Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

D-Link DI-524 i karta AirPort w iBooku G3...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 k_myk

k_myk
  • 5 postów
  • SkądVaVa Town

Napisano 08 grudnia 2007 - 19:40

Witam wszystkich :D Tym bardziej, że to mój debiut na myapple :) Mam od niedawna iBooka G3 i ostatnio postanowiłem go "uwolnić" poprzez AirPort :) Niestety, chyba mój router uznał, że to nie był dobry pomysł , bo nijak nie mogę zmusić AirPortu do współpracy z D-Linkiem DI-524.. Czytałem o problemach z zabezpieczeniami, ale mój problem jet o tyle gorszy, że nie mogę połaczyć sie z widzianą przez AirPort (SSID Broadcast włączone) nawet bez wąłczonych zabezpieczeń... Co bym nie zrobił otrzymuję komunikat "There was an error joining the AirPort network "k_myk"." Nic mi to nie mówi i nie mam pojęcia jak można by zdiagnozować ten problem... Szukałem w internecie informacji na ten temat, ale wiele porzytecznego nie znalazłem... Większośc info raczej dotyczy AirPortExtreme... Będę wdzięczny za wszelki rady, bo mi pomysły sie już skończyły... Pozdrawiam k_myk

#2 KrisP

KrisP
  • 802 postów

Napisano 08 grudnia 2007 - 22:50

Sugeruję update firmware router'a. U mnie były problemy z połączeniem gdy miałem ukryte SSID - co się okazało najnowszy firmware naprawił ten błąd :)

#3 k_myk

k_myk
  • 5 postów
  • SkądVaVa Town

Napisano 08 grudnia 2007 - 23:40

:/

Sugeruję update firmware router'a. U mnie były problemy z połączeniem gdy miałem ukryte SSID - co się okazało najnowszy firmware naprawił ten błąd :)

Wiesz, szukając (p)odpowiedzi w internecie natknąłem się na jeden krótki temat, którego autor miał identyczny problem do mojego i ktoś zasugerował mu to samo... Niestety support d-linka jest do bani i nie ma już nowszej wersji niż ta, którą mam aktualnie zainstalowaną... (05.2007 i to w dodatku beta...) :/

Poza tym, myślisz, że to mogło by pomóc NAWET gdy nie mogę się połączyć z siecią niezabezpieczoną?

Pozdrawiam
k_myk

---- Dodano 09-12-2007 o godzinie 19:34 ----
Witam ponownie!

Problem rozwiązał się poniekąd sam... Zmieniłem parę rzeczy w ustawieniach routera, m.in. "kanał" wi-fi z domyślnej 6 na inny i grzebałem w zabezpieczeniach... Sprawa tam wygląda w ten sposób, że jest sobie lista zabezpieczeń (żadne nie działa z "none" włącznie. No prawie żadne :P ) na której widnieje: None, WEP, 802.1X, WPA-PSK, WPA, WPA2-PSK(AES), WPA2(AES) i WPA-PSK/WPA2-PSK... Jakoś umknęła mi ta opcja podczas prób, a poza tym na logikę, skoro ani WPA-PSK ani WPA2-PSK nie działało samo, to czemu ta ostatnia opcja miała by zadziałać?!

Do tej pory nie rozumiem dlaczego, ale właśnie ta ostatnia opcja pozwoliła mi pogodzić ww. router d-linka z AP... o.O

Jako, że nigdzie nie znalazłem rozwiązania mojego problemu, informację zostawiam dla potomnych :D Dzięki za zainteresowanie tematem ;)

P.S. Myślę, że będę tu zaglądał dość często :D Acha... Jak to jest z edycją wpostów? Szukałem, ale nie znalazłem niczego co by wyglądało jak "edit"...

Pozdrawiam
k_myk

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych