Czyszczenie aluminium w iPhone 6
Napisano 05 sierpnia 2015 - 12:57
Mam obudowę od Spigena na swoim IPhone 6. Od niedawna zauważyłem czarne kropki na tylnej obudowie telefony. Prawdopodobnie jest to od kurzu, ale nie mogę tego wyczyścić. Próbowałem ściereczkami, lekko zdrapywać i nic. Czym mogę to wyczyścić ?
Napisano 05 sierpnia 2015 - 13:09
Być może to nie brud tylko ubytek w aluminium. Jeżeli tak to raczej nic już z tym nie zrobisz. Aluminium ma to do siebie, że fajnie wygląda, ale widać na nim bardziej ślady użytkowania niż na plastiku.
iMac 21,5 Mid 2014 (1,4GHz,8GB,500GB) + 128GB SSD USB | MacBook Air 11 Early 2014 (1,4Ghz,4GB,256GB)
Samsung Galaxy S8 Arctic Silver / iPhone 7 Matte Black 32GB
Napisano 05 sierpnia 2015 - 17:35
Napisano 05 sierpnia 2015 - 17:59
Telefon mam ciagle w etui wiec watpię ze to ubytki.
więc rozwieje Twoje wątpliwości , sprawa ma się tak :
pomiędzy Twoje wspaniale etui a obudowę iP dostają się ziarenka piasku lub inne drobne zanieczyszczenia, ścianka Twojego wspanialego etui ściśle przylega do ścianek iP z aluminium, w wyniku małego tarcia obu powierzchni pomiędzu którymi śmiga sobie małe ziarenko piasku następuje jego rozdrobnienie i niejako wprasowanie w miękkie aluminium co nieodwracalnie uszkadza zewnętrzną strukturę iP i możesz już sobie darować próby pozbycia się tego. Amen
- iFan2000 lubi to
Napisano 05 sierpnia 2015 - 18:11
Ale nie powinno ci przeszkadzać skoro i tak cały czas nosiłeś telefon w etui. Na przyszłość radzę zamontować folię na tył.
Napisano 05 sierpnia 2015 - 18:15
Ale nie powinno ci przeszkadzać skoro i tak cały czas nosiłeś telefon w etui. Na przyszłość radzę zamontować folię na tył.
jemu może nie przeszkadzać ale potem przy odsprzedaży to ew. kupującemu będzie , i wartość poleci w dól, swego czasu sam zrezygnowałem z 2szt iP5 bo miał być stan idealny a jak zobaczylem plecki to uklękłem i podziękowałem sprzedającemu
Napisano 05 sierpnia 2015 - 20:32
No racja - ja tam nie uznaje etui - nie rozumiem jaki jest sens kupić cienki telefon i go pogrubiać i powiększać przez etui.
- oley_20 i iFan2000 lubią to
Napisano 05 sierpnia 2015 - 22:18
Napisano 05 sierpnia 2015 - 22:20
Napisano 06 sierpnia 2015 - 11:16
I dlatego drogie, bo drogie ale świetnie się sprawda Apple Silicon Case. Od wewnętrzej strony ma miękką fibrę i nie ma możliwości porysowania aluminium. Szkoda tylko, że dół nie jest zabezpieczony. Swoją drogą świetnie też chroni w razie upadku. Moj iP6 spadł z 1,2m na beton i jedynie sam case się lekko przytarł. Bez etui w najlepszym wypadku wgniecony róg aluminium, w najgorszym ekran za 500zł do wymiany....
MacBook Pro 13" M1 16GB / 512GB iPhone 12 Pro Apple Watch S6
Napisano 08 sierpnia 2015 - 18:49
Napisano 08 sierpnia 2015 - 21:33
I dlatego drogie, bo drogie ale świetnie się sprawda Apple Silicon Case. Od wewnętrzej strony ma miękką fibrę i nie ma możliwości porysowania aluminium. Szkoda tylko, że dół nie jest zabezpieczony. Swoją drogą świetnie też chroni w razie upadku. Moj iP6 spadł z 1,2m na beton i jedynie sam case się lekko przytarł. Bez etui w najlepszym wypadku wgniecony róg aluminium, w najgorszym ekran za 500zł do wymiany....
Jak wpadnie ci trochę piachu to ta twoja wyśmienita fibra i tak ci nic nie da.
Btw. Myślisz, że case cię uchroni przed pęknięciem wyświetlacza ? Wystarczy mocniejsze trzaśnięcie o glebę i na szkle powstaną takie naprężenia, które je uszkodzą.
Podsumowując: przed rysami jako tako chroni, ale jak już się piasek dostanie to kaplica. Na gleby pomaga, ale bez rewelacji - w końcu spadający telefon razem z case'm waży więcej i energia przy uderzeniu też będzie większa. Czyli case IMO tylko po to żeby poprawić uchwyt. Lepiej na dwie strony założyć folię/szkło hartowane i po robocie.
Napisano 20 sierpnia 2015 - 18:30
Niedawno zauważyłem ten sam problem ze swoim telefonem (Iphone 6) . Co ciekawe też mam etui Spigen. Na obudowie pojawiło się sporo czarnych kropek - ubytków aluminium. Co ciekawe obudowa Spigen w miejscu pojawienia się kropek stała się chropowata/ szorstka. Wygląda to tak jakby materiał obudowy Spigen wszedł w reakcję z aluminium. Etui nie można niczym wyczyścić ponieważ jego powierzchnia trwale się zmieniła z gładkiej na mocno chropowatą. Powoduje to pogłębianie się ubytków aluminium na samej obudowie telefonu.
Z lektury tego tematu wynika, że być może problem leży po stronie samego etui Spigen ? ja z pewnością rezygnuje już z tej obudowy.....
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych