Witam forumowiczów.
Otrzymałem do naprawy Macbooka Pro 13.3 cala model A1278,(150GB hitachi i 2GB ram, 2.26 Intel c2d, zdaje się że okolice 2009 roku)
Zainstalowana wersja systemu to Mac Os X 10.5.8
Swego czasu dokonywałem w nim wymiany przedniej szyby, która została zgruchotana. Ogólnie dość mocno sfatygowany sprzęt.
Obecnie po prawie 4 latach od czasu gdy go miałem w swoich rękach, pojawił się problem z wyświetlanym obrazem na matrycy.
Objawia się to tak, że po włączeniu widzę jakieś pionowe linie na szerokość ekranu w dolnej jego części około 1cm wysokości, następnie ekran ma jakieś dziwne wycieki światła u góry i staje się coraz jaśniejszy i jaśniejszy. Podczas włączania na ekranie nie widzę nic w sensie treści, ruszania kursorem myszy.
Jeśli podczas pracy notebooka odepnę kabel matrycy od płyty głównej i wepnę ponownie to na chwilę odzyskuje obraz, jednak jest przedzielony na dwie cześci, nieregularny, jakiś taki zaiarnisty, kursor na ekranie się nie porusza i stopniowo obraz staje się coraz jaśniejszy aż wszystko rozjaśni się do tego stopnia, że nic nie widać.
Dodatkowo podświetlenie klawiatury jest intensywne centralnie, a na bokach ledwo świeci, mam podejżenie, że mógł być zalany na przestrzeni tych 4 lat bo jak pamiętam to tego problemy wcześniej nie było ale opis tego problemu znalazłem na forum.
Nie chcę jeszcze odklejać szyby gdyż wcześniej chciałbym mniej więcej wiedzieć gdzie może być problem, odklejanie szyby to trochę irytującej i precyzyjnej zabawy. Jeśli uszkodzony jest układ graficzny to się za to nie biorę.
Jeśli wymaga wymiany kabla lub samej matrycy to mógłbym się tej naprawy podjąc, ale mam obawy żeby nie była to wina jakiejś pierdoły na płycie głównej.
Gdy odchylam matrycę intensywnie w obie strony nie ma żadnego efektu wskazującego na przewód, nie miga, nie skacze.
Podłaczając pod miniotr zewnętrzny obraz jest normalny.
Prosiłbym o jakąś radę czy może być problemem matryca?
Zrobiłem rekonesans na różnych forach i widzę dość dużą ilośc problemów z matrycami i kablem łączącym ją z płytą główną. Takie usterki w tej klasie sprzetu i to na taką skalę nie mowinny mieć prawa bytu.