Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Iphone 5s grzeje się

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Sz0rTi

Sz0rTi
  • 19 postów

Napisano 23 sierpnia 2015 - 14:16

Witam, kupiłem używanego Iphone'a 5s. Jako iż miałem tylko androidy, które grzały się na potęgę i 4s przez parę tygodni, który robił się ciepły tylko przy graniu np. w GTA Vice City, to chcę się upewnić czy to normalne że 5s przy grze np. Order & Chaos grzeje się strasznie i to w chwilkę (wiem, że musi wydzielać ciepło, ale mam obawy o przegrzanie). Zauważyłem też, że grzeje się też w Snapchat'cie. Jak zrobię zdjęcie, usunę, pstryknę kolejne, napiszę coś i dorysuje, to czuć, że wyraźnie już jest ciepły, a to nie jest chyba specjalnie wymagająca aplikacja. Mam się tym jakoś specjalnie martwić, czy może jest to spowodowane słabą optymalizacją lub jej brakiem niektórych / wielu aplikacji pod 64bit? Od zakupu minęły 4 dni, więc mógłbym chyba jeszcze w razie czego zwrócić go sprzedawcy. 

Przy okazji chciałbym zapytać, bo sprzedawczyni poinformowała mnie, że posiada 'kropki na wyświetlaczu'. Faktycznie jest jeden bad pixel i plamka na której kolory są wyświetlane o kilka odcieni jaśniej. Czy to oznacza, że wyświetlacz będzie się szybko sypać, czy raczej zostanie w tym stanie rzeczy?

Z góry dzięki za odpowiedzi.  ;)

#2 servvis

servvis
  • 632 postów
  • SkądMokotów

Napisano 23 sierpnia 2015 - 19:42

Witaj. Wg. mnie wszelkie kropki/jaśniejsze miejsca na ekranie to efekt zalania telefonu a to zazwyczaj objawia się grzaniem płyty. Najlepiej byłoby oddać iPhone sprzedawcy, jeśli nie masz takiej możliwości to rozkręcić i zobaczyć pod mikroskopem jak wygląda płyta, czy coś już było robione, czy ekrany EMI są zdjęte. Zrób zdjęcie tych jaśniejszych plam to potwierdzi lub zaneguje (odbicia mechaniczne na warstwie podświetlenia) zalanie.

Każdy problem ma rozwiązanie, jeśli nie ma rozwiązania to nie ma problemu. 

#3 Kuba2000

Kuba2000
  • 2 043 postów
  • SkądKielce/Wrocław

Napisano 23 sierpnia 2015 - 20:25

Grzanie przy snapchacie jest bardzo normalne, u mnie telefon wrecz parzy.

iPhone 15 Pro Max 512GB

#4 Sz0rTi

Sz0rTi
  • 19 postów

Napisano 23 sierpnia 2015 - 22:14

Bardzo ciężko to uchwycić aparatem w telefonie, gołym okiem bardzo dobrze to widać, na zdjęciu już nie bardzo. Widać to bardziej jak się spojrzy na monitor np. z lewej strony.
83SMcKx.jpg

Grzanie przy snapchacie jest bardzo normalne, u mnie telefon wrecz parzy.

Masz 5s? Jakby Ci się chciało i mógłbyś sprawdzić jak Twój się zachowuje podczas chwilowej gry w "Order & Chaos Online". To jest free gra multiplayer, na tym strasznie mi się zgrzał.

#5 Kuba2000

Kuba2000
  • 2 043 postów
  • SkądKielce/Wrocław

Napisano 24 sierpnia 2015 - 07:27

Masz 5s? Jakby Ci się chciało i mógłbyś sprawdzić jak Twój się zachowuje podczas chwilowej gry w "Order & Chaos Online". To jest free gra multiplayer, na tym strasznie mi się zgrzał.

Mam 4s-a, ale każdy iP grzeje się przy snapie, mogę zobaczyć przy tej grze i ci napisze, w mojej rodzinie jest 5s.

Użytkownik Kuba2000 edytował ten post 24 sierpnia 2015 - 07:28

iPhone 15 Pro Max 512GB

#6 Sz0rTi

Sz0rTi
  • 19 postów

Napisano 24 sierpnia 2015 - 08:47

Będę bardzo wdzięczny, bo trochę głupio jakby ten był jakiś wadliwy a mam chyba jeszcze szansę go zwrócić (allegro - 10 dniowy okres na zwrot). Też mam 4s, ale ciepły zrobił się tylko na gta vc, sprawdzię na nim ten Order & Chaos, ale najbardziej zależy mi na opinii z 5s. Przy innych prostych gierkach jak Game Dev Story, czy Hill Climb nie grzeje się wcale. Przy 3g też nie bardzo.

#7 Andaar

Andaar
  • 1 688 postów

Napisano 24 sierpnia 2015 - 11:53

Będę bardzo wdzięczny, bo trochę głupio jakby ten był jakiś wadliwy a mam chyba jeszcze szansę go zwrócić (allegro - 10 dniowy okres na zwrot). Też mam 4s, ale ciepły zrobił się tylko na gta vc, sprawdzię na nim ten Order & Chaos, ale najbardziej zależy mi na opinii z 5s. Przy innych prostych gierkach jak Game Dev Story, czy Hill Climb nie grzeje się wcale. Przy 3g też nie bardzo.

Zaraz Ci mogę sprawdzić ten Order & Chaos.

EDIT: Tak, grzać się grzeje na tyle, że się odczuwa ten telefon, ale przyć nie parzy (jak przy większości gier.

Użytkownik Andaar edytował ten post 24 sierpnia 2015 - 12:49

• Sz0rTi lubi to

MacBook Pro 13" nTB 2017 256GB Silver | iPhone 13 mini 128GB Red | iPad Pro 11 (1st gen) 64GB Silver | iPod Shuffle 4 gen. Blue

Nie pomagam na PW

#8 Sz0rTi

Sz0rTi
  • 19 postów

Napisano 24 sierpnia 2015 - 13:23

Mój nagrzewa się tak bardzo, że ramka dookoła jest gorąca. Gorąca to znaczy, że jak przyłożę, powiedzmy do czoła, to czuję że jest dużo ciepła. A jak przyłożę tyłem telefonu, to mniej więcej jak jakaś ładowarka po kilkugodzinnym ładowaniu telefonu.

Na moim 4s O&C (wiadomo, spadki fps co raz bo stary telefon już) działa dobrze, jest trochę ciepły, ale dosłownie TROCHĘ, w niczym to nie przeszkadza, ani nie jest niekomfortowe. Tutaj jest świetnie, a tam jakby proc łapał z 80 stopni. Postawię tam od nowa 8.4.1 i wgram tylko tą grę.

#9 Andaar

Andaar
  • 1 688 postów

Napisano 24 sierpnia 2015 - 13:33

No to mam podobnie, tylko, że zdaje mi się, że w moim przypadku bardziej odczuwalny jest tył tego telefonu.

MacBook Pro 13" nTB 2017 256GB Silver | iPhone 13 mini 128GB Red | iPad Pro 11 (1st gen) 64GB Silver | iPod Shuffle 4 gen. Blue

Nie pomagam na PW

#10 Sz0rTi

Sz0rTi
  • 19 postów

Napisano 24 sierpnia 2015 - 13:54

Tak, góra tył (tam na pewno jest procesor), na czystej 8.4 to samo, na początku jakoś to daje radę ale tak po 5 minutach jajko można usmażyć... Tył i ramka tuż pod górnym prawym narożnikiem najgorętsze. Ciekawe w jakim momencie wyświetla się ta informacja 'iphone jest za gorący'. Bo jeszcze mi to nie wyskoczyło. Szkoda, że nigdzie nie ma jak sprawdzić temperatury cpu, bo każdy może inaczej interpretować "bardzo gorący" / "przegrzewa się" :/

#11 Andaar

Andaar
  • 1 688 postów

Napisano 24 sierpnia 2015 - 14:08

Ale tobie chyba bardziej chodziło czy coś może być nie tak z twoim telefonem, więc odpowiedź jest jednoznaczna, że jest z nim wszystko w porządku.

Nie pomagam na PW

#12 Sz0rTi

Sz0rTi
  • 19 postów

Napisano 24 sierpnia 2015 - 14:27

Wg mnie nie wypuścili by na rynek telefonu, który na praktycznie całej powierzchni jest gorący. Sprzedawczyni powiedziała, że jakbym podbił do niej do Warszawy (mam 80km), to poszlibyśmy razem do jakiegoś autoryzowanego serwisu go sprawdzić, jak coś nie tak, to oddaje mi kasę. Już za samą plamę na ekranie mogę jej go oddać, bo pisała tylko o kropkach na dole i jest jeden bad pixel, reszta miała być 100% idealna a nie jest. Zgadam się z nią i pojadę do stolicy to sprawdzić. Półtorej tysiąca za 64gb w bardzo dobrym stanie to chyba była niezła cena, ale jak ma mi się zaraz posypać ekran i coś może być z tym przegrzewaniem, to wolę poszukać innego, np. 32, albo i 16 nawet. 

#13 krzywy1

krzywy1
  • 4 postów

Napisano 24 sierpnia 2015 - 22:47

Tylko żeby nie zabrała cię do serwisu, z którym jest dogadana, bo wtedy okaże się że twój iPhone jest bez żadnych wad

#14 Sz0rTi

Sz0rTi
  • 19 postów

Napisano 24 sierpnia 2015 - 23:47

Stwierdziłem, że po prostu odeślę jako zwrot. Nie mam po co się pchać do serwisu, zapłacę stówę, a oni stwierdzą, że jest ok... Plama na ekranie jest, o której nie było mowy w opisie, więc mam prawo odstąpić od umowy. Niby jest mała, ale jak już się wie, że tam jest, to ciągle się na to zwraca uwagę. Tak czy siak dziękuję wszystkim za uwagę i pomoc. ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych