Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

drukarka pod vista a mac osx

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

#1 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 08 grudnia 2007 - 16:21

Pewnie ktos powie ze zle szukalem ale fakt ze nie moglem odnalezc tematu. Raz podobny znalazlem ale tutaj jest troche inna kwestia. Mam siec lan: win xp + win vista + mac osc tiger. Na viscie jest zainstalowana drukarka sieciowa, tzn jest udostepniona czyli nie moze byc uzywana bez wlaczonego kompa. Jak udostepnic ja na macu? Za chiny mi sie to nie udalo. P.S Pewnie polowa ludzi ucieknie od tematu bo tam jest slowo vista ;)

#2 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 22 lutego 2008 - 00:03

Eh, szkoda ze nikt nic nie powiedzial w tej sprawie :/

#3 Rogi_

Rogi_
  • 327 postów

Napisano 22 lutego 2008 - 00:38

Ale w czym problem konkretnie? Ja mam drukarkę udostępnioną na Win 2k dla XP i Leo. Wszystko odbyło się bez problemów. Masz problem z Vistą czy OS X?

#4 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 25 lutego 2008 - 10:19

No wlasnie mam problem z tym ze nie widze na macu udostepnionej drukarki pod vista.

#5 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 25 lutego 2008 - 10:31

Zgadza się, masz Tiger'a, który nie widzi drukarek udostępnionych przez windę. Leopard ma taką możliwość. Takie rozwiązanie jest jednak bardzo upierdliwe. Jak masz drukarkę z gniazdem LAN to zainstaluj ją niezależnie. Jeśli to drukarka ze złączem USB, to kup jakiś hub, ot choćby Airport Express i poprzez niego podłącz drukarkę. Są specjalne stacje sieciowe do podłączania drukarek USB. To zdecydowanie wygodniejsze rozwiązanie.

#6 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 25 lutego 2008 - 11:03

No i tu jest pies pogrzebany. Mam tylko switcha w sieci lan. Kurcze, szkoda ze Leo tak slabo u mnie chodzil :( to bym mial drukarke no coz tak pozostaje przenoszenie plikow na winde. Koniec tematu, no chyba ze ktos zna jakies cuda (niekoniecznie gospodarcze ;)

#7 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 lutego 2008 - 11:23

kupić dłuższy kabel USB i podłączać bezpośrednio pod maczka :)

#8 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 25 lutego 2008 - 11:29

Tylko czy winda zobaczy drukarkę udostępnioną przez Tiger'a ...

#9 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 lutego 2008 - 14:02

badziej chodzi mi o rozwiązanie na przysłowiową "pałę" czyli po prostu przełączanie drukarki w zależności od potrzeb, chyba, że to fizycznie nie możliwe. Zawsze można sobie zainstalować windowsa w paralelsie albo virtual boxie i w ten sposób drukować (chociaż jest to trochę upierdliwy sposóB)

#10 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 25 lutego 2008 - 14:40

Tak, ale wtedy raz ze musisz np Offica miec na winde a szkoda miejsca na dublowanie oprogramowania. Dwa to kabelek mam raczej za krotki, bo odleglosc do drukarki to z jakies prawie 30 metrow...

#11 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 lutego 2008 - 17:19

można by zamiast drukarki udostępniać pliki na macu i w ten sposób to rozwiązać. Albo kupić jakiś printserwer ->

Sieci - sieci bezprzewodowe - Serwery wydruku - D Link - Sklep internetowy Komputronik.pl

wtedy nie powinno być problemu :)

#12 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 25 lutego 2008 - 23:25

Eee, znow kase wydawac...

#13 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 26 lutego 2008 - 09:56

No cóż kupując drukarkę USB przy kilku komputerach niestety trzeba dokupić coś takiego. Inaczej zawsze jak chcesz skorzystać z drukari będziesz musiał włączyć komputer udostępniający. Strasznie niewygodne. Oczywiście gdyby udostępniaczem był maczek to nie byłoby to aż takie upierdliwe, wybudzenie maczka ze snu to kilka sekund. Za to wystartowanie windy to kilka minut.

#14 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 26 lutego 2008 - 11:14

No cóż kupując drukarkę USB przy kilku komputerach niestety trzeba dokupić coś takiego. Inaczej zawsze jak chcesz skorzystać z drukari będziesz musiał włączyć komputer udostępniający.
Strasznie niewygodne.
Oczywiście gdyby udostępniaczem był maczek to nie byłoby to aż takie upierdliwe, wybudzenie maczka ze snu to kilka sekund. Za to wystartowanie windy to kilka minut.

Na szczescie drukarka nie jest czesto w uzyciu. Chodzilo o wygode by moc kliknieciem wysylac cos na drukarke. Komp z Vista jest prawie caly czas wlaczony wiec to nie problem. Co do predkosci uruchamianego systemu to wszystko zalezy od posiadanego sprzetu. Chociaz akurat ja mam na macbooku xp i uruchamia sie wolniej niz na starym kompie z PIII...

#15 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 26 lutego 2008 - 12:26

Z mojego punktu widzenia wygoda to brak konieczności przejmowania się działaniem lub niedziałaniem komputera.
W zasadzie, skoro nie używasz jej często to spokojnie rozwiązanie zaproponowane przez owz'a będzie najtańsze i wystaraczjące.

#16 kajtek

kajtek
  • 32 postów
  • SkądPomorze

Napisano 26 lutego 2008 - 14:50

W leo masz podczas dodawania drukarek masz kilka ikonek takich jak AppleTalk, IP, Windows, w Tiger'rze jest to samo, że zamiast ikonek jest lista rozwijana. Wybierz z tej listy Windows Printing, zaznacz grypę roboczą i nazwę komputera. Po sprawie. Jednak jeśli jakimś dziwnym sposobem nie zadziała Ci to jeszcze istnieje coś*takiego jak ip printing, z tym że wymaga to drobynch zmian w konfiguracji drukarki pod Windows, wtedy drukarka jest dostępna pod adresem http://192.168.x.x/nazwa_kolejki
Regards :)

#17 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 27 lutego 2008 - 15:02

O, super o tym nie wiedzialem. Jednak jest jedno ale. Jak wybieram grupe roboacza to prosi mnie o wpisanie nazwy uzytkownika i hasla i nie wiem co podac bo jak wpisze cokolwiek bez hasla to przechodzi do kolejnego punktu ale tam nie ma drukarki. Wiec do czego jest to haslo?

#18 grzegor

grzegor
  • 1 125 postów
  • SkądKRK

Napisano 27 lutego 2008 - 16:14

[...] jeszcze istnieje coś*takiego jak ip printing, z tym że wymaga to drobynch zmian w konfiguracji drukarki pod Windows, wtedy drukarka jest dostępna pod adresem http://192.168.x.x/nazwa_kolejki
Regards :)

Chętnie się dowiem jak po windowsem skonfigurować udostępnianie przez IPP. Do tej pory wydawało mi się, że to tylko możliwe pod 2k3/2k8 server.

#19 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 28 lutego 2008 - 14:25

Jak wybieram grupe roboacza to prosi mnie o wpisanie nazwy uzytkownika i hasla i nie wiem co podac bo jak wpisze cokolwiek bez hasla to przechodzi do kolejnego punktu ale tam nie ma drukarki. Wiec do czego jest to haslo?

Jak wpiszesz cokolwiek bez hasła to możliwe, że faktycznie nic nie dostaniesz. Musisz wpisać login taki, jakim się logujesz w windzie. hasła oczywiście nie musi być, ale login/nazwa urzytkownika, moim zdaniem powinna się zgadzać.

Myk z udostępnianiem drukarki spod windy po adresie IP jest ciekawy, ale niewygodny jak i poprzedni. Ciągle trzeba pamiętać o włączonym komputerze z windą.

#20 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 28 lutego 2008 - 23:09

Jak wpiszesz cokolwiek bez hasła to możliwe, że faktycznie nic nie dostaniesz. Musisz wpisać login taki, jakim się logujesz w windzie. hasła oczywiście nie musi być, ale login/nazwa urzytkownika, moim zdaniem powinna się zgadzać.

Niestety, nawet jak podaje konto na windzie. Co prawda jest maly problem bo administracyjne konto brzmi "Ogólny" a niestety wpisujac ta nawze wychodzi blad bo nie mozna tam wpisywac polskich znakow wiec musze sie kopsnac na viste i zmienic z ó na o. Wtedy sie okaze.

#21 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 29 lutego 2008 - 13:58

No to nie wiem. U mnie metoda jaką podałem działa. Spod Tiger'a, znajduję pecka z drukarką, wpisuje nazwę użytkownika, bez hasła, po czym pokazuje się drukarka podłączona do pecka.

#22 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 29 lutego 2008 - 15:43

No to nie wiem. U mnie metoda jaką podałem działa. Spod Tiger'a, znajduję pecka z drukarką, wpisuje nazwę użytkownika, bez hasła, po czym pokazuje się drukarka podłączona do pecka.

Spokojnie, jeszcze nie mialem okazji sprawdzic po zmianie nazwy konta administracyjnego.

#23 kamillys

kamillys
  • 854 postów
  • Skądokolice W-wy

Napisano 29 lutego 2008 - 16:39

Nie jestem pewny, ale na tym forum było że trzeba jakoś z adresem IP wpisać login, jakoś [adres_ip]/login, np. 192.168.1.4/marian

#24 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 29 lutego 2008 - 16:41

Nie trzeba. Chyba, że na starszych systemach 10.3 10.2 10.1.

#25 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 17 czerwca 2008 - 09:22

Pozwolicie,iż troche odkopie temat. Mam ten sam problem.Vista widzi MB,mozna wysyłać pliki.MB widzi Viste,przez SMB...wszystko jest pięknie.Jedyny problem to udostępnienie drukarki. . . Posiadam HpPhotosmart 8050,ktora jest podłączona poprzez USB do Visty i chcę,aby moj MB z Leopardem drukował swobodnie.
YouTube - Share a USB printer on Windows to Mac, Wirelessly
Tutaj jest mały tutorial i teraz moje pytanie,czy to zadziała?
I jeszcze w tym filmiku koles instaluje jakies tam dodatki do Xp,czy musze to samo zrobic na Viscie?

ps-nadal nie działa,zrobiłem wszystko,jak w tym filmiku oprocz:
a)Nie znalazłem usługi w Viscie TCP/IP PRINTER SERVER
b)Nie znalazłem sterownikow na Leopardzie do HP 8050

Czy dlatego nie działa?

Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych