Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Odbieranie SMS z polskimi znakami.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 noktovizor

noktovizor
  • 14 postów

Napisano 19 sierpnia 2015 - 12:17

Witam, przewertowałem forum z niestety nie znalazłem tematu z moim problemem. Zatem, wysyła ktoś do mnie (z kilku różnych źródeł, telefonów), z ANDROIDa sms z polskimi znakami, jednak do mnie dochodzi sms już bez polskich znaków.

Przeszukałem ustawienia i nic nie znalazłem co by odpowiadało tejże funkcjonalności, ma ktoś jakiś pomysł i radę co jest nie tak że tak się dzieje ?

#2 triple

triple
  • 5 postów

Napisano 19 grudnia 2016 - 14:02

Podbije temat bo też mnie to interesuje a odpowiedzi zadnej nigdzie nie mogę znaleźć.... Ktoś pomoże?

#3 MarcinJS

MarcinJS
  • 520 postów

Napisano 19 grudnia 2016 - 15:49

byc może osoby które wysyłają z androida smsy maja włączoną opcje wysyłania wiadomości bez polskich znaków diakrytycznych. A to z tego powodu, że polskie ogonki skracają ilość znaków w SMS o połowę i wysyłanie takich wiadomości wychodzi drożej. Na IP też był taki program nazywał się bite SMS

#4 triple

triple
  • 5 postów

Napisano 22 grudnia 2016 - 08:21

Właśnie nie, wysyłaja z polskimi znakami. Chyba chodzi o system. Z androida na ios nie pokazuje polskich znaków,

(coś jak emotikonek). Z androida na androida jest wszystko w porządku. Ciekawe w sumie jak to jest z tym jak sie wysyła z ios do ios z polskimi znakami. Wyświetlją się czy nie.....

#5 pedros

pedros
  • 1 392 postów
  • SkądWAW, PL

Napisano 22 grudnia 2016 - 08:42

Właśnie z kumplem sprawdziliśmy. SMS z Androida dochodzi na iPhone pozbawiony polskich literek. Zamiast ą jest a, zamiast ó jest o, itp... W drugą stronę jest dobrze.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych