Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 5 - plamki i smugi

• Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 zapalniczka

zapalniczka
  • 3 posts

Posted 10 August 2015 - 18:21

Witam,

jestem drugim właścicielem iPhona 5, i to co mi o nim wiadomo to to, że kiedyś telefon spadł i zbiła się szybka, która została wymieniona w nieautoryzowanym serwisie. Po jakimś czasie (nie wiadomo ile i podobno "samo") pojawiły się plamki i smugi jak na załączonych zdjęciach. Górna biała plamka jest dość mocno zauważalna a smugi lżej, ale "wychodzą" gdy się patrzy pod kątem. Aktualnie trzymam telefon już 5 dzień (nierozkręcony) w białym ryżu, ale plamki nie za bardzo chcą schodzić...

i teraz pytanie co to może być, jak sobie poradzić, co wymienić?

Attached File  IMG_20150806_233213.jpg   205.74KB   0 downloads

Attached File  IMG_20150806_233229.jpg   200.64KB   0 downloads

#2 servvis

servvis
  • 632 posts
  • SkądMokotów

Posted 11 August 2015 - 07:13

Witaj, ewidentnie ślady zalania. Warto go rozłożyć i sprawdzić czy nie nosi śladów zalania, jeśli tak to czyszczenie. Z ekranu już tego nie usuniesz- tylko wymiana.

Każdy problem ma rozwiązanie, jeśli nie ma rozwiązania to nie ma problemu. 

#3 satmar

satmar
  • 788 posts
  • SkądInowrocław

Posted 11 August 2015 - 14:15

następny czarodziej z ryżem, rozkręć go i zobacz czy nie był zalany, jeżeli była wymieniana sama szybka to może ktoś spaprał robotę z klejeniem  i wystarczy wymienić sam moduł LCD na nowy

#4 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 11 August 2015 - 15:22

To są ślady zalania i to porządnego, bo dużo płynu potrzeba aby ekran aż tak wyglądał. Ekran jest wymiany i trzeba sprawdzić telefon czy coś nie koroduje.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#5 zapalniczka

zapalniczka
  • 3 posts

Posted 12 August 2015 - 21:10

Udało mi się wyciągnąć od pierwszego właściciela informację, że faktycznie korzystała z telefonu w wannie :) ech...

Udało mi się też rozkręcić i środek nie wygląda na zalany. To co miało wyschnąć już chyba wyschło - żadnych wilgotnych miejsc.

Przed rozkręceniem włączyłem go jeszcze na moment i ukazały mi się poziome "paski" w górnej części ekranu (tam gdzie biała widoczna plama) ale jak telefon się już zbootował do końca to paski się trochę uspokoiły i zniknęły...

i teraz pytanie czy wymiana samego wyświetlacza starczy na początek? Ekran dotykowy działa bardzo dobrze, czyli nie potrzebuje nowego digitizera?

#6 Jumper

Jumper
  • 276 posts
  • SkądŁódź

Posted 13 August 2015 - 08:50

W mojej ocenie, warto by było być pewnym czy telefon był w jakimś serwisie i czy płyta była czyszczona, a dopiero potem podejmować jakieś czynności mające na celu wymiane podzespołów ;)

Serwis Apple iPhone Łódź http://www.iservice24.pl

Zapraszam na fanpage: www.facebook.com/iservice24

+48 604 358 943

#7 AppleMobile.pl

AppleMobile.pl

• 477 posts
  • SkądSzczecin, Wojska Polskiego 50, tel:889277288

Posted 16 August 2015 - 17:23

Patrzenie "z zewnątrz" to kiepski pomysł. Najczęściej ciecz zbiera się pod płytą. Wszystko zaczyna korodować, gnić i robi się poważny problem. Zobacz zdjęcia na naszej stronie http://applemobile.p...lefon-co-robic/

AppleMobile.pl - Serwis iPhone, iPod, iPad Szczecin - Pierwszy i jedyny serwis urządzęń Apple w Zachodniopomorskim autoryzowany przez MyApple.pl Masz pytania? Dzwoń! tel: 889 277 288 - Naprawy wysyłkowe na terenie całego kraju! http://www.facebook.com/AppleMobilePL

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users