Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

PHP i MySQL na Leopardzie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 08 grudnia 2007 - 20:28

Witajcie, chcę zając się przeróbką forum dyskusyjnego, wprowadzić kilka modyfikacji, dopasować layout itp, zawsze robiłem to na PC i służył mi w tym celu Krasnal Serv. Potrzebuje czegoś podobnego, czytaj prostego w konfiguracji i instalacji na Mac. Potrzebuje MySQL i PHP, oraz MySQL Admin do zarządzania bazą danych. Czy istnieje jakiś program, typu wszystko w jednym by go zainstalować bez problemu? Nie chcę i nie umie instalować wszystkiego osobno, a już na pewno nie poradzę sobie z MySQL Adminem, dla tego proszę was o pomoc.

#2 majowy_dejf

majowy_dejf
  • 71 postów
  • Skądwro/zako

Napisano 08 grudnia 2007 - 20:37

Instalacja mysql'a na maku jest jak wszystko inne - prosta. zobacz na stronie download- jest paczka z pelnym procesem instalacyjnym i naprawde nawet nic w konsoli nie trzeba rozpakowywac. A skoro znasz komendy sql'a - to zrobienie killku operacji pod konsola w bazie (proste zarzadzanie) -nie bedzie problemem. pzdr

#3 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 grudnia 2007 - 21:08

Możesz zassać i zainstalować MAMP-a, będzie wszystko w jednym, a i wywalić potem łatwo jakby co :)
http://www.mamp.info/en/index.php

#4 KrisP

KrisP
  • 802 postów

Napisano 08 grudnia 2007 - 21:21

Albo skorzystać z XAMPP - http://www.apachefri...mpp-macosx.html - używam i jestem zadowolony :)
Do edycji kodu polecam z darmowych programów Smultron'a a z płatnych TextMate.

#5 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 08 grudnia 2007 - 22:02

Dzieki panowie, mam pytanie. XAMPP to program którego używałem jakiś czas temu na windowsie, a ze było to jakiś czas temu zupełnie zapomniałem w którym miejscu nalezy umieścić swoje pliki by wyświetlały się w przeglądarce.

#6 KrisP

KrisP
  • 802 postów

Napisano 08 grudnia 2007 - 22:16

Applications -> xampp -> htdocs

#7 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 08 grudnia 2007 - 22:38

Już do tego doszedłem ale mam problem z zainstalowaniem phpbb2, nie wiem co mam podać w polu nazwy użytkownika, jakie jest hasło do bazy danych? niczego nie podawałem i o nic instalator mnie nie pytał przy instalacji programu.

#8 KrisP

KrisP
  • 802 postów

Napisano 09 grudnia 2007 - 00:51

Przy instalacji XAMPP chyba musiałeś podać login / hasło. Jeśli nie to wejdź w panel XAMPP po uruchomieniu mysql/php i załóź konto w myslq i jakąś bazę dla tego konta. Wtedy będziesz już miał potrzebne dane do phpBB.

#9 Sillow

Sillow
  • 24 postów

Napisano 25 stycznia 2008 - 13:21

Właśnie zainstalowałęm sobie mysqla w Leopardzie. Tzn. chyba i stąd moje pytanie. Jak sprawdzić czy wszystko działa poprawnie?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych