Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Odpowiedni router do tworzenia domowego hotspota

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 rafalyjm

rafalyjm
  • 75 postów

Napisano 09 grudnia 2007 - 15:16

Witajcie! Zakupiłem właśnie iPod Touch. Chciałbym móc korzystać z opcji "internetowej" i noszę się z zakupem routera. W domu używam ADSL Netii. Czy ktoś z Was posiada router wi-fi? Przypuszczam, że tak, dlatego mam pytanie - jaki router będzie najodpowiedniejszy do domowego korzystania z internetowych możliwości iPoda? Pozdrawiam serdecznie

#2 menik69

menik69
  • 322 postów
  • SkądNDG

Napisano 09 grudnia 2007 - 15:54

Mógłbyś napisać jeszcze, czy masz Mac'a, czy PC. Na przykład ja mam PC z Linuksem i przy doborze routera muszę patrzeć na to czy będzie mi działał na Windzie i na Linie.

#3 racuchy

racuchy
  • 673 postów

Napisano 09 grudnia 2007 - 15:57

tak naprawde kazdy router adsl wifi. osobiscie uzywam cerberus pentagram adsl lite, czy jakos tak ;). wlasnie z netia i z mackiem, bez problemowo. ludzie polecaja linksysy, d-linki, z tanszych to jest jakis edimax bodajze,

#4 narco

narco
  • 131 postów

Napisano 09 grudnia 2007 - 18:14

ja mam Netgear i bezproblemowo wszystko łączy.

http://www.allegro.p..._mimo_adsl.html

sa tez tansze;)

#5 rafalyjm

rafalyjm
  • 75 postów

Napisano 09 grudnia 2007 - 18:36

Dzięki wielkie za szybkie odpowiedzi! :) Od razu widać że jest to rzetelne forum. Póki co mam PC, planuję sie przenieść na maca w okresie wakacji, mam nadzieję że nie pożałuję ;) Ale o tym to jeszcze przyjdzie czas porozmawiać w innej części forum... A więc tak, chciałbym kupić coś co nie będzie powodowało zaniku sygnału. NETGEAR wydaje się dobrym modelem ze względu na cenę i rekomendację ;) Ale jeśli inne wg. Was sprawdzają... zobaczymy! Wielkie dzięki!

#6 przemekpiorkowski

przemekpiorkowski
  • 869 postów

Napisano 09 grudnia 2007 - 18:48

Netgear to dobry producent ale czy i najtańsze modele są równie dobre... nie zakładałbym się. Ja mam taniego Edimax-a, ogólnie gra muzyka. Ale gdy przepuszczałem przez niego spory ruch P2P (eMule 1,5 megabita) to przy jednoczesnym uaktywnieniu mapowania dwóch portów dla komputera z eMule wejście na router było niemożliwe. Zbyt był zajęty tym P2P. Po wyłączeniu mapowania portów - wejść można, ale nadal muli. Tak to już jest z tanim sprzętem. No ale działa, bo wielu moich znajomych kupowało najtańsze możliwe routery i potem były cyrki z zasilaczami do nich, stabilnością itd. itd. Niektóre wieszały się od "nadmiaru" pracy już przy podłączeniu więcej niż 3 komputerów. A kup, na przykład, kultowy już Linksys WRT54G to będziesz mógł nawet Debiana na nim zainstalować, he he. Wszystko jest dla ludzi, trzeba tylko umiejętnie dobierać zakupy. ;)

#7 narco

narco
  • 131 postów

Napisano 09 grudnia 2007 - 19:03

Mój znajomy używa Netgeara za ok. 70zł (kupił używango) i też wszystko z nim ok. bez żadnych problemów.

---- Dodano 09-12-2007 o godzinie 21:09 ----
http://www.allegro.p...mbps_ap_fv.html
taki model ma moja siostra ;) zadnych zanikow sygnalow nie ma;)

#8 blackdog

blackdog
  • 205 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 09 grudnia 2007 - 19:44

Ja testowałem mojego MBP na routerach d-linka i linksysa, na obydwu działał bardzo dobrze, konfiguracja odbywa się poprzez przeglądarkę internetową więc działają niezależnie od systemu operacyjnego podłączonych do nich komputerów. Z własnej praktyki zauważyłem, że komputery z jabłkiem, działają lepiej z wifi niż PC. Szybciej się łączą i rzadziej zrywają połączenie.

#9 separator

separator
  • 44 postów
  • SkądŁódź

Napisano 09 grudnia 2007 - 20:40

Używam Linksys WAG200G od roku z PC, Macbookiem, drukarką Brother i od niedawna z iPhonem i: jest stabilny (jeden reset przez rok) łatwy w konfiguracji, chociaż ma sporo zaawansowanych opcji cena ok. 250 pln dla mnie do przyjęcia (na Allegro na pewno taniej) Polecam

#10 rafalyjm

rafalyjm
  • 75 postów

Napisano 09 grudnia 2007 - 23:55

Bardzo Wam dziękuję. Zdecyduję się chyba na model Pentagram Cerberus. O zakupie na pewno powiadomię i podzielę się spostrzeżenami. :) Pozdrwienia!

#11 Grooby

Grooby
  • 913 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 grudnia 2007 - 00:23

hej, sam uzywam netgear wgr614v7 i wlasnie pisze tego posta z ipoda :) router kosztowal mnie ok. 140zl ,ale dziala swietnie, zArowno imac jak i ipod chofza na wifi :)

#12 rafalyjm

rafalyjm
  • 75 postów

Napisano 10 grudnia 2007 - 00:44

Ja póki co nie korzystam z iMaca więc mam pewne wątpliwości co do ekwiwalentnej oceny PC wobec Mac jeśli o sam internet biega. Mimo to, dzięki.

#13 racuchy

racuchy
  • 673 postów

Napisano 10 grudnia 2007 - 00:44

Bardzo Wam dziękuję.
Zdecyduję się chyba na model Pentagram Cerberus. O zakupie na pewno powiadomię i podzielę się spostrzeżenami. :)

Pozdrwienia!

My boy :P

#14 born2fight

born2fight
  • 443 postów
  • SkądILL WIND US

Napisano 10 grudnia 2007 - 02:14

Linksys WRT54G mialem ten router i co chwile cos przestawalo dzialac wymienilem go na Linksys WRT54GS i z tym juz nie mam zadnych problemow

#15 Pomierus

Pomierus
  • 4 postów

Napisano 10 grudnia 2007 - 20:26

ja mam d-link di-524 i wszystko dziala ok. Nic w IPod nie trzeba bylo konfigurowac. Router ma dobry zasieg(siec zlapalem nawet w piwnicy, a takze na ulicy 10m od domu). Polecam bo kosztuje ok. 85-100 zl. Tego posta napisalem wlasnie z Toucha:)

#16 chrzanekk

chrzanekk
  • 167 postów
  • SkądPuławy

Napisano 11 grudnia 2007 - 05:32

ja mam d-link di-524 i wszystko dziala ok. Nic w IPod nie trzeba bylo konfigurowac. Router ma dobry zasieg(siec zlapalem nawet w piwnicy, a takze na ulicy 10m od domu). Polecam bo kosztuje ok. 85-100 zl. Tego posta napisalem wlasnie z Toucha:)

szczesciarz... ja mam di524 i nigdy wiecej bym tego chlamu nie kupil. mieszkam w bloku i router stoi w centralnej czesci mieszkania i niestety ale sila sygnalu jest hmm... conajmniej srednio zadowalajaca. pozatym resetow to mialem uuuuuuu... i jeszcze troche... dopiero jak w marcu tego roku dorwalem firmware jakis testowy nowy to bylo ok i dziala w miare do dzis. d-linki te tansze z serii di-524,624 potrafia byc po prostu spierdzielone w produkcji albo w firmwarze... pracowalem na linksysach ale modelu nie pamietam obydwa chyba byly adsl i smigalo wszystko super. takze wszystko procz d-linka :)

#17 MTM

MTM
  • 80 postów
  • SkądGiżycko

Napisano 11 grudnia 2007 - 08:54

Czy te wszystkie routery maja wystarczajacy mocny sygnal, abym mial wi-fi w domu w dwupoziomowej kondygnacji i okolo 300mkw. pow. ???? jezeli nie, to co polecacie, abym mogl miec dobry, w miare silny sygnal w iTouchu???

#18 rafalyjm

rafalyjm
  • 75 postów

Napisano 11 grudnia 2007 - 08:56

Dobra, wyszło na to, że zamówiłem Linksys WRT54GS. Ufam, iż się nie zawiodę, zobaczymy za kilka dni - napiszę. p.s. ale jakby nie zadziałał to od razu biorę Cerberusa :lol: :lol: ;)

#19 narco

narco
  • 131 postów

Napisano 11 grudnia 2007 - 09:02

nie ma opcji zeby nie dzialal xD

#20 gh_

gh_
  • 107 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 11 grudnia 2007 - 15:51

Polecam PENTAGRAM CERBERUS - walczylem z moim lapkiem ktory ma wi fi i to mnie dobilo wiec 120 zl wydalem i teraz mi UPC smiga i na lapkui na Touchu :D zasiek super nawet obok bloku swietnie smiga

#21 rafalyjm

rafalyjm
  • 75 postów

Napisano 12 grudnia 2007 - 22:59

Co za wtopa... kupiłem na ślepo router Linksys WRT54GS i co się okazało? Nie ma wbudowanego modemu :lol: Jutro idę wymienić na coś innego, może macie jakieś propozycje? :lol: Pozdrawiam! ;)

#22 kowal1983

kowal1983
  • 19 postów

Napisano 12 grudnia 2007 - 23:23

Co za wtopa... kupiłem na ślepo router Linksys WRT54GS i co się okazało? Nie ma wbudowanego modemu :lol: Jutro idę wymienić na coś innego, może macie jakieś propozycje? :lol:

Pozdrawiam! ;)

hi! hi! :-)
może tej samej marki ale model: wag200g. sam mam zamiar go kupić (bo mój itouch już do mnie jedzie) do netii - koszt: ok 230 zeta
pozdro

#23 rafalyjm

rafalyjm
  • 75 postów

Napisano 13 grudnia 2007 - 21:51

Kupiłem Linksys WAG200, jutro odbieram. Zastanawia mnie tylko różnica pomiędzy tym modelem a WAG54GS, który jest rzekomo taki sam - różni się tylko szczegółem: jest około 60zł droższy; mam nadzieję, że nie wtopiłem po raz kolejny :P

#24 racuchy

racuchy
  • 673 postów

Napisano 14 grudnia 2007 - 18:31

Heh, nic nie mówię, bo sam się podobnie kiedyś władowałem. Daawno temu, jak pojecie mialem o tym niewielki, zeby nie bylo ;). w jakims mm czy saturnie, poprosilem kolesia, zapytalem czy bedzie dzialac na dsl, w sensie czy ma wbudowany modem, bedzie, na 100%. Anyway, otworzylem w domu, a tam wejscie na ethernet.

#25 rafalyjm

rafalyjm
  • 75 postów

Napisano 14 grudnia 2007 - 18:56

WAG200 chodzi jak przeciąg :) Dom posiada dwie kondygnacje oraz piwnicę, router znajduje się na samej górze, jednak nie przeszkadzają mu ani dwie podłogi ani ściany. Kupiłem gostyń zabity 230zł. Polecam!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych