Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Parę pytań dotyczących MacBook'a UniBody A1342

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 AngerDan

AngerDan
  • 31 postów

Napisano 05 lipca 2015 - 19:09

Witam niedawno zamówiłem na allegro macbook'a unibody i jako że będzie to mój pierwszy sprzęt od apple chciał bym się dowiedzieć o paru sprawach.

Czy mysz bezprzewodowa usb (Nie podaje marki bo jeszcze nie wiem jaka zamówię i kiedy o ile w ogóle zamówię) będzie z nim współpracować?

Czy można go podpiąć pod tv i jakim portem lub czy potrzebna jest przejściówka?

Możliwe że go trochę rozbuduję i nie wiem czy wejdzie tam dysk SSD Sata no i jakie jest ograniczenia do pamięci ram?

Na jakiej wersji systemu będzie najwydajniej pracować i jednocześnie będzie funkcjonalny? (Na razie wiem że jest na nim Yosemite i chyba ma dostać aktualizacje do El Capitan) (Tak wiem że to nie jest najnowszy sprzęt i nie będzie demonem wydajności)

Podam też specyfikacje jak by to kogoś interesowało lub miał w czymś pomóc

Procesor: Intel Core 2 Duo 2,26 GHz

Pamięć ram: 3GB 1067MHz DDR3

Grafika: Nvidia GeForce 9400M 256MB

Koniec 2009

#2 Kuba2000

Kuba2000
  • 2 043 postów
  • SkądKielce/Wrocław

Napisano 05 lipca 2015 - 19:13

Tak dostanie El capitana, bo każdy komputer który ma Yosemite dostaje El Capitana. Rozbudowa ramu do 8gb. Aby podpiąć pod tv potrzebna jest przejściówka, zależy jakie masz wejście w tv, jeśli masz hdmi to chyba thunderbolt>hdmi(Nie pamiętam czy ma Thunderbolta). Mysz powinna działać, tyle że ja polecałbym magic mouse Apple. Tak dysk ssd wejdzie. Swoją drogą mogłeś kupić 2.4 ghz procek i wtedy karta byłaby mocniejsza, ale napisz jak to pracuje jeśli chodzi o odtwarzanie filmów np. z yt i inne zadania. 

Użytkownik Kuba2000 edytował ten post 05 lipca 2015 - 19:14

iPhone 15 Pro Max 512GB

#3 AngerDan

AngerDan
  • 31 postów

Napisano 05 lipca 2015 - 19:25

Tak dostanie El capitana, bo każdy komputer który ma Yosemite dostaje El Capitana. Rozbudowa ramu do 8gb. Aby podpiąć pod tv potrzebna jest przejściówka, zależy jakie masz wejście w tv, jeśli masz hdmi to chyba thunderbolt>hdmi(Nie pamiętam czy ma Thunderbolta). Mysz powinna działać, tyle że ja polecałbym magic mouse Apple. Tak dysk ssd wejdzie. Swoją drogą mogłeś kupić 2.4 ghz procek i wtedy karta byłaby mocniejsza, ale napisz jak to pracuje jeśli chodzi o odtwarzanie filmów np. z yt i inne zadania. 

Ok dzięki za odpowiedź. Mały miałem wybór na allegro i ze wszystkich znalazłem tylko dwa interesujące mnie czyli ten który kupiłem i ten z procesorem 2,4GHz ale za to miał 2gb ramu. Niby 1gb dużej różnicy nie robi ale jednak zależało mi na tym że by były płytki i pudełko no, a do tego gwarancja. Co do tego jak się sprawuje to napisze do czwartku bo myślę że do tego dnia powinien dojść i chyba zdążę go przetestować.

#4 Kuba2000

Kuba2000
  • 2 043 postów
  • SkądKielce/Wrocław

Napisano 05 lipca 2015 - 19:29

Tyle że ram można dołożyć, szczerze nie wiem czy nie będzie za słaby z tą kartą.

iPhone 15 Pro Max 512GB

#5 AngerDan

AngerDan
  • 31 postów

Napisano 05 lipca 2015 - 19:31

Tyle że ram można dołożyć, szczerze nie wiem czy nie będzie za słaby z tą kartą.

Będę go głównie używał do internetu, filmów, muzyki itp więc myślę że podoła.

#6 Kuba2000

Kuba2000
  • 2 043 postów
  • SkądKielce/Wrocław

Napisano 05 lipca 2015 - 19:33

Właśnie internet muzyka etc da radę, ale sprawdź jak działa yt na 720 i 1080. Jeśli uciągnie to da radę z innymi filmami, jeśli nie to raczej go zwróć i kup mocniejszy. Chyba że ktoś z forum uważa inaczej.

iPhone 15 Pro Max 512GB

#7 AngerDan

AngerDan
  • 31 postów

Napisano 05 lipca 2015 - 19:36

Właśnie internet muzyka etc da radę, ale sprawdź jak działa yt na 720 i 1080. Jeśli uciągnie to da radę z innymi filmami, jeśli nie to raczej go zwróć i kup mocniejszy. Chyba że ktoś z forum uważa inaczej.

Dzięki za radę :) choć mam nadzieję że to uciągnie 

Użytkownik AngerDan edytował ten post 05 lipca 2015 - 19:37

#8 AngerDan

AngerDan
  • 31 postów

Napisano 14 lipca 2015 - 13:58

MacBook radzi sobie z filmami nawet w rozdzielczości 1440p. Co do jego działania to pracuje cicho i w miarę płynnie co prawda zdarzają mu się bardzo rzadko małe ścinki jednak nie utrudniają one pracy. Jedyne co mnie trochę irytuję to czas uruchamiania go jednak to pewnie przez to że przyzwyczaiłem się że windows 8.1 włącza się w parę sekund no ale myślę że jak dołożę ssd i trochę ramu będzie wspaniale.Ogólnie jestem zadowolony, jak na paro letni sprzęt to chodzi bardzo dobrze.

#9 Kuba2000

Kuba2000
  • 2 043 postów
  • SkądKielce/Wrocław

Napisano 14 lipca 2015 - 15:14

MacBook radzi sobie z filmami nawet w rozdzielczości 1440p. Co do jego działania to pracuje cicho i w miarę płynnie co prawda zdarzają mu się bardzo rzadko małe ścinki jednak nie utrudniają one pracy. Jedyne co mnie trochę irytuję to czas uruchamiania go jednak to pewnie przez to że przyzwyczaiłem się że windows 8.1 włącza się w parę sekund no ale myślę że jak dołożę ssd i trochę ramu będzie wspaniale.Ogólnie jestem zadowolony, jak na paro letni sprzęt to chodzi bardzo dobrze.

1440p na yt, to bardzo dobry wynik.

iPhone 15 Pro Max 512GB

#10 Tojot

Tojot
  • 1 187 postów

Napisano 15 lipca 2015 - 00:27

Rozbuduj ram do 8GB (obowiązkowo, komp wyda sie młodszy o kilka lat, a bez tego będzie się ciął jak tępa żyletka), nie przejmuj się ssd i wypróbuj trackpad zamiast myszy. Jak się przyzwyczaisz do gestów to nie będziesz już chciał żadnej myszy w życiu oglądać :-)

Jak wyjdzie El Capitan to obowiązkowo go zainstaluj bo to wydanie w którym koncentrują się głównie na wydajności.

Użytkownik Tojot edytował ten post 15 lipca 2015 - 00:31

Autokorekta iPhona zmienia "zrobiłam" na "zrobiłem", za to "zepsułam" zostawia w spokoju.

#11 AngerDan

AngerDan
  • 31 postów

Napisano 15 lipca 2015 - 08:52

Skoro tak radzisz to rozbuduje ram przy najbliższej okazji, a co do touchpad'a to korzystam z niego i muszę przyznać że jest duży i wygodny, a gestów staram się nauczyć. Zadziwia mnie to że bateria umie wytrzymać nawet 3 godziny! El Capitan'a z pewnością zainstaluję. Zdumiewa mnie tak że to że mac i tak pracuje płynniej niż mój były HP ProBook mimo iż był on lekko o mocniejszej specyfikacji. Myślę że co do komputerów przenośnych to będę wybierał tylko macbook'i jednak stacjonarny zostanie na windows'ie ponieważ lubię czasem pograć.

#12 Kuba2000

Kuba2000
  • 2 043 postów
  • SkądKielce/Wrocław

Napisano 15 lipca 2015 - 09:01

Myślę że ssd jest ważniejszy, a ram możesz rozbudować stopniowo, np. włożyć kość 4gb i zostawić starszą. Później tą starszą zamienić na kolejne 4gb.

iPhone 15 Pro Max 512GB

#13 AngerDan

AngerDan
  • 31 postów

Napisano 15 lipca 2015 - 09:17

Dysk ssd planuję kupić jak wyjdzie El Capitan, a ram i tak przydało by się wymienić bo mam kości 1gb i 2gb więc sądzę że to mało optymalne rozwiązanie a domyślam się że są innej marki i gorzej współpracują. W planach miałem właśnie to rozwiązanie co podałeś czyli kupić najpierw kość 4gb a później dokupić taką samą. 

