnowałem z dodatkowych protez. Możecie sprawdzić u siebie jak to jest wchodząc tu: https://www.youtube.com/html5

Dokładnie tak, u mnie bez Fasha, więc korzysta domyślnie z HTML5 i działa.

To samo gdy wybierze się odtwarzanie jako Safari iOS - też będzie korzystał z HTML5 bo przecież na iOS nie ma Flasha.

Generalnie to jedyna strona (typowo z filmami) która u mnie wymaga Flasha to Dailymotion. Co jest dziwne, bo chwalą się swoimi własnymi odtwarzaczami na telefony i tablety i chromecast - więc tam musi być HTML5. A przez www tylko Flash.

#7 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1 818 postów
  • SkądToruń

Napisano 24 sierpnia 2015 - 18:31

Dailymotion śmiga i nic do szczęścia nie potrzeba :) Jedyne filmy jakie mi nie chodzą to te które się blokują jak jest jakiś bloker reklam, po wyłączeniu blokera filmy się odtwarzają bez problemu.

#8 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 24 sierpnia 2015 - 18:51

Dailymotion śmiga i nic do szczęścia nie potrzeba :) Jedyne filmy jakie mi nie chodzą to te które się blokują jak jest jakiś bloker reklam, po wyłączeniu blokera filmy się odtwarzają bez problemu.

Sorry, chodziło mi o filmy z Dailymotion zadokowane na innych stronach. Np. Tu  (u mnie nie ruszy bez Flasha w Safari, a filmy dokowane z Vimeo czy YT bez problemu. Na samej Daillymotion jest OK)

Użytkownik Yellowfrog edytował ten post 24 sierpnia 2015 - 18:51

#9 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1 818 postów
  • SkądToruń

Napisano 24 sierpnia 2015 - 19:34

Strona z linka mi się nie ładuje.

Użytkownik torik edytował ten post 24 sierpnia 2015 - 19:47

#10 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 24 sierpnia 2015 - 19:47

A to linka w ogóle nie ładuje si strona.

A nie wiem, u mnie działa. Nie ważne w sumie. Pojedyncze przypadki, mało popularne to DailyMotion, nie ma co wnikać. Wcześniej czy później i tak wszystko będzie działać w HTML5.

#11 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1 818 postów
  • SkądToruń

Napisano 24 sierpnia 2015 - 19:58

A wiesz to z linka odpaliło, i ewidentnie jest to flashowa wrzutka, jakby była w html5 to bym otworzył bo niektóre filmiki chodzą bez problemu. ale faktem jest że przyszłość to html5 a nie jakiś tam relikt przeszłości jakim jest flash. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych