Proszę bardzo, bo dyskusja na manowce schodzi
:
A nie prościej w Narzędziu Dyskowym? zaznaczasz exFAT i formatujesz. Ale do oglądania filmów ten format się nie nadaje, bo raczej nie będzie rozpoznany przez odtwarzacz.
Od tego zaczął się ten wątek 
Nie no, to nadal jest fat32 tylko że ze zmienionymi plikami, nie chcę palnąć głupstw więc polecam poszukać na google, poradnik działa a ten pendrive służy teraz jako instalka Mavericksa.
Nie Fat32 ma zmienione pliki zapewne, tylko użyto jakiegokolwiek softu do „rozszczepiania” dużych plików i do ponownego ich sczepienia po skopiowaniu. I NB: masz instalkę Mavericks na Fat32???… Cudotwórca. 
@awakeman (czyli zainteresowany) – chce Ci się bawić w rozdzielanie i scalanie plików? Terminal zapewne pomoże. Załóżmy, że Twój plik nazywa się ulubionyfilm.mkv, ma np. ok. 10 GB i, oczywiście, format mkv, i trzymasz go na Biurku, pendrive zaś nazywa się mało odkrywczo Pendrive. Komendy wówczas będą wyglądały tak:
split -b 2048m ~/Desktop/"ulubionyfilm.mkv" ~/Desktop/"ulubionyfilm.mkv."
(cudzysłowy są na wypadek, gdybyś w nazwach plików miał spacje). Otrzymasz pliki o nazwach ulubionyfilm.mkv.aa, ulubionyfilm.mkv.ab… itd. Kopiujesz je na pendrive sformatowanego w MS-DOS (FAT), który pliki w takim rozmiarze, oczywiście, przyjmie. Następnie łączysz je komendą:
cat /Volumes/Pendrive/"ulubionyfilm.mkv.*" > /Volumes/Pendrive/"ulubionyfilm.mkv"
(flaga * pozwoli załatwić połączenie wszystkich z rozszerzeniami .aa .ab .ac… na raz). Et voilà! I niczego nie trzeba kupować. Stówa na browarka zostanie, jak lubisz
Jest jeszcze opcja z tworzeniem pustego obrazu dysku na pendrive w Narzędziu dyskowym przy formacie obrazu skrócony obraz dysku lub obraz dysku skróconego pakietu (nie pamiętam w tej chwili, pardon), który pomieścić może pliki większe niż to rygoryzuje format Fat32, ale chyba powyższe rozwiązanie jest prostsze.
Pan doktór ma nadzieję, że recepta zadziała 
Ponownie – miłej kinematografii 
Edit/update:
przetestowałem właśnie na podręcznym pendrive'ie i Fat32 przy komendzie cat się buntuje, że plik za duży, więc przepraszam za wprowadzenie w błąd. Nie wiem, jak sprawa wygląda z tworzeniem obrazu w formacie mogącym pomieścić >4 GB, gdyż nie mam w tej chwili czasu przetestować. Jeżeli nie zadziała i to, wypada na to, że bez zakupu odpowiedniego softu jednak się nie obędzie.
Komendy zostawiam dla potomnych, bo a nuż jakiemuś użytkownikowi się przydadzą w innych celach. Pozdrowienia.
Użytkownik cronopioverde edytował ten post 25 czerwca 2015 - 13:32