Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czy to prawda, że nowe Iphony są budowane ze starych i używanych części ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 himere

himere
  • 33 postów

Napisano 05 sierpnia 2015 - 09:30

Słyszałem, że produkcja "niby" nowych smarfonów, polega też na tym, że wykorzystują oni stare obudowy do produkcji nowych. Czyli jak ktoś odda telefon na gwarancje, oni dają ci nowy, a z części starego i urzywanego Iphona tworzą teoretycznie nowy i jest on traktowany jakby z fabryki. Czy to jest prawda, że Apple coś takiego robi? Słyszałem o tym trochę i sądzę, że wydając grubo ponad 2000zł, nie powinno się wciskać ludziom, używanych sprzętów, mówiąc im, że obudowa jest nowa . No i druga sprawa. Co się dzieje z starymi Iphonami, które zostają  wymienione na nowe w serwisie? 

Próbowałem znaleźć tutaj taki temat, ale nie znalazłem. 

Użytkownik himere edytował ten post 05 sierpnia 2015 - 09:32

#2 MarcinJS

MarcinJS
  • 520 postów

Napisano 05 sierpnia 2015 - 10:33

To prawda że refurby są wytwarzane z używanych płyt głównych. Ale nie są to NOWE telefony tylko odnawiane i funcjonalnością nie ustępujące fabrycznym.
Nie wiem może samaung albo LG dają nowy telefon w wypadku np wgniecenia obudowy ale Apple jeszcze na to nie stać ;)
Po trzecie nie kupować telefonów u podejrzanych ziutków z Allegro tylko np w Ispocie to dostaniesz fabrycznie nowy sprzęt. I tyle.
  • himere lubi to

#3 Kuba2000

Kuba2000
  • 2 043 postów
  • SkądKielce/Wrocław

Napisano 05 sierpnia 2015 - 11:00

Apple, naprawia takie telefony z wada i daje komus na gwarancji jako refub, nie sprzedaja jako nowy sprzet. Nie widzialem jeszcze 5s/6 sprzedanego jako refuba, 5 byly ale byla informacja o tym na gorze pudelka.

• himere lubi to

iPhone 15 Pro Max 512GB

#4 himere

himere
  • 33 postów

Napisano 05 sierpnia 2015 - 15:57

Ja mam zamiar kupić w IOpen, Media Martk lub Rtv euro Agd i musi być zaplombowany. Więc mam rozumieć, że dostanę całkowicie nowego Iphona z fabryki, a nie żadne składaki z używanych części ?

Nie wiem może samaung albo LG dają nowy telefon w wypadku np wgniecenia obudowy ale Apple jeszcze na to nie stać

Czytałem jak kilka osób się chwaliło, że Apple nie naprawia tylko zamienia na nowe 

#5 Kuba2000

Kuba2000
  • 2 043 postów
  • SkądKielce/Wrocław

Napisano 05 sierpnia 2015 - 18:14

Zamieniają na nowe refuby, nie ma się czego bać.

iPhone 15 Pro Max 512GB

#6 Me_69

Me_69
  • 247 postów

Napisano 05 sierpnia 2015 - 23:16

Ja mam zamiar kupić w IOpen, Media Martk lub Rtv euro Agd i musi być zaplombowany. Więc mam rozumieć, że dostanę całkowicie nowego Iphona z fabryki, a nie żadne składaki z używanych części ?

Czytałem jak kilka osób się chwaliło, że Apple nie naprawia tylko zamienia na nowe

Tak zgadza się. Jak Ci się zepsuje ten NOWY to na gwarancji dostaniesz refuba czyli używanego przez kogoś kiedyś tylko jak to pwoedziałes 'z nową obudową'

iPhone 6+ 128GB Silver / iPhone X 256GB Silver / AirPods

iPad Pro 12.9 (2017) 512GB + LTE / AppleTV 4 64GB

#7 Danioo

Danioo
  • 1 057 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 06 sierpnia 2015 - 10:32

Nie tylko z nową obudową. Refub ma nakładane nowy IMEI i nr. Seryjny. Do tego wymieniana jest tak jak było wspomniane obudowa, wyświetlacz wraz z dotykiem i bateria oraz wszystkie taśmy od przycisków.

iMac 21,5 Mid 2014 (1,4GHz,8GB,500GB) + 128GB SSD USB | MacBook Air 11 Early 2014 (1,4Ghz,4GB,256GB)

Samsung Galaxy S8 Arctic Silver / iPhone 7 Matte Black 32GB 

#8 Jojox

Jojox
  • 585 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 sierpnia 2015 - 11:11

Tylko płyta główna jest używana w wersji refurbished. Bo jest to kosztowny element telefonu. Sęk w tym, że płyta sama w sobie się nie zużywa. Czyli jest jak nowa. :) No chyba, że kości pamięci się mogą zużywać? :D

 MacBook Pro 13" M1 16GB / 512GB   iPhone 12 Pro   Apple Watch S6

#9 himere

himere
  • 33 postów

Napisano 06 sierpnia 2015 - 11:40

Ale ma się rozumieć, ze te "refuby" nie trafiają na półki sklepowe jak (media markt, IOpen, Rtv Agd itp.) ? 

Rozumiem za to, że podczas uszkodzenia i odesłania do servisu w tedy robią te Refuby ? 

#10 Kuba2000

Kuba2000
  • 2 043 postów
  • SkądKielce/Wrocław

Napisano 06 sierpnia 2015 - 11:48

Wytłumacze ci tak, kupujesz iP obojętnie gdzie, masz gwarancje, oddajesz i dostajesz refuba czyli sprzęt oddany przez kogoś innego na gwarancje, tyle że ma wymienione elementy jak wyżej.

• himere lubi to

iPhone 15 Pro Max 512GB

#11 himere

himere
  • 33 postów

Napisano 06 sierpnia 2015 - 12:01

Ok, dzięki za pomoc i wyjaśnienie sprawy 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych