Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Faktura VAT-Marża a zapewnienia o gwarancji - anulowanie umowy kupna/sprzedaży?

• Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 areqpl

areqpl
  • 6 posts

Posted 14 August 2015 - 08:45

Witam, sprawa wygląda następująco - w maju zeszłego roku zakupiłem w sklepie GSM nowego iPhona 5s. Niestety nie zainteresowałem się dokładniej fakturą, którą otrzymałem razem z zakupem, a która to jest fakturą VAT-0%, dla "towarów używanych", wobec czego nie obowiązuje nawet gwarancja producenta (brak prawdziwego. pierwotnego dowodu zakupu). Sprzedawca ten informuje jednak nieprzerwanie m.in. na swoich aukcjach allegro oraz stronie internetowej, że sprzedawane przez niego telefony objęte są normalną, 12 lub 24 miesięczną gwarancją producenta, co oczywiście nie może być prawdą właśnie z w/w powodu. W sytuacji, w której umowa okazuje się być nieuczciwa - towar w istocie nie posiadał gwarancji, mimo zapewnień sprzedawcy - czy zachodzi możliwość anulowania umowy i zwrotu telefonu? Nie interesowałbym się tym tematem, gdyby nie nieszczelność szkiełka aparatu i wlatywanie tam piasku / kurzu, oraz zablokowany przycisk włączania iPhona (bardzo ciężko chodzi).

Pozdrawiam :)

#2 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 14 August 2015 - 09:35

Towar jak najbardziej posiadał gwarancję, bo do zrealizowania 12 miesięcznej gwarancji Apple nie potrzeba żadnych dowodów zakupu - idziesz do serwisu autoryzowanego i w ciągu 12 miesięcy gwarancji telefon jest naprawiany lub wymieniany. 

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#3 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 14 August 2015 - 09:38

Gwarancja jest na podstawie numeru IMEI liczona od dnia 1 aktywacji, a jak kupiłeś w maju 2014 to obojętnie jak byś liczył gwarancji już nie ma, bo trwa ona rok. Z tytułu niezgodności towaru z umową (zakup przed 24 grudnia) też nic nie ugrasz.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users