#14 Kuba2000

Kuba2000
  • 2 043 postów
  • SkądKielce/Wrocław

Napisano 15 lipca 2015 - 09:19

Ja bym dokupił ssd, przed wyjśćiem el capitana i nawet przy 3gb ramu to da radę dysk ssd tymczasowo, później dokupić jakieś ramy.

Użytkownik Kuba2000 edytował ten post 15 lipca 2015 - 09:19

iPhone 15 Pro Max 512GB

#15 AngerDan

AngerDan
  • 31 postów

Napisano 15 lipca 2015 - 09:31

Ja jednak bym wolał kupić ssd jak wyjdzie ponieważ nie mam zbyt szybkiego internetu i nie chce mi się pobierać i instalować yosemite od nowa po za tym i tak el capitan ma wyjść w tym roku. 4gb ram kupię prawdopodobnie jak będę kupował ssd czyli za ok 1 lub 2 miesiące. Ram zamontuję wcześniej, a ssd jak wyjdzie nowy system. Wiesz może lub ktokolwiek inny jakie taktowanie ram'u warto wybrać aktualnie mam 1067MHz i czy nie będzie problemu jak zamontuję np 1333 lub 1600?

#16 Danioo

Danioo
  • 1 057 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 15 lipca 2015 - 09:32

Bardziej odczujesz wzrost wydajności po wymianie dysku niż RAM. Nawet jak ci go zabraknie to SSD jest na tyle szybki ze ci go zrzucić na dysk do pamięci cache.

iMac 21,5 Mid 2014 (1,4GHz,8GB,500GB) + 128GB SSD USB | MacBook Air 11 Early 2014 (1,4Ghz,4GB,256GB)

Samsung Galaxy S8 Arctic Silver / iPhone 7 Matte Black 32GB 

#17 AngerDan

AngerDan
  • 31 postów

Napisano 15 lipca 2015 - 09:46

Jestem tego świadom ale jednak przydało by się mieć minimum 4gb ramu w tych czasach. Jedną kość 4gb jak i dysk ssd kupie w tym samym czasie ale dysk zamontuję jak wyjdzie el capitan. 

#18 Kuba2000

Kuba2000
  • 2 043 postów
  • SkądKielce/Wrocław

Napisano 15 lipca 2015 - 10:01

Jestem tego świadom ale jednak przydało by się mieć minimum 4gb ramu w tych czasach. Jedną kość 4gb jak i dysk ssd kupie w tym samym czasie ale dysk zamontuję jak wyjdzie el capitan. 

Szczerze mówiąc bez sensu, od razu gdy zakupisz dysk zamontuj komputerek będzie szybszy.

iPhone 15 Pro Max 512GB

#19 AngerDan

AngerDan
  • 31 postów

Napisano 15 lipca 2015 - 10:07

Ale jak już wcześniej wspominałem nie mam zbyt szybkiego internetu, a musiał bym pobierać system od nowa. El capitan podobno wyjść na jesieni więc dużo czasu nie zostało.

#20 Kuba2000

Kuba2000
  • 2 043 postów
  • SkądKielce/Wrocław

Napisano 15 lipca 2015 - 10:49

Zawsze możesz jakiegoś dnia rano włączyć w app storze pobieranie yosemite, gdy się pobierze robisz pendrive instalacyjny i z pendrive instalujesz.

iPhone 15 Pro Max 512GB

#21 AngerDan

AngerDan
  • 31 postów

Napisano 15 lipca 2015 - 11:21

No to już jest jakiś pomysł. Dzięki za radę :)

#22 Danioo

Danioo
  • 1 057 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 15 lipca 2015 - 12:21

Dokładnie. Możesz także spróbować sklonować dysk czyli przenieść system i jego zawartość z HDD na SSD. Możesz także zainstalować na nim od razu publiczną Betę El Capitana. Korzystam od tygodnia i jest dużo szybsza (niż Yosemite) i w miarę stabilna. Wszystkie programy, których używałem na Yosemite działają(wyjątkiem jest tylko F.Lux, który trochę głupieje), chociaż jeżeli ma to być twój jedyny komputer, na którym wykonujesz jakieś ważne czynności to bym się wstrzymał. Jeżeli będzie służył do WWW, Poczty, Filmów etc. to możesz stawiać.

iMac 21,5 Mid 2014 (1,4GHz,8GB,500GB) + 128GB SSD USB | MacBook Air 11 Early 2014 (1,4Ghz,4GB,256GB)

Samsung Galaxy S8 Arctic Silver / iPhone 7 Matte Black 32GB 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych