Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Płatności w "rodzinie"

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 JaBo

JaBo
  • 211 postów

Napisano 06 lipca 2015 - 16:55

Witam!

Nie mogę sobie poradzić z problemem. Wygląda to tak, że zaprosiłem dziewczynę do rodziny. Chodzi o prawie wszystkie przywileje jakie daje ta opcja. 

Chciałbym jednak, aby nasze  rozliczenia odbywały się osobno. Przyszła dzisiaj faktura, że za rozszerzony pakiet iCloud obciążono moje konto.

Wyczytałem, że jest opcja poproś o zakup, ale jej nie widzę. Czy dotyczy ona tylko AppStore, Itunes Store, czy także pakietów dyskowych?

Mam też subskrypcję rodzinną Apple Music, ale to rozumiem, że będzie pokrywane z mojego konta.

Jak sobie z tym poradzić?

Komputer: MBP 13" || Telefon/odtwarzacz: iPhone 7  || Odtwarzacz: iPod 8GB (czarny) 2G

#2 Kuba2000

Kuba2000
  • 2 043 postów
  • SkądKielce/Wrocław

Napisano 06 lipca 2015 - 17:18

Z jakiego apple id zakładałeś chmurę rodzinną? Wydaje mi się że osoba zakładająca chmurę rodzinną pokrywa wszelkie koszty(bo to przecież w rodzinie).

iPhone 15 Pro Max 512GB

#3 JaBo

JaBo
  • 211 postów

Napisano 07 lipca 2015 - 19:43

Z jakiego apple id zakładałeś chmurę rodzinną? Wydaje mi się że osoba zakładająca chmurę rodzinną pokrywa wszelkie koszty(bo to przecież w rodzinie).

Co to znaczy? No ze swojego. Ale chciałbym uruchomić opcję "poproś o zakup". Nie da się w żaden sposób rozdzielić płatności? Jeżeli tak jest to jest to zupełnie bez sensu.

Komputer: MBP 13" || Telefon/odtwarzacz: iPhone 7  || Odtwarzacz: iPod 8GB (czarny) 2G

#4 Kuba2000

Kuba2000
  • 2 043 postów
  • SkądKielce/Wrocław

Napisano 07 lipca 2015 - 21:37

Co to znaczy? No ze swojego. Ale chciałbym uruchomić opcję "poproś o zakup". Nie da się w żaden sposób rozdzielić płatności? Jeżeli tak jest to jest to zupełnie bez sensu.

Chyba tak jest, że nie da się rozdzielić płatności.

Użytkownik Kuba2000 edytował ten post 07 lipca 2015 - 21:38

iPhone 15 Pro Max 512GB

#5 JaBo

JaBo
  • 211 postów

Napisano 08 lipca 2015 - 16:16

Chyba tak jest, że nie da się rozdzielić płatności.

Jeżeli faktycznie tak jest, to to jest dramat. Dziewczyna ma przypisaną kartę kredytową do Apple ID z chce sobie robić zakupy i opłacać pakiet dyskowy swoją kartą - nie ma na to rady?

Ja chciałbym tylko opłacać w przyszłości rodzinną subskrypcję Apple Music.

#6 Jojox

Jojox
  • 585 postów
  • SkądPoznań

Napisano 10 lipca 2015 - 11:40

Możesz to rozwiązać w taki sposób, że podpinasz zamiast swojej karty jakąś kartę prepaid. No i na tego prepaida każdy będzie wpłacał tyle za ile zrobi zakupy. :)

 MacBook Pro 13" M1 16GB / 512GB   iPhone 12 Pro   Apple Watch S6

#7 qb4hkm

qb4hkm
  • 529 postów

Napisano 10 lipca 2015 - 13:32

Ożeń się z nią, będziecie mieli wspólnotę majątkową i wszystko jedno kto płaci :D

#8 Kuba2000

Kuba2000
  • 2 043 postów
  • SkądKielce/Wrocław

Napisano 10 lipca 2015 - 14:19

Ożeń się z nią, będziecie mieli wspólnotę majątkową i wszystko jedno kto płaci :D

Najłatwiej  :)    Potem przestaną korzystać z chmury rodzinnej i rozwód?  ;)

iPhone 15 Pro Max 512GB

#9 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 10 lipca 2015 - 19:08

No nie jest bez sensu, bo jak sama nazwa wskazuje, jest to chmura rodzinna, a dziewczyna z definicji nie jest rodziną, tak samo jak kolega... W obrębie rodziny takich problemów nie ma (jak ktoś wyżej pisał :)

Możesz spróbować ją ustawić jako dziecko wtedy powinno pytać o zakupy, ale obawiam się, że ona swoją kartą i tak nie będzie mogła kupować.

Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#10 JaBo

JaBo
  • 211 postów

Napisano 14 lipca 2015 - 19:32

Jak dla mnie nie jest to takie bez sensu. Skoro już tak Was dziwi rozdzielenie kart kredytowych żony i męża, to dlaczego np. ojciec ma płacić za wszystko powiedzmy 30-letniemu synowi? :) Czy to nie rodzina?

Ale skoro nic nie da się z tym zrobić - to trudno.

#11 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 14 lipca 2015 - 21:17

No trochę dziwne jest, żeby wiekowy już ojciec regulował rachunki za starego konia...

#12 JaBo

JaBo
  • 211 postów

Napisano 14 lipca 2015 - 22:06

Właśnie chodzi o to, żeby nie regulował, ale był w "rodzinie" :-)
Już wiem, że po prostu nie ma opcji rozdzielenia płatności w "rodzinie" i tyle. Widcznie Apple traktuje jako rodzinę małżeństwo i maks. 4 dzieci, gdzie za wszystko płaci jedna osoba - taki jest chyba model (pół żartem, pół serio) ;) dzięki za rady i informacje :)

#13 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 15 lipca 2015 - 00:16

Pewnie w jakimś topniu jest to zabezpieczenie przed zabawami typu Ty i 5 kolegów... i wcale się nie dziwię, w końcu o kasę chodzi.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych