Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Powerbook G4

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 EyesOnly

EyesOnly
  • 50 postów

Napisano 10 grudnia 2007 - 17:55

W związku, że jest to mój pierwszy post na tym forum witam Wszystkich serdecznie.

Ostatnio zdecydowałem się na zakup komputera mobilnego i wybór padł na coś od APPLE - będzie to pierwszy komputer z tej firmy. Na laptopa jestem w stanie wydać około 2000 zł i zastanawiam się nad powerbookiem G4 przy czym bardzo zainteresowała mnie jedna oferta na serwisie allegro konkretnie ten, bo laptop wygląda na zadbany i ma dość dobre parametry. Chciałbym się Was poradzić ile wart jest taki laptop dodam, że posiada kartę graficzną Radeon Mobility 9700 o czym nie jest wspomniane w opisie aukcji. Posiada również klawiaturę niemiecką i tu jest kolejne pytanie czy są jakieś nalepki dedykowane do tego typu klawiatury żeby odpowiadała układzie "polski programisty"? Aha jest tam system w anglojęzycznej wersji - da się coś zrobić aby był po polsku bez instalacji nowego? Myślę, że na razie to wszystkie pytania.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi.

#2 DonArturo

DonArturo
  • 711 postów
  • SkądEsquel, ARG

Napisano 10 grudnia 2007 - 18:38

cena zależy od wielu czynników, a ten model widać ma wziecie a propos systemu to można zainstalować polonizator(jeśli to 10.4) ale polecam zainstalować Leoparda to będzie po polsku bez problemów

#3 Sofeicz

Sofeicz
  • 320 postów
  • SkądŁódź

Napisano 10 grudnia 2007 - 22:21

Myślę, że cena trochę jeszcze skoczy (7 chętnych). Sam niedawno kupiłem G4-867 za 1200. Nalepki widziałem na Ebayu. Jestem fanem języka polskiego ale nie w systemach operacyjnych. Dużo konfliktów z programami. Poczytaj na tym forum.

#4 tskisiu

tskisiu
  • 1 255 postów
  • SkądEnschede (NL)

Napisano 10 grudnia 2007 - 22:52

nalepki zazwyczaj brzydko wyglądają. najlepiej się po prostu przyzwyczaić albo poprzekładać sobie klawisze jakie się da

#5 EyesOnly

EyesOnly
  • 50 postów

Napisano 11 grudnia 2007 - 07:04

A jeżelibym dostał gdzieś klawiaturę QWERTY z innego powerbooka to jest możliwość zastąpienia tej niemieckiej przez taka? Bo niemiecka ma strasznie głupie rozłożenie klawiatury no jeszcze te litery umlaut czy jak to sie zwie...

#6 tskisiu

tskisiu
  • 1 255 postów
  • SkądEnschede (NL)

Napisano 11 grudnia 2007 - 08:09

jasne, że się da

#7 EyesOnly

EyesOnly
  • 50 postów

Napisano 11 grudnia 2007 - 16:52

Mam jeszcze jedno pytanie co do ceny, ponieważ nie orientuję się w wartości tych komputerów, a w poprzednich odpowiedziach nie uzyskałem konkretnej odpowiedzi - więc jaka jest rozsądna cena, którą można wydać na ten komputer. Chciałbym poznać Wasze zdanie jako doświadczonych użytkowników komputerów tej marki jak byście mogli wycenić ten komputer. Będę wdzięczny za każdą odpowiedź. Pozdrawiam

#8 Sofeicz

Sofeicz
  • 320 postów
  • SkądŁódź

Napisano 11 grudnia 2007 - 17:56

1800 zł

#9 Atom

Atom
  • 15 postów
  • SkądChorzów

Napisano 11 grudnia 2007 - 18:03

Jakiś czas temu ostro polowałem na takiego PowerBooka i obserwowałem Allegro i naprawdę ciężko coś znaleźć oscylującego w okolicach 2000zł. Więc może i wartość jest 1800 jak napisał Sofeicz ale akurat te modele są dość popularne na Allegro :)
Życzę powodzenia w zakupie!

#10 BiM Service

BiM Service

user_jgora

• 972 postów
  • SkądJelenia Góra

Napisano 11 grudnia 2007 - 18:31

zadbane 1.5ghz to raczej ok 2200-2400 w zaleznosci od konfiguracji

#11 przemekpiorkowski

przemekpiorkowski
  • 869 postów

Napisano 11 grudnia 2007 - 19:07

Korzystniej będzie kupić w komisie czy lombardzie. Na Allegro ceny są wysokie, bo wygodnie się kupuje i jest z czym porównać. Ale zwłaszcza po Makach widać, jak niektórzy sprzedawcy mają nierówno pod sufitem. Widziałem sterczące miesiącami komputery z absurdalnie wysokimi cenami bo "taniej nie sprzedam". Nie to nie, ale Quick Silver 2x 800 MHz droższy od G5 1.6 MHz to nieporozumienie.

#12 EyesOnly

EyesOnly
  • 50 postów

Napisano 12 grudnia 2007 - 07:01

Korzystniej będzie kupić w komisie czy lombardzie. Na Allegro ceny są wysokie, bo wygodnie się kupuje i jest z czym porównać.

Ale zwłaszcza po Makach widać, jak niektórzy sprzedawcy mają nierówno pod sufitem. Widziałem sterczące miesiącami komputery z absurdalnie wysokimi cenami bo "taniej nie sprzedam". Nie to nie, ale Quick Silver 2x 800 MHz droższy od G5 1.6 MHz to nieporozumienie.

Być może i na allegro ceny są wyższe niż naprawdę są warte no ale niestety w moim mieście (Koszalin) nie spotkałem się jeszcze aby w jakimś komisie/lombardzie był jakiś Mac chyba, że ktoś z Was wie to proszę powiedzieć ;)

#13 midalist

midalist
  • 289 postów
  • SkądKoszalin, PL

Napisano 12 grudnia 2007 - 07:38

Być może i na allegro ceny są wyższe niż naprawdę są warte no ale niestety w moim mieście (Koszalin) nie spotkałem się jeszcze aby w jakimś komisie/lombardzie był jakiś Mac chyba, że ktoś z Was wie to proszę powiedzieć ;)

Jeżeli chodzi o Apple to w Koszalinie bez mała "psy dupami szczekają". :(
jedyny Apple jak dotąd którego widziałem to na wystawie w Emce z pół roku temu.

#14 TomekB

TomekB
  • 310 postów

Napisano 12 grudnia 2007 - 08:20

Za 2k ten sprzet to mysle ze wielkim fuksem. Chyba ze naprawde tak ceny spadly.

#15 Remek.B

Remek.B
  • 463 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 grudnia 2007 - 11:03

Ja za mojego PowerBooka G4 (parametry w opisie) dałem 2000 zł rok temu co najmniej, nie kupowałem na allegro bo cena krzształtwała się między 2400 zł a 2700 zł, naprawde warto szukać w alternatywnych źrudłach, ja znalazłem po pół roku szukania i troche po znajomości ps. ja mam niemiecką klawiature i szczeże mówiąc to już sie przyzwyczailem i nie zwracam na to uwagi że mam niemieckie znaki.

#16 matdys

matdys
  • 1 253 postów
  • SkądRzeszów, PL

Napisano 15 grudnia 2007 - 02:25

PowerBooki naprawdę staniały a na Allegro można czasem wyrwać naprawdę niezłą okazję. Np. taką http://www.allegro.p..._bluetooth.html

#17 EyesOnly

EyesOnly
  • 50 postów

Napisano 15 grudnia 2007 - 09:25

Dziękuje Wszystkim za odpowiedzi. Komputer już kupiłem - PowerBook G4 1,67GHz, 1,5GB RAM, 80 GB HDD i radek 9700 i jak na razie jestem naprawdę zadowolony. Temat do zamknięcia. Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych