Witam serdecznie,
Czy używa ktoś z Was hubiC'a? Jakie macie opinie dotyczące tego serwisu? Mają dość fajne ceny, duże pakiety i znana firma....
Warto się w to pchać?
Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Napisano 05 sierpnia 2015 - 00:04
Witam serdecznie,
Czy używa ktoś z Was hubiC'a? Jakie macie opinie dotyczące tego serwisu? Mają dość fajne ceny, duże pakiety i znana firma....
Warto się w to pchać?
Napisano 05 sierpnia 2015 - 00:35
Ja używam, ale w wersji darmowej, z poleceniami mam 50 GB.
Plusy:
- Synchronizacja bez zastrzeżeń, nie sprawia kłopotów, w miarę szybkie wysyłanie i pobieranie.
- Ma możliwość wybiórczej synchronizacji katalogów.
- udostępnianie plków bezpośrednio z Findera
- Możliwość przekopiowania na serwer dowolnego katalogu (poza synchronizowanymi) jako backup (nie synchronizuje się wtedy)
- tani jak barszcz
- nie kłóci się z żadnymi nakładkami na Findera typu Total Finder, z niczym się nie kłóci.
- nie trzeba od nowa pobierać plików z serwera po przeinstalowaniu systemu jak w wypadku Google Drive, rozpoznaje stary katalog hubic z zawartością i tylko porównuje pliki.
Minusy:
- W wersji webowej praktycznie tylko minimum funkcjonalności. Podglądać i przeglądać na ekranie można tylko pliki graficzne (typu jpg, png) reszta wyłącznie do pobierania - nie podejrzysz np. plików txt. Można w przeglądarce zmieniać nazwy katalogów i przenosić pliki między katalogami, ale operacje trwają długo - ogólnie www biedne jak diabli, ale za to proste do bólu.
- Udostępnianie plików tylko na określony okres czasu
- Aplikacja zrobiona w mono (niektórym to przeszkadza)
- synchronizacja w określonych odstępach czasu (można ustawić min. 1 minutę), żadne tam "push" jak chcesz, żeby się synchronizowało teraz to trzeba kliknąć "synchronizuj teraz"
- brak dwuetapowego logowania,
w zabezpieczenia nie wnikałem (nie trzymam tam nic o co bym trzasł gaciami) bo się na tym nie znam, ale ktoś tu kręcił nosem - czyli pewnie się zna
Użytkownik Yellowfrog edytował ten post 05 sierpnia 2015 - 00:44
Napisano 05 sierpnia 2015 - 00:42
Da się tą synchronizację ustawić tak, żeby pobierał z komputera więcej niż jeden katalog?
Mam np. 4 katalogi:
- zdjęcia,
- filmy,
- skrypty,
- programy.
Jak zrobić żeby to się wszystko synchronizowało?
Co jaki czas idzie synchronizacja?
Miałeś kiedyś jakieś problemy z tym?
Zastanawiam się nad Office 354 i właśnie tym do trzymania danych (jako kopia).
Cena podobna - ale w ohv 10 razy więcej miejsca :-)
Napisano 05 sierpnia 2015 - 00:49
Da się tą synchronizację ustawić tak, żeby pobierał z komputera więcej niż jeden katalog?
Mam np. 4 katalogi:
- zdjęcia,
- filmy,
- skrypty,
- programy.
Jak zrobić żeby to się wszystko synchronizowało?
Co jaki czas idzie synchronizacja?
Miałeś kiedyś jakieś problemy z tym?
Zastanawiam się nad Office 354 i właśnie tym do trzymania danych (jako kopia).
Cena podobna - ale w ohv 10 razy więcej miejsca :-)
No albo sobie pakujesz te katalogi pod katalog hubic i wtedy się synchronizują, albo można porobić Symlinki (dowiązania) jeśli nie możesz przenosić tych katalogów i też bez problemu działa (ja tak synchronizuję katalog z muzyką). Poza tym możesz zaznaczyć, które katalogi z serwera mają się synchronizować, a które będą tylko na serwerze (jak nie chcesz sobie zajmować miejsca na dysku).
Nie miałem problemów z tym. Weź sobie zainstaluj darmową wersję 25 GB i wypróbuj przez tydzień to będziesz wiedział czy ci wystarczy.
Minimalny odstęp automatycznej synchronizacji: 1 minuta.
Użytkownik Yellowfrog edytował ten post 05 sierpnia 2015 - 00:52
Napisano 05 sierpnia 2015 - 00:52
A mógłbyś mi napisać krok po kroki jak zrobić te dowiązania?
ja właśnie testuje.... i miałem taką dziwną sytuację po wgraniu filmu z wesela (6GB) - niby się grało, potem 1h nie mogłem się zalogować (wyskakiwał błąd) i teraz nie ma pliku....
Coś się chyba źle wgrało, albo "dłubali"
Napisano 05 sierpnia 2015 - 01:07
A mógłbyś mi napisać krok po kroki jak zrobić te dowiązania?
ja właśnie testuje.... i miałem taką dziwną sytuację po wgraniu filmu z wesela (6GB) - niby się grało, potem 1h nie mogłem się zalogować (wyskakiwał błąd) i teraz nie ma pliku....
Najprościej to tym programikiem. W programie nie zaznaczasz opcji hard link. W oknie Target wskazujesz ścieżkę gdzie chcesz mieś linka i podajesz nazwę (najlepiej taką samą jak oryginalnego katalogu bo się nie połapiesz). Symlinki można bezproblemowo przenosić i tak będą działać. Tylko pamiętaj, że jak coś wyrzucisz z wnętrza symlinka to tak jakbyś wyrzucał z katalogu.
lub w terminalu wpisujesz komendę: ln -s[spacja]ścieżka_katalogu[spacja]ścieżka_linku (ścieżki można uzyskać przeciągając katalog na okno terminala)
spróbuj sobie na jakimś mniejszym katalogu i zobaczysz jak się synchronizuje.
A tu ci nie pomogę bo nie mam takich dużych plików. Kopię softu sobie wysyłałem, max 1,8 GB plik, to przechodził bez problemu.
Użytkownik Yellowfrog edytował ten post 05 sierpnia 2015 - 01:08
Napisano 05 sierpnia 2015 - 01:20
Najprościej to tym programikiem. W programie nie zaznaczasz opcji hard link. W oknie Target wskazujesz ścieżkę gdzie chcesz mieś linka i podajesz nazwę (najlepiej taką samą jak oryginalnego katalogu bo się nie połapiesz). Symlinki można bezproblemowo przenosić i tak będą działać. Tylko pamiętaj, że jak coś wyrzucisz z wnętrza symlinka to tak jakbyś wyrzucał z katalogu.
lub w terminalu wpisujesz komendę: ln -s[spacja]ścieżka_katalogu[spacja]ścieżka_linku (ścieżki można uzyskać przeciągając katalog na okno terminala)
spróbuj sobie na jakimś mniejszym katalogu i zobaczysz jak się synchronizuje.
A tu ci nie pomogę bo nie mam takich dużych plików. Kopię softu sobie wysyłałem, max 1,8 GB plik, to przechodził bez problemu.
czyli to jest to samo co skróty?
już testuje, dziękuje za pomoc
czy można komuś udostępnić folder do wrzucania plików (tak jak w dropboxie)?
Napisano 05 sierpnia 2015 - 01:23
czyli to jest to samo co skróty?
już testuje, dziękuje za pomoc
Nie! Skrót to tylko taka "jakby ikona z zapisaną ścieżką" otwierająca katalog lub plik lub program - generalnie jest to po prostu rodzaj pliku.
Symlink (dowiązanie symboliczne) system traktuje dosłownie jakby to był katalog, który jest fizycznie w innym miejscu, ale dla niego nie ma różnicy - ciężko to opisać, ale właśnie czasami jest potrzebne - dlatego działa np. synchronizacja w hubic, bo program widzi po prostu katalog z zawartością, który musi zsynchronizować. Skrót by widział jako plik, rodzaj odnośnika, tak jak bookmark w przeglądarce.
Rozpoznasz symlinka od skrótu najłatwiej poprzez kliknięcie prawym klawiszem i wybranie "informacje" - symlink jest malutki, kilka bajtów a skrót, nie wiadomo czemu ale w OS X ma aż około 5 MB. Durny OS X niestety oba nazywa skrótami
Użytkownik Yellowfrog edytował ten post 05 sierpnia 2015 - 01:44
Napisano 05 sierpnia 2015 - 21:24
Dziękuję bardzo za pomoc )
Jaki masz download z hubica na hdd?
Miałeś kiedyś jakieś mega "wypchane" plikami katalogi? Dało się je ściągnąć z powortem na hdd?
Napisano 05 sierpnia 2015 - 22:59
Dziękuję bardzo za pomoc
)
Jaki masz download z hubica na hdd?
Miałeś kiedyś jakieś mega "wypchane" plikami katalogi? Dało się je ściągnąć z powortem na hdd?
Normalnie się ściąga, najszybciej przez synchronizację - jak katalog nie jest synchronizowany tylko siedzi wyłącznie na serwerze, to wystarczy zaznaczyć go w opcjach programiku i pociągnie - na pewno szybciej niż przez przeglądarkę www. Potem można znów odznaczyć, jak go się chce zostawić tylko na serwerze.
Prędkość:
pobieranie przez www: katalog ~100 MB (różne pierdoły) 03:02 min.
pobieranie przez synchronizację: średnia prędkość od 4,5 do 5 MB/s (więc ten sam katalog co wyżej ściąga się w kilka sekund, no w dwadzieścia)
Przez www to tylko czasem pobieram jakieś pojedyncze pliki, jak korzystam z czyjegoś komputera. Nie próbowałem większej ilości plików, bo łatwiej przez synchro.
Użytkownik Yellowfrog edytował ten post 05 sierpnia 2015 - 23:07
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych