Witam serdecznie,
Czy używa ktoś z Was hubiC'a?
Jakie macie opinie dotyczące tego serwisu? Mają dość fajne ceny, duże pakiety i znana firma....
Warto się w to pchać?![]()
Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Napisano 05 sierpnia 2015 - 00:04
Witam serdecznie,
Czy używa ktoś z Was hubiC'a?
Jakie macie opinie dotyczące tego serwisu? Mają dość fajne ceny, duże pakiety i znana firma....
Warto się w to pchać?![]()
Napisano 05 sierpnia 2015 - 00:35
Ja używam, ale w wersji darmowej, z poleceniami mam 50 GB.
Plusy:
- Synchronizacja bez zastrzeżeń, nie sprawia kłopotów, w miarę szybkie wysyłanie i pobieranie.
- Ma możliwość wybiórczej synchronizacji katalogów.
- udostępnianie plków bezpośrednio z Findera
- Możliwość przekopiowania na serwer dowolnego katalogu (poza synchronizowanymi) jako backup (nie synchronizuje się wtedy)
- tani jak barszcz
- nie kłóci się z żadnymi nakładkami na Findera typu Total Finder, z niczym się nie kłóci.
- nie trzeba od nowa pobierać plików z serwera po przeinstalowaniu systemu jak w wypadku Google Drive, rozpoznaje stary katalog hubic z zawartością i tylko porównuje pliki.
Minusy:
- W wersji webowej praktycznie tylko minimum funkcjonalności. Podglądać i przeglądać na ekranie można tylko pliki graficzne (typu jpg, png) reszta wyłącznie do pobierania - nie podejrzysz np. plików txt. Można w przeglądarce zmieniać nazwy katalogów i przenosić pliki między katalogami, ale operacje trwają długo - ogólnie www biedne jak diabli, ale za to proste do bólu.
- Udostępnianie plików tylko na określony okres czasu
- Aplikacja zrobiona w mono (niektórym to przeszkadza)
- synchronizacja w określonych odstępach czasu (można ustawić min. 1 minutę), żadne tam "push" jak chcesz, żeby się synchronizowało teraz to trzeba kliknąć "synchronizuj teraz"
- brak dwuetapowego logowania,
w zabezpieczenia nie wnikałem (nie trzymam tam nic o co bym trzasł gaciami) bo się na tym nie znam, ale ktoś tu kręcił nosem - czyli pewnie się zna ![]()
Użytkownik Yellowfrog edytował ten post 05 sierpnia 2015 - 00:44
Napisano 05 sierpnia 2015 - 00:42
Da się tą synchronizację ustawić tak, żeby pobierał z komputera więcej niż jeden katalog?
Mam np. 4 katalogi:
- zdjęcia,
- filmy,
- skrypty,
- programy.
Jak zrobić żeby to się wszystko synchronizowało?![]()
Co jaki czas idzie synchronizacja?
Miałeś kiedyś jakieś problemy z tym?
Zastanawiam się nad Office 354 i właśnie tym do trzymania danych (jako kopia).
Cena podobna - ale w ohv 10 razy więcej miejsca :-)
Napisano 05 sierpnia 2015 - 00:49
Da się tą synchronizację ustawić tak, żeby pobierał z komputera więcej niż jeden katalog?
Mam np. 4 katalogi:
- zdjęcia,
- filmy,
- skrypty,
- programy.
Jak zrobić żeby to się wszystko synchronizowało?
Co jaki czas idzie synchronizacja?
Miałeś kiedyś jakieś problemy z tym?
Zastanawiam się nad Office 354 i właśnie tym do trzymania danych (jako kopia).
Cena podobna - ale w ohv 10 razy więcej miejsca :-)
No albo sobie pakujesz te katalogi pod katalog hubic i wtedy się synchronizują, albo można porobić Symlinki (dowiązania) jeśli nie możesz przenosić tych katalogów i też bez problemu działa (ja tak synchronizuję katalog z muzyką). Poza tym możesz zaznaczyć, które katalogi z serwera mają się synchronizować, a które będą tylko na serwerze (jak nie chcesz sobie zajmować miejsca na dysku).
Nie miałem problemów z tym. Weź sobie zainstaluj darmową wersję 25 GB i wypróbuj przez tydzień to będziesz wiedział czy ci wystarczy.
Minimalny odstęp automatycznej synchronizacji: 1 minuta.
Użytkownik Yellowfrog edytował ten post 05 sierpnia 2015 - 00:52
Napisano 05 sierpnia 2015 - 00:52
A mógłbyś mi napisać krok po kroki jak zrobić te dowiązania?![]()
ja właśnie testuje.... i miałem taką dziwną sytuację po wgraniu filmu z wesela (6GB) - niby się grało, potem 1h nie mogłem się zalogować (wyskakiwał błąd) i teraz nie ma pliku....
Coś się chyba źle wgrało, albo "dłubali" ![]()
Napisano 05 sierpnia 2015 - 01:07
A mógłbyś mi napisać krok po kroki jak zrobić te dowiązania?
ja właśnie testuje.... i miałem taką dziwną sytuację po wgraniu filmu z wesela (6GB) - niby się grało, potem 1h nie mogłem się zalogować (wyskakiwał błąd) i teraz nie ma pliku....
Coś się chyba źle wgrało, albo "dłubali"
Najprościej to tym programikiem. W programie nie zaznaczasz opcji hard link. W oknie Target wskazujesz ścieżkę gdzie chcesz mieś linka i podajesz nazwę (najlepiej taką samą jak oryginalnego katalogu bo się nie połapiesz). Symlinki można bezproblemowo przenosić i tak będą działać. Tylko pamiętaj, że jak coś wyrzucisz z wnętrza symlinka to tak jakbyś wyrzucał z katalogu.
lub w terminalu wpisujesz komendę: ln -s[spacja]ścieżka_katalogu[spacja]ścieżka_linku (ścieżki można uzyskać przeciągając katalog na okno terminala)
spróbuj sobie na jakimś mniejszym katalogu i zobaczysz jak się synchronizuje.
Coś się chyba źle wgrało, albo "dłubali"
A tu ci nie pomogę bo nie mam takich dużych plików. Kopię softu sobie wysyłałem, max 1,8 GB plik, to przechodził bez problemu.
Użytkownik Yellowfrog edytował ten post 05 sierpnia 2015 - 01:08
Napisano 05 sierpnia 2015 - 01:20
Najprościej to tym programikiem. W programie nie zaznaczasz opcji hard link. W oknie Target wskazujesz ścieżkę gdzie chcesz mieś linka i podajesz nazwę (najlepiej taką samą jak oryginalnego katalogu bo się nie połapiesz). Symlinki można bezproblemowo przenosić i tak będą działać. Tylko pamiętaj, że jak coś wyrzucisz z wnętrza symlinka to tak jakbyś wyrzucał z katalogu.
lub w terminalu wpisujesz komendę: ln -s[spacja]ścieżka_katalogu[spacja]ścieżka_linku (ścieżki można uzyskać przeciągając katalog na okno terminala)
spróbuj sobie na jakimś mniejszym katalogu i zobaczysz jak się synchronizuje.
A tu ci nie pomogę bo nie mam takich dużych plików. Kopię softu sobie wysyłałem, max 1,8 GB plik, to przechodził bez problemu.
czyli to jest to samo co skróty?![]()
już testuje, dziękuje za pomoc ![]()
czy można komuś udostępnić folder do wrzucania plików (tak jak w dropboxie)?![]()
Napisano 05 sierpnia 2015 - 01:23
czyli to jest to samo co skróty?
już testuje, dziękuje za pomoc
Nie! Skrót to tylko taka "jakby ikona z zapisaną ścieżką" otwierająca katalog lub plik lub program - generalnie jest to po prostu rodzaj pliku.
Symlink (dowiązanie symboliczne) system traktuje dosłownie jakby to był katalog, który jest fizycznie w innym miejscu, ale dla niego nie ma różnicy - ciężko to opisać, ale właśnie czasami jest potrzebne - dlatego działa np. synchronizacja w hubic, bo program widzi po prostu katalog z zawartością, który musi zsynchronizować. Skrót by widział jako plik, rodzaj odnośnika, tak jak bookmark w przeglądarce.
Rozpoznasz symlinka od skrótu najłatwiej poprzez kliknięcie prawym klawiszem i wybranie "informacje" - symlink jest malutki, kilka bajtów a skrót, nie wiadomo czemu ale w OS X ma aż około 5 MB. Durny OS X niestety oba nazywa skrótami ![]()
Użytkownik Yellowfrog edytował ten post 05 sierpnia 2015 - 01:44
Napisano 05 sierpnia 2015 - 21:24
Dziękuję bardzo za pomoc
)
Jaki masz download z hubica na hdd?
Miałeś kiedyś jakieś mega "wypchane" plikami katalogi? Dało się je ściągnąć z powortem na hdd?
Napisano 05 sierpnia 2015 - 22:59
Dziękuję bardzo za pomoc
)
Jaki masz download z hubica na hdd?
Miałeś kiedyś jakieś mega "wypchane" plikami katalogi? Dało się je ściągnąć z powortem na hdd?
Normalnie się ściąga, najszybciej przez synchronizację - jak katalog nie jest synchronizowany tylko siedzi wyłącznie na serwerze, to wystarczy zaznaczyć go w opcjach programiku i pociągnie - na pewno szybciej niż przez przeglądarkę www. Potem można znów odznaczyć, jak go się chce zostawić tylko na serwerze.
Prędkość:
pobieranie przez www: katalog ~100 MB (różne pierdoły) 03:02 min.
pobieranie przez synchronizację: średnia prędkość od 4,5 do 5 MB/s (więc ten sam katalog co wyżej ściąga się w kilka sekund, no w dwadzieścia)
Przez www to tylko czasem pobieram jakieś pojedyncze pliki, jak korzystam z czyjegoś komputera. Nie próbowałem większej ilości plików, bo łatwiej przez synchro.
Użytkownik Yellowfrog edytował ten post 05 sierpnia 2015 - 23:07
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych