Dziękuje wszystkim za odpowiedzi 
A jeszcze tak z praktycznego punktu widzenia mam pytanie. Ogólnie to muzykę i filmy chcę trzymać w domu na NAS'ie synology, który ma aplikacje do obsługi przez iOS'a. Dźwięk będę odtwarzał na soundbar'e z dwoma wejściami optycznymi. Nie korzystałem jeszcze z AirPlay i chciałbym dowiedzieć się czy muzykę lub film mogę transmitować przez AirPlay z dowolnej aplikacji na iOS? Oczywiście podstawą będzie zakup AppleTV. Tutaj też pojawia się pytanie czy nie wystarczy samo AppleTV? Czy wtedy (oczywiście przy włączonym TV) będę mógł transmitować muzykę odtwarzaną przez obojętnie jaką aplikację w iOS?
W ogóle to nurtuje mnie pytanie czy w momencie transmisji do AppleTV obrazu z urządzenia iOS (to, że transmitować nawet pulpit można to prawda) i włączę obojętnie jaką aplikację, grę to dźwięk z tej aplikacji też poleci do AppleTV?
Wiem, że pytania dotyczące AppleTV nie w tym dziale ale jakoś mi się to zazębia, bo nie wiem czy jest sens kupować AirPorta Express. Oczywiście pewnie do niego muzykę mogę transmitować z pominięciem włączania telewizora. Ale czy z każdej aplikacji będę mógł dokonać transmisji?
Z góry dziękuję za odpowiedzi 
1. chciałbym dowiedzieć się czy muzykę lub film mogę transmitować przez AirPlay z dowolnej aplikacji na iOS?
Tak. Jeśli sama apka nie obsługuje to możesz klonować obraz z iosa. Będą tylko czarne pasy po bokach. Jedyne ograniczenie to strony www używające flash'a do odtwarzania filmów. Ale od tego są aplikacje które potrafią sobie z tym poradzić.
2. Oczywiście podstawą będzie zakup AppleTV. Tutaj też pojawia się pytanie czy nie wystarczy samo AppleTV?
Zależy co chcesz osiągnąć:
- sama muzyka - wystarczy AE
- muzyka+obraz - aTV
3. Czy wtedy (oczywiście przy włączonym TV) będę mógł transmitować muzykę odtwarzaną przez obojętnie jaką aplikację w iOS?
Nie musisz mieć włączonego TV jeśli chesz sobie posłuchać muzyki. Wystarczy włączony aTV i soundbar. Co więcej w zdarzało mi się konfigurować, że użytkownik wysyłał dźwięk do aTV po airplay, a aTV przysyłał dźwięk dalej po Airplay do AE a ten ma wejście do jacka 3,5 i z niego kablem do kolumn aktywnych. Robiłem tak jeśli kolumny nie miały optyka wbudowanego.
Wystarczy samo aTV.
4. włączę obojętnie jaką aplikację, grę to dźwięk z tej aplikacji też poleci do AppleTV?
Tak - takie czary. Jedyne ograniczenie to opóźnienie jakie jest po airplay i jeśli gierka nie obsługuje grania po airplay to obraz na telewizorze będzie opóźniony do pacnięcia na ekranie iphona/ipada. Stąd na razie nie jest ro rozwiązanie idealne. Tu są przykłady: http://www.gottabemo...ay-on-apple-tv/ i tu http://gnarld.com/10-awesome-airplay-games-for-the-apple-ios/ i pewnie wiele innych. Tu lag jest opisany: https://youtu.be/u5i4Izco_N4
5. bo nie wiem czy jest sens kupować AirPorta Express
W Twoim przypadku tylko wtedy gdy nie chcesz mieć włączonego telewizora by walił po oczach a chciał posłuchać muzyki (z tego co rozumiem możesz podpiąć aTV optykiem do soundbara więc w ogóle nie widzę sensu). Za 150 pln na portalach aukcyjnych dostaniesz używanego AE i możesz go wykorzystać np. w kuchni albo łazience.
6. Ale czy z każdej aplikacji będę mógł dokonać transmisji?
Tak. Airplay to funkcjonalność systemu nie aplikacji.
7. Na jesień oczekiwany jest nowy aTV z obsługą sklepu z grami i większym dyskiem. Może będzie wspierał 4K. Szacunkowa cena wyssana z palca 700-1000 pln. Czekam niecierpliwie.
Pozzdro, aa