Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

HDMI i problem z wyłączeniem monitora

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 circos

circos
  • 462 postów
Napisano 03 sierpnia 2015 - 21:31

Kabelkiem HDMI klonuję obraz na telewizor LCD. Tylko że obraz mam na dwóch źródłach (ten sam): na telewizorze i macbooku. Czy da się wyłączyć matryce laptopa żeby ekran był na telewizorze tylko? Pytam, bo w ustawieniach monitora dużo opcji nie ma a już przeszukałem wszystkie możliwe rozwiązania i nic. Chodzi mi o to, że w trakcie oglądania filmu chcę żeby ekran laptopa był wyłączony i w tym samym czasie film nie leciał na laptopie i na telewizorze tylko na telewizorze. Jedyną opcję jaką znalazłem to klawiszem F1 ściemnienie do zera matrycy - wyłączenie, ale to za każdym razem mam trzymać ten klawisz na maksa żeby wyłączyć matryce w laptopie ? Nie da się tego jakoś trwale ustawić w opcjach klonowania ?

there's no day off for heroes

 A1181 |  A1342 |  A1502

#2 Kuba2000

Kuba2000
  • 2 043 postów
  • SkądKielce/Wrocław

Napisano 04 sierpnia 2015 - 05:59

Nie ma chyba że ustawisz aby się nie "usypiał" i będziesz zamykał klapę.

iPhone 15 Pro Max 512GB

#3 Jackpe

Jackpe
  • 187 postów

Napisano 04 sierpnia 2015 - 09:29

Ew. Preferencje systemowe / wygaszacz ekranu / aktywne narożniki / uśpij monitor. 

Ew. zainstaluj np. InsomniaX

#4 circos

circos
  • 462 postów
Napisano 08 sierpnia 2015 - 19:58

Wcześniej z HDMI korzystałem w Windows XP i tam w ustawieniach karty graficznej Nvidia były opcje: klonowanie ekranu, drugi ekran, ekran pojedyńczy… tutaj się zraziłem do zastosowania tylko jednego trybu… no ale i tak jest OK - ściemniam obraz i nie marnuję ekranu ani baterii (chyba) :-)

there's no day off for heroes

 A1181 |  A1342 |  A1502

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych