Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 5 z drugiej ręki - czy warto?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
127 odpowiedzi w tym temacie

#26 Bob_

Bob_
  • 57 postów

Napisano 17 czerwca 2015 - 00:08

No ale zdecydowanie nie stać mnie na 5s tj.nie che komuś robić tak drogiego prezentu.Mama dzwoni,smsuje i robi zdjęcia ale myślę jak była zadowolona z jakości nokii e52 to jej wystarczy taki...

Myślę, że do takich podstawowych celów wystarczy. 

Ja np. słucham muzyki i jednocześnie sprawdzam coś w internecie i aplikacjach co przy moim obecnym Androidowym urządzeniu jest czasem problemem. Myślę, że 5tka nawet przy zaawansowanym użytkowaniu by wystarczyła, ale może warto pomyśleć przyszłościowo?

#27 Mordeliuss

Mordeliuss
  • 66 postów
  • SkądRadom

Napisano 17 czerwca 2015 - 08:30

Panowie powiem tak:
Sam pół roku temu zastanawiałem się czy 5 czy 5s. Jednak wolalłem dozbierać trochę kasy i kupiłem 5s. Chodzi o wiele płynniej przy uzytkowaniu kilku appek naraz nie ma żadnych przycięć. Telefon na pewno będzie dłużej wspierany no i oczywiście jest nowszy więc trudniej o bardziej skatowany.
Ja jednak wolałem kupić nowy. A dalczego? To proste widzę jak ludzie u mnie w pracy traktują telefony i jak ktoś robil to samo z telefonem który zamierzam kupić to jednak wole nowy. Mam na myśli np rzucanie na biurko zamiast położenia, podrzucanie telefonu różne upadki, zalewanie herbatą i wiele innych dziwnych rzeczy. Chciałem żeby to wszystko mnie ominęło. Moja opinia jest taka:
Iphone 5 - jak tylko dzownisz i od czasu do czasu cos porobisz na telefonie to dobry wybór dla zwykłego użytkownika
Iphone 5s - jak ciężko użytkujesz telefon używając kilku appek jednoczesnie to będzie działał płynniej i taki bym wybrał. ;)

Na youtubie jest sporo testów predkości między 5 a 5s i widac że jest spora różnica np przy odpalaniu gier często jest to kilka sekund ;)

#28 Wojciech Zielinski

Wojciech Zielinski
  • 50 postów

Napisano 17 czerwca 2015 - 13:31

No to ja wezmę 5kę,szkoda że już nie ma nowych....

Które z tych 3 komórek byście wybrali co napisałem oraz czy 16GB sie oplaca jak ktos nie bedzie gral tylko robil foty i dzwonil?czy zbyt duzo sie bedzie zamulal?

#29 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 17 czerwca 2015 - 14:09

Kto ci wmówił że iPhone 5 może się zamulać? Nic się nie będzie zamulać, iPhone 4s śmiga prawie idealnie bez przycięć a tym bardziej 5 jest dużo szybszy i płynniejszy.

Telefon: iPhone XR.
Komputer: Macbook Pro 13" early 2015.

#30 Danioo

Danioo
  • 1 057 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 17 czerwca 2015 - 14:44

4 na softach z serii 7 nie działa dobrze. Przycięcia są widoczne gołym okiem nawet na niezaśmieconym systemie. Większość aplikacji uruchamia się strasznie długo. Nawet aplikacje systemowe działają słabo. Nie ma się co dziwić takiemu stanowi rzeczy. Telefon ma 5 lat i parametry słabsze niż np. Galaxy S I. 4S również miał chwilę słabości, ale poprawili optymalizacje i na 8.3 działa fajnie. Nie przycina animacje są płynne. Widać gdzieniegdzie, że brakuje Ramu (np. przeładowywanie stron), ale nie jest to uciążliwe. Od 5 wzwyż telefony działają bardzo dobrze.

iMac 21,5 Mid 2014 (1,4GHz,8GB,500GB) + 128GB SSD USB | MacBook Air 11 Early 2014 (1,4Ghz,4GB,256GB)

Samsung Galaxy S8 Arctic Silver / iPhone 7 Matte Black 32GB 

#31 Wojciech Zielinski

Wojciech Zielinski
  • 50 postów

Napisano 17 czerwca 2015 - 16:51

Chodziło mi bardziej czy jak będzie najnowszy system w 5tce i mama będzie robić zdjęcia itd to 16GB wystarczy czy lepiej wybrać 32GB minimum?

#32 Andaar

Andaar
  • 1 688 postów

Napisano 17 czerwca 2015 - 17:06

Jeśli bez gier lub programów, które jednak dość dużo zajmują to starczy (3295 zdjęć i filmów 12,6 GB). Ale jeśli masz pieniądze, to bierz 32GB.

MacBook Pro 13" nTB 2017 256GB Silver | iPhone 13 mini 128GB Red | iPad Pro 11 (1st gen) 64GB Silver | iPod Shuffle 4 gen. Blue

Nie pomagam na PW

#33 ejostasz

ejostasz
  • 68 postów

Napisano 17 czerwca 2015 - 18:51

W listopadzie ub. roku kupiłem rocznego Iphona 5 16GB , teraz wymieniłem na 6tkę a 5tkę przejęła córka. Z poprzednim nigdy nie miałem żadnego problemu, telefon zawsze aktualizowałem, wgrywałem wszystko co potrzebowałem ( może poza grami), nie zamulał chodził jak złoto :-). Teraz używam 6tki, niby przepaść ale szczerze mówiąc przy codziennym normalnym użytkowaniu to ja żadnych większych rożnic nie widzę. Oczywiście większy ekran  robi różnicę ale poza tym..... I jeszcze jedno: zdarza mi się wziąć do ręki "starą" 5tkę. Łza się w oku kręci :-). Reasumując szukaj zadbanej 5tki a będziesz zadowolony. 

• Wojciech Zielinski lubi to

#34 Wojciech Zielinski

Wojciech Zielinski
  • 50 postów

Napisano 17 czerwca 2015 - 22:30

Andaar dziękuję -jak już inwestuje tyle to chce porządnie.Owszem szarpnę się na 32GB jak znajdę jakąś dobrą używkę(nowych nie ma :( ).

Jak nie to kupię mamie 16GB bo już długo czeka na telefon;/

#35 sevecc

sevecc
  • 773 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 18 czerwca 2015 - 08:24

Ja robiłem taki sam upgrade jak ejostasz i mam bardzo podobne odczucia. 5 miała to coś co sprawiało, że ciągle łapiesz za telefon tylko po to aby go odblokować, popatrzeć i odłożyć na miejsce... i tak co kilka minut :)

Nigdy nie miałem z nią żadnych problemów, nawet po JB chodziła jak złoto.

6 oczywiście ma swoje atuty i jest naturalnie lepszym telefonem niż 5 ale moje tzw. user experience już nie jest takie woow jak w przypadku 5

• Wojciech Zielinski lubi to

iPhone 13 Pro Max /  Watch S4 / MacBook Pro 2020 / iPad Air 4th gen.

#36 Wojciech Zielinski

Wojciech Zielinski
  • 50 postów

Napisano 18 czerwca 2015 - 10:24

Tak polecacie tą 5tkę że licytuję sobie czarną dla siebie:) Mimo,iż mam LG G PRO.

Jeśli chodzi o tel.dla mamy to stoję finalnie przed decyzją:

1.używany,idealny stan,2,5roku ma ale bez gwarancji 32GB -cena myśle że będzie z tysiak a licytuje max do 1300

OR

2.polska dystrybucja,fabrycznie bez blokady simlock, zafoliowany,wymieniony na nowy egzemplarz na gwarancji producenta,16GB,3m gwarancji,nie był aktywowany wgl i Pan woła sobie 1500 kup teraz(1350 licytacja).

#37 Bob_

Bob_
  • 57 postów

Napisano 18 czerwca 2015 - 20:37

No przekonaliście mnie do tej piątki ;) Chyba nie będę na siłę naginał budżetu aby kupić 5S.

16GB i 32GB można dostać nawet w takiej samej cenie. Tylko czy warto kupić 32GB w gorszym stanie wizualnym (lekko porysowany tył i przetarcia na bokach lub tam przy przycisku blokady) czy lepiej 16GB w ładniejszym stanie?

I czy warto kupować z simlockiem i potem go zdejmować we własnym zakresie?

#38 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 18 czerwca 2015 - 20:41

Nigdy nie kupuj z simlockiem. Najczęściej to jest więcej kosztów niż to warte, każdy by sam zdjął simlocka gdyby to nie było problemem. :)

Pomyśl ile pamięci ci wystarczy, ja mam teraz na telefonie 32 gb pamięci z tego zajęte 1.5gb .. w moim przypadku 16 gb bez problemu wystarczy, ale ja słucham muzyki z aplikacji typu spotify.

Telefon: iPhone XR.
Komputer: Macbook Pro 13" early 2015.

#39 Andaar

Andaar
  • 1 688 postów

Napisano 18 czerwca 2015 - 20:44

32GB + za około 200 zł wymiana obudowy (jeśli możesz sobie na takie coś pozwolić) lub jeśli nie odstrasza cię, to kupić case i po kłopocie.

MacBook Pro 13" nTB 2017 256GB Silver | iPhone 13 mini 128GB Red | iPad Pro 11 (1st gen) 64GB Silver | iPod Shuffle 4 gen. Blue

Nie pomagam na PW

#40 rafal_zaczyk

rafal_zaczyk
  • 11 postów

Napisano 18 czerwca 2015 - 21:04

Ideałem jest kupować bez simlocka, bo koszta z niektórych sieci zagranicznych to kilkaset złotych. Ja jednak mimo wszystko wybrałbym trochę droższy ale lepszy model iPhone'a 5S. 

#41 Bob_

Bob_
  • 57 postów

Napisano 18 czerwca 2015 - 21:44

Ideałem jest kupować bez simlocka, bo koszta z niektórych sieci zagranicznych to kilkaset złotych. Ja jednak mimo wszystko wybrałbym trochę droższy ale lepszy model iPhone'a 5S. 

Dla osoby, która się uczy i nie jeszcze ma stałego dochodu 500 zł to spora kwota ;) Jeżeli z piątki mam być zadowolony to wolę trochę zaoszczędzić ;)

Czy warto 5 z nową baterią wymienioną w Cortlandzie?

Użytkownik Bob_ edytował ten post 18 czerwca 2015 - 22:03

#42 Wojciech Zielinski

Wojciech Zielinski
  • 50 postów

Napisano 19 czerwca 2015 - 13:38

1.używany,idealny stan,2,5roku ma ale bez gwarancji 32GB -cena myśle że będzie z tysiak a licytuje max do 1300

OR

2.polska dystrybucja,fabrycznie bez blokady simlock, zafoliowany,wymieniony na nowy egzemplarz na gwarancji producenta,16GB,3m gwarancji,nie był aktywowany wgl i Pan woła sobie 1500 kup teraz(1350 licytacja).

Który?

Mój iphone 5 czarny 16GB jedzieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee:))) Teraz tylko mamie:>

#43 Wojciech Zielinski

Wojciech Zielinski
  • 50 postów

Napisano 19 czerwca 2015 - 22:43

Byłem w tym całym cortlandzie-mamy go w Poznaniu koło starego browaru,obsługiwał wiking z brodą:P fajny sklep pełen kultury i wgl,lepiej się czułem niż w apple store:)

Kurczę szukam pomocy u kogoś kto się zna na iphonach-mam otwarte 12 finalnych aukcji i nie wiem który wybrać bo każdy ma coś,,albo po serwisie naprawiony przycisk kamera i nowa bateria albo uzywany ale idealny stan i np folie zabezpieczajace z 2stron,pomocy....mój facebook:

https://www.facebook.com/Rage9001

#44 Michu282

Michu282
  • 53 postów

Napisano 20 czerwca 2015 - 12:15

Na moje za bardzo się cackasz. Ustal górny limit, który możesz wydać i znajdź najbardziej zadbany model.

#45 Bob_

Bob_
  • 57 postów

Napisano 20 czerwca 2015 - 14:25

Ja też się trochę cackam, ale znalazłem czarnego iPhone 5S 16GB za 1300, w ładnym stanie i chyba jednak go wezmę. Co o tym myślicie?

#46 Michu282

Michu282
  • 53 postów

Napisano 20 czerwca 2015 - 16:19

Cena ok, jeśli sprawny to bierz i niech Ci służy.

#47 Wojciech Zielinski

Wojciech Zielinski
  • 50 postów

Napisano 20 czerwca 2015 - 17:32

Michu masz i trochę racji.Zdecydowałem się na 16GB.A pytałem się bo wybrałem też po serwisie z pewnej polskiej sieci z nową kamerą,guzikiem i baterią-boje się że mimo iż naprawili i all działa to lepiej takiego czegoś nie brać i wybrać np roczny telefon zadbany z foliami itd...

Bo każdy jest w cenie która mi odpowiada.

Bob to po weekendzie mamy iphony:)

#48 Wojciech Zielinski

Wojciech Zielinski
  • 50 postów

Napisano 22 czerwca 2015 - 21:16

Jak ja się wkurzyłem,koleś z iphonem wystawił mnie do wiatru i komuś innemu sprzedał;/ Nie będę owijać w bawełnę,znalazłem to i chcę zakupić ale:

http://allegro.pl/ip...5474145354.html czy to możliwe? Będzie to działać u nas/aktualizować się itd?

#49 aquatarion

aquatarion
  • 962 postów
  • SkądZabrze

Napisano 22 czerwca 2015 - 22:49

Zapytaj kolego o numer imei któregoś z tych 4 egzemplarzy, które zostały sprzedającemu i sprawdzisz sobie czy są aktywowane.

#50 Bob_

Bob_
  • 57 postów

Napisano 23 czerwca 2015 - 20:58

Mnie już dwóch wystawiło :/ Szukam tego 5S chyba, chociaż ceny 5 bardzo kuszą ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych