Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook PRO 15 late 2011 i7 AMD 6770

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 kanio1994

kanio1994
  • 8 postów

Napisano 11 lipca 2015 - 13:12

Witam kupiłem w dniu dzisiejszym oto takiego maca:

Macbook pro 15 late 2011

procesor i7 2,4 ghz

ram 4gb

dysk 750 

grafika hd 6770

Mam pytanie odnośnie opłacalności, laptop juz mi przyszedł wygląda jak nowy widać ze nic w nim nie było robione, śrubki nie ruszone.

Ale dziwi mnie jedna rzecz bateria ma tylko 70 cykli ładowania… Po naładowaniu do 100% bateria trzyma około 5h wiec jest dobrze.

Pytanie moje jest takie czy laptop był warty 2700zł?

Czy jest sens wkładać dysk ssd?

Czy dokupić ram aby było 8gb?

Czy ten oto model który zakupiłem jest awaryjny ? Czy miał ktoś styczność z tym Laptopem? Nadmienię, że przesiadałem się z macbooka air 2014rok.

Proszę o odpowiedź 

#2 Danioo

Danioo
  • 1 057 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 11 lipca 2015 - 13:25

1.) TAK 

2.) ZDECYDOWANIE - komputer będzie działał dużo lepiej, ale to pewnie wiesz, bo miałeś Air'a z SSD na PCIe

3.) Do podstawowych czynności nie - przy przeglądaniu internetu itp. nie zauważysz różnicy. Zawsze jak ci zabraknie to możesz sobie dołożyć. Wymiana jest bardzo prosta.

Model który kupiłeś wg. mnie jest w miarę ok jednak jak dla mnie ma trzy dyskwalifikujące go w przedbiegach wady mianowicie brak USB 3.0, wielkość matrycy (kwestia indywidualna) i waga (2,5KG na laptopa to jak dla mnie o jakiś 1KG za dużo)

iMac 21,5 Mid 2014 (1,4GHz,8GB,500GB) + 128GB SSD USB | MacBook Air 11 Early 2014 (1,4Ghz,4GB,256GB)

Samsung Galaxy S8 Arctic Silver / iPhone 7 Matte Black 32GB 

#3 Kuba2000

Kuba2000
  • 2 043 postów
  • SkądKielce/Wrocław

Napisano 11 lipca 2015 - 13:38

Witam kupiłem w dniu dzisiejszym oto takiego maca:

Macbook pro 15 late 2011

procesor i7 2,4 ghz

ram 4gb

dysk 750 

grafika hd 6770

Mam pytanie odnośnie opłacalności, laptop juz mi przyszedł wygląda jak nowy widać ze nic w nim nie było robione, śrubki nie ruszone.

Ale dziwi mnie jedna rzecz bateria ma tylko 70 cykli ładowania… Po naładowaniu do 100% bateria trzyma około 5h wiec jest dobrze.

Pytanie moje jest takie czy laptop był warty 2700zł?

Czy jest sens wkładać dysk ssd?

Czy dokupić ram aby było 8gb?

Czy ten oto model który zakupiłem jest awaryjny ? Czy miał ktoś styczność z tym Laptopem? Nadmienię, że przesiadałem się z macbooka air 2014rok.

Proszę o odpowiedź 

Wszystko zostało napisane przez @Danioo. Ale powiedz jak się użytkuje dużego i cięższego laptopa od air-a? Szczerze mówiąc sobie nie wyobrażam przesiąść się na coś cięższego. 

Co do ramu, nie napisałeś co będziesz na nim robił, jeśli nie będziesz go obciążał to nie warto, jeśli zacznie brakować, lub wiesz że chcesz coś więcej na nim robić kup 8gb ramu, ale w razie czego ssd powinien zastąpić małą ilość ramu, jeśli nie używasz napędu cd dysk 750 gb możesz wsadzić w miejsce napędu.

iPhone 15 Pro Max 512GB

#4 Michał Kowalczyk

Michał Kowalczyk
  • 1 postów

Napisano 11 lipca 2015 - 14:26

waga nie jest dla mnie żadnym problemem, zanim przerzuciłem się na apple miałem alienware ważącego prawie 4 kg potem był macbook pro retina z 2013 roku erly 2013 dokładnie z hd 4000. Od czasu do czasu lubię sobie w coś zagrać np lol bf3 cs go dlatego zdecydowałem się na zakup maca z mocną grafika czyli 6770.

A co do ramu uważam, że przydał by się bo do grania itd lepiej jest miec te 8 gb.

Tylko dalej dziwi mnie cena i ten fenomenalny stan żadnej rysy czy coś, baterię sprawdziłem i jej wiek to 2.8 roku wiec jest od nowości w nim i tylko nieco ponad 50 cykli.... 

Ale ta 15-stka mimo dysku hdd chodzi tak samo jak air po prostu nadrabia procesor.

A co do wyświetlacza to faktycznie jak przesiadłem się z retiny na air było źle wręcz fatalnie ale już teraz tego nie odczuwam.

Jedyna rzecz która mnie denerwuje to bardzo słabe głosniki w tej 15 z 2011 roku one takie są slabe czy poprostu cos było robione jak sądzicie?

#5 Danioo

Danioo
  • 1 057 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 11 lipca 2015 - 14:30

waga nie jest dla mnie żadnym problemem, zanim przerzuciłem się na apple miałem alienware ważącego prawie 4 kg potem był macbook pro retina z 2013 roku erly 2013 dokładnie z hd 4000. Od czasu do czasu lubię sobie w coś zagrać np lol bf3 cs go dlatego zdecydowałem się na zakup maca z mocną grafika czyli 6770.

A co do ramu uważam, że przydał by się bo do grania itd lepiej jest miec te 8 gb.

Tylko dalej dziwi mnie cena i ten fenomenalny stan żadnej rysy czy coś, baterię sprawdziłem i jej wiek to 2.8 roku wiec jest od nowości w nim i tylko nieco ponad 50 cykli.... 

Ale ta 15-stka mimo dysku hdd chodzi tak samo jak air po prostu nadrabia procesor.

A co do wyświetlacza to faktycznie jak przesiadłem się z retiny na air było źle wręcz fatalnie ale już teraz tego nie odczuwam.

Jedyna rzecz która mnie denerwuje to bardzo słabe głosniki w tej 15 z 2011 roku one takie są slabe czy poprostu cos było robione jak sądzicie?

Nie jest możliwe, żeby komputer chodził tak samo jak Air z 2014 roku, bo responsywność systemu nie zależy od procesora tylko od czasu dostępu do pliku, który w SSD jest wielokrotnie szybszy.

Co do laptopa to jest fajny, ale dla mnie 15" i 2,5 KG wagi to za dużo. Trzynastka bez Retiny jest maksimum, które mnie nie drażni, Retina jest super, ale Air 11" to jakiś fenomen. W ogóle nie czuje go w plecaku

iMac 21,5 Mid 2014 (1,4GHz,8GB,500GB) + 128GB SSD USB | MacBook Air 11 Early 2014 (1,4Ghz,4GB,256GB)

#6 kanio1994

kanio1994
  • 8 postów

Napisano 11 lipca 2015 - 14:39

a co to numerów seryjnych to wszystkie się zgadzają, bo tego maca kupiłem tak naprawdę w ciemno ale jak na razie jestem zadowolony

Nie jest możliwe, żeby komputer chodził tak samo jak Air z 2014 roku, bo responsywność systemu nie zależy od procesora tylko od czasu dostępu do pliku, który w SSD jest wielokrotnie szybszy.

Co do laptopa to jest fajny, ale dla mnie 15" i 2,5 KG wagi to za dużo. Trzynastka bez Retiny jest maksimum, które mnie nie drażni, Retina jest super, ale Air 11" to jakiś fenomen. W ogóle nie czuje go w plecaku

tylko właśnie nie wiem jak faktycznie air miał ten ssd to widziałem różnice przy włączaniu itd a tak podczas użytkowania to czuć jedynie inna wagę no i mniejszy czas pracy na baterii.

tylko nie wiem co z tymi głośnikami bo na prawdę graja za cicho air aby nie skłamać grał 2 razy głośniej

a co to numerów seryjnych to wszystkie się zgadzają, bo tego maca kupiłem tak naprawdę w ciemno ale jak na razie jestem zadowolony

tylko właśnie nie wiem jak faktycznie air miał ten ssd to widziałem różnice przy włączaniu itd a tak podczas użytkowania to czuć jedynie inna wagę no i mniejszy czas pracy na baterii.

tylko nie wiem co z tymi głośnikami bo na prawdę graja za cicho air aby nie skłamać grał 2 razy głośniej

A co do retiny 13 która miałem grzała się niemiłosiernie dosłownie az było to niekomfortowe podczas uzytkowania

#7 Danioo

Danioo
  • 1 057 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 11 lipca 2015 - 15:03

Podczas użytkowania różnica nie będzie aż tak widoczna, bo pliki są już w pamięci RAM i dysk je załadował, co nie zmienia faktu, że różnica jest. WIdać to przy uruchamianiu zaawansowanych programów jak np. PS, a nawet w GIMPie różnica będzie. Wiadomo, że Safari i inne aplikacje systemowe będą się włączać prawie tak samo szybko.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych