Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak zarządzać zdjęciami w "katalogowym" stylu?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 skie00

skie00
  • 171 postów
  • Skądz bardzo daleka

Napisano 21 czerwca 2015 - 12:34

Do tej pory gromadziłem zdjęcia w windowsie, podłączałem aparat i w bibliotece zdjęcia powstawały katalogi z datami a w nich zdjęcia . Dopisywałem tylko do daty opis i było git. Jak się tego dużo zebrało to całe katalogi wrzucałem na NAS'a.

Teraz w MBP jakoś nie mogę odnaleźć sposobu na zrobienie tego samego.

Wiem, że mogę podłączyć aparat i aplikacja Zdjęcia ściagnie mi je, wrzuci do zdjęć itd. Ale tak naprawdę gdzie są te zdjęcia? W jakimś jednym superkatalogu a cała makowa segregacja na albumy odbywa się po tagach?

Jest jakiś sposób/program który by mi katalogował ściągnięte zdjęcia "po staremu"? tzn według daty zrobienia zdjęcia? I żeby oczywiście trzymał je w oddzielnych katalogach.

Ok, na stronach canona znalazłem program który to robi jeżeli ma się aparat podłączony przez usb. Ma ktoś jakiś probram co zrobi to samo z karty wetkniętej w MPB?

Użytkownik skie00 edytował ten post 21 czerwca 2015 - 13:42

pozdrawiam Skie

#2 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1 818 postów
  • SkądToruń

Napisano 21 czerwca 2015 - 14:22

Zdjęcia wrzucone  do Photos są w "Biblioteka Zdjęć.photoslibrary", tam są tworzone katalogi według lat a w nich po datach. Kliknij na "Biblioteka Zdjęć.photoslibrary" prawym klawiszem myszki i wybierz "Pokaż zawartość pakietu" zdjęcia są w folderach Masters.

MBA 13" | iPhone 4S + iPhone 5S | iPad 2

#3 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 21 czerwca 2015 - 14:24

1. Program wbudowany w system czyli Pobieranie obrazu - ale musisz ręcznie stworzyć katalog i go nazwać. (można ustawić aby był domyślnym programem do kopiowania zdjęć, zamiast programu Zdjęcia po podłączeniu karty/aparatu)

2. Np. Picasa od Google (można ustawić aby program uruchamiał się po podłączeniu karty/aparatu) - nazwę folderu musisz wprowadzić w programie podczas pobierania - nie nazywa datami.

3. Imago (przeglądarka zdjęć) - otwiera się automatycznie po rozpoznaniu karty/aparatu - znów reszta ręcznie (stworzenie folderu, kliknięcie kopiuj lub przenieś.

pewnie kupę innych programów też - może nawet znajdzie się taki co ci datami katalogi po robi przy imporcie, poszukaj. Ja zawsze używam systemowego pobierania zdjęć, bo mi najbardziej odpowiada.

#4 skie00

skie00
  • 171 postów
  • Skądz bardzo daleka

Napisano 21 czerwca 2015 - 14:30

Cały czas gmrzebie w necie i szukam, trochę doczytałem i chyba mi nie o to chodzi. Nie chcę nic pakować do photos bo zrobi się z tego kopia w icloudzie. Chcę chyba stworzyć jakiś oddzielny katalog na grafike i tam pakować wszystko, np na desktopie. I żeby katalogi brały nazwy z dat, dokładnie tak jak to robi program canona. Tylko mam rozwalony kabel usb a po drugie chciałbym też takie sortowanie robić z karty sdhc

1. Program wbudowany w system czyli Pobieranie obrazu - ale musisz ręcznie stworzyć katalog i go nazwać. (można ustawić aby był domyślnym programem do kopiowania zdjęć, zamiast programu Zdjęcia po podłączeniu karty/aparatu)

Dzięki za sugestię, działa dobrze ale nie sortuke katalogami. Byłem na trzech wycieczkach pod rząd i chcę mieć zdjęcia z każdej wycieczki w oddzielnym katalogu (to przykład dlaczego potrzebne mi sortowanie).

pozdrawiam Skie

#5 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 21 czerwca 2015 - 16:36

1. Cóż to za program Canona ?

2. Nie było stosownego softu na płytce dołączonej do aparatu ?

3. Nie wiem jaki Masz aparat - ale ja kiedyś zarządzałem plikami bezpośrednio w aparacie. Czyli tworzyłem w nim folder(y) i do stosownych potem zapisywały się stosowne zdjęcia.

Użytkownik madmax332 edytował ten post 21 czerwca 2015 - 16:40

#6 skie00

skie00
  • 171 postów
  • Skądz bardzo daleka

Napisano 21 czerwca 2015 - 17:16

program canona to właśnie nowa wersja tego z płytki.

canon sx40hs albo coś takiego.

a o takim patencie nie pomyślałem z folderami w aparacie.....

foldery tworzą się według dat?

pozdrawiam Skie

#7 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1 818 postów
  • SkądToruń

Napisano 21 czerwca 2015 - 17:31

Cały czas gmrzebie w necie i szukam, trochę doczytałem i chyba mi nie o to chodzi. Nie chcę nic pakować do photos bo zrobi się z tego kopia w icloudzie. 

W opcjach Photos na drugiej zakładce masz opcje synchronizacji, i bez problemu można wyłączyć synchronizację z iCloud.

MBA 13" | iPhone 4S + iPhone 5S | iPad 2

#8 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 21 czerwca 2015 - 18:03

program canona to właśnie nowa wersja tego z płytki.

canon sx40hs albo coś takiego.

a o takim patencie nie pomyślałem z folderami w aparacie.....

foldery tworzą się według dat?

1. Nie mam pojęcia jak to wygląda w Twoim aparacie. W moim Canonie (tryb fotografowania)  w menu aparatu jest po prostu opcja tworzenia folderu (Utwórz folder). Każdy taki utworzony folder = osobna sesja - więc należy go utworzyć przed każdą z nich. Czyli: "Utwórz folder" > normalne robienie zdjęć z wycieczki 1 - i znowu: "Utwórz folder" > normalne robienie zdjęć z wycieczki 2 itd. .

2. W rezultacie na karcie otrzymuję strukturę w której nazwy folderów to numery 100-999, zdjęcia w nich -  0001-9999. Potem podpinam samą kartę (nie aparat - bo soft do katalogowania fot nie widzi tej struktury folderów tylko wyświetla po prostu wszystkie zdjęcia ), zrzucam posegregowaną już jej zawartość na kompa i zmieniam tylko nazwy folderów na własne (tak aby ich zawartość coś mówiła bez ich otwierania). Cała operacja porządkowania przebiega więc na bieżąco (już przy robieniu zdjęć), prosto, szybko i bez zbędnego dodatkowego softu. 

Rada "na teraz" (gdy trzeba posprzątać gotowy bałagan) :

Nie szukałbym na siłę jakichś super-hiper programów bo większość z nich i tak segreguje foty według danych  EXIF - więc wykorzystaj  to co Masz do dyspozycji pod ręką, czyli soft Canona, za który zresztą już Zapłaciłeś kupując aparat.

lub

sprawdzić: http://www.orange-carb.org/DateTree/ Niestety - shareware 10 dni lub 10 razy, ale powinno wystarczyć - o ile działa z najnowszym systemem.

Użytkownik madmax332 edytował ten post 21 czerwca 2015 - 23:54

#9 skie00

skie00
  • 171 postów
  • Skądz bardzo daleka

Napisano 04 lipca 2015 - 20:14

Jakoś chodzi z grubsza wszystko na tym sofcie kanona i dobrym kablu.

pozdrawiam Skie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych