Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Zasilacz MagSafe 85 W - wciśnięte bolce?

• Please log in to reply
12 replies to this topic

#1 fantasia

fantasia
  • 35 posts
  • SkądWarszawa

Posted 27 June 2015 - 15:59

Witam, nie znalazłam na forum takiego tematu więc zakładam...

Mam problem z końcówką zasilacza MagSafe 85W (MacBook Pro 15" mid 2012). Ostatnio zauważyłam, że wskaźnik baterii pokazuje pracę na zasilaczu, pomimo tego, że poziom naładowania baterii jest poniżej 100%. Światełko świeci się na zielono, zamiast na pomarańczowo. Nie wspomnę o tym, że końcówka jest strasznie gorąca, aż parząca. Po podłączeniu ładowarka czasami "łapie" i ładuje, a czasami nie. 

Po dokładnych "oględzinach" zauważyłam, że jeden bolec od ładowarki jest wciśnięty, dlatego raz ładował, raz nie - w zależności od "ułożenia" końcówki. Teraz zauważyłam, że są wciśnięte dwa i ładowarka nie ładuje! Próbowałam naprawić, odłączyłam oczywiście od źródła prądu i wyciągnęłam bolce cążkami - ładuje, ale zaraz po odłączeniu bolce znowu "wpadają" do środka.

Miał ktoś taki problem i sobie z nim poradził w inny sposób niż zakup nowej ładowarki (379zł?!)

Hmm, swoją drogą zastanawia mnie żywotność akcesoriów Apple - czy naprawdę musi tak być, że kupując sprzęt za ponad 9k akcesoria dają "dupy" po jakiś dwóch latach?:/ Jak miałam laptopa Samsugna (sic!) to przez ponad 4 lata nic się nie działo i działa do dziś (minęło 7 lat!) :/

HEEEELP! :ph34r:

Attached Files

#2 Murgal

Murgal
  • 911 posts

Posted 27 June 2015 - 16:56

Można wymienić samą końcówkę :)

Macbook Pro 15" 2018 i7 2.6/560X/32GB/512GB | iPhone 11 Pro MAX | AW V 44mm | iPad Pro 12.9 WiFi+Cell 3gen | HomePod | AirPods 

#3 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 28 June 2015 - 09:13

Nie końcówkę tylko przewód ;) Daj to do serwisu, który wymieni Ci przewód z wtyczką. Pod żadnym pozorem nie podłączaj tego zasilacza do MacBooka, bo spali się złącze w komputerze i koszt naprawy wzrośnie wielokrotnie.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#4 fantasia

fantasia
  • 35 posts
  • SkądWarszawa

Posted 28 June 2015 - 09:44

Nie końcówkę tylko przewód ;) Daj to do serwisu, który wymieni Ci przewód z wtyczką. Pod żadnym pozorem nie podłączaj tego zasilacza do MacBooka, bo spali się złącze w komputerze i koszt naprawy wzrośnie wielokrotnie.

A jaki jest to mniej więcej koszt i czas realizacji takiej wymiany? No i który serwis wybrać (oczywiście na terenie Warszawy)? :)

Edited by fantasia, 28 June 2015 - 09:45.

#5 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 28 June 2015 - 09:54

Cena zależy od serwisu ale myślę, że do 100 złotych się zmieścisz. U góry jest lista serwisów.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#6 fantasia

fantasia
  • 35 posts
  • SkądWarszawa

Posted 28 June 2015 - 10:04

Można wymienić samą końcówkę :)

Znalazłam przewód, cena 35zł to nie duży wydatek, tylko może być problem z lutowaniem :) Wymieniałeś może już przewód/końcówkę?

Cena zależy od serwisu ale myślę, że do 100 złotych się zmieścisz. U góry jest lista serwisów.

Dziękuję, nie zauważyłam zakładki "Serwis" :)

Edited by fantasia, 28 June 2015 - 10:28.

#7 Murgal

Murgal
  • 911 posts

Posted 28 June 2015 - 15:36

Zrobić "na odwal się" i ciąć kabelek i polutować to sobie każdy poradzi, ale będzie to średnio wyglądać... Oddaj na recabling do jakiegoś serwisu ;) 

Macbook Pro 15" 2018 i7 2.6/560X/32GB/512GB | iPhone 11 Pro MAX | AW V 44mm | iPad Pro 12.9 WiFi+Cell 3gen | HomePod | AirPods 

#8 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6245 posts

Posted 29 June 2015 - 07:58

1. Pęknięta sprężyna w obu z bolcach masowych. Bez problemów do naprawiania bez wymiany przewodu.

2. Masz oryginalną końcówkę - trzeba ją naprawić. Zakup całego kabla to w większości zakup zamiennika - a z tymi jak jest każdy wie.

Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

#9 fantasia

fantasia
  • 35 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 July 2015 - 08:48

Dzięki wszystkim! Poradziłam sobie tak, że kupiłam nową ładowarkę (230 zł) - oryginalną, ale bez pudełka w serwisie polecanym przez MyApple. Każdy z serwisów odpisał mi, że różnie bywa z wymienianym przewodem, a koszt to ok. 100-120 zł. Chociaż pewnie będę chciała coś zrobić ze starą ładowarką, aby odżyła. 

1. Pęknięta sprężyna w obu z bolcach masowych. Bez problemów do naprawiania bez wymiany przewodu.

2. Masz oryginalną końcówkę - trzeba ją naprawić. Zakup całego kabla to w większości zakup zamiennika - a z tymi jak jest każdy wie.

Myślisz, że ktoś się tego podejmie? Tak jak napisałam wyżej - serwisy odradziły, być może z własnej wygody :) Chciałam się pobawić końcówką i spróbować ją naprawić, ale nie za bardzo da się ją "rozebrać".

#10 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6245 posts

Posted 03 July 2015 - 14:08

Myślisz, że ktoś się tego podejmie? Tak jak napisałam wyżej - serwisy odradziły, być może z własnej wygody :) Chciałam się pobawić końcówką i spróbować ją naprawić, ale nie za bardzo da się ją "rozebrać".

Da się to skutecznie naprawić a bolce wymienić na nowe. Końcówka jest rozebieralna (o ile się wie jak). Naprawiamy po kilka takich uszkodzeń (tak w końcówce typu T jak i L) w tygodniu i zawsze jest 100% skuteczność.

P.S. 230 zł brutto za nowy zasilacz? Bez pudełka? Chciałbym zobaczyć co ma w środku ;).

#11 fantasia

fantasia
  • 35 posts
  • SkądWarszawa

Posted 04 July 2015 - 20:27

Da się to skutecznie naprawić a bolce wymienić na nowe. Końcówka jest rozebieralna (o ile się wie jak). Naprawiamy po kilka takich uszkodzeń (tak w końcówce typu T jak i L) w tygodniu i zawsze jest 100% skuteczność.

P.S. 230 zł brutto za nowy zasilacz? Bez pudełka? Chciałbym zobaczyć co ma w środku ;).

Teoretycznie powinien kosztować 279 zł, ale rozmawiałam z serwisem na FB i ktoś się chyba pomylił, podał mi cenę 230zł i tym za taką cenę kupiłam (tak jak wyżej napisałam, nie jakaś firma krzak, tylko serwis polecany przez MyApple). Zasilacz + wtyczka sieciowa, bez przewodu zasilania i pudełka :)

#12 fantasia

fantasia
  • 35 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 December 2015 - 08:50

Teraz to i ja się zastanawiam... dzisiaj się obudziłam, podłączyłam ładowarkę i nie działa. Z dnia na dzień przestała działać, gdzie podłączyłam starą - śmiga, choć nie ukrywam, że trochę obawiam się jej używania. Hmm... myślisz, że mogę iść do sklepu i ją oddać na gwarancję, jest w stanie prawie idealnym (daję 4,5/5; widzę, że w kilku miejscach zaopiekowały się nią koty (nadgryzły wierzchnią warstwę, ale nie przegryzły*)? :/ 

* stara jest w dużo gorszym stanie (2/5), z ponadgryzanym kablem, uszkodzoną izolacją przy końcówce, wciskającymi się bolcami - i działa! :D 

Edited by fantasia, 02 December 2015 - 08:52.

#13 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6245 posts

Posted 02 December 2015 - 09:00

Kupiłaś nową - nad czym się zastanawiasz. Co prawda opieka kotów może spowodować utratę gwarancji, ale czym ryzykujesz? Tak przy okazji - prawdopodobnie to właśnie koty są przyczyną braku działania zasilacza (przy ugryzieniu nastąpiło zwarcie w kablu).

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users