Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacMini Intel I generacja – upgrade systemu

• Please log in to reply
29 replies to this topic

#26 abu

abu
  • 11 posts
  • SkądKietrz

Posted 21 June 2015 - 19:28

Ja do miniaka polecam t7800

Jeśli nawet działa na mini to wolniej  od t7600 bo ma fsb 800 więc będzie pracował asynchronicznie z resztą systemu.

Zastanawiam mnie jeszcze jak z temp. w macu wtedy bo Solo ma 27W a T7600 34 W. Nawet teraz drewniane biruko jest bardo ciepłe od spodu.

Edited by abu, 21 June 2015 - 19:33.

#27 666

666

Mac Pro doctor

• 2401 posts

Posted 21 June 2015 - 20:31

Ja do miniaka polecam t7800

A warna za wprowadzanie w błąd byś nie chciał? ;) :D

T7800 nie działa w Miniaku, chyba że jesteś pierwszą osobą na świecie, której zadziałał, to wtedy bardzo prosimy o dowody.

• abu likes this

mac-pro.pl

Serwis i (roz)budowa stacji roboczych Apple
Masz problem z Makiem Pro? Brakuje mu mocy?

Pisz lub dzwoń: 501211594

#28 abu

abu
  • 11 posts
  • SkądKietrz

Posted 10 July 2015 - 10:03

Witam ponownie

Ciąg dalszy mojego upgrade Mini wygląda tak 

Korzystając z rad na forum nabyłem OS X 10.6.  Dodatkowo jeszcze zamontowałem dysk 250gb ( maiłem jakiś zdobyczny  )  Polowałem na aledrogo na pocesor  C2D 2.33 ale niestety w związku z zaporową ceną nabyłem model 2.16GHz w przystępnej cenie 85 zł. Jedynym mankamentem jak do tej pory jest zwiększone grzanie się  sprzętu ( jednak 10w więcej ).  Ram robiłem podmianke ale nie mogę trafić działającej  kostki wiec jeszcze powalczę z tym tematem.

Z tego co czytam tu i tam da sie przy odrobinie kombinacji zainstalować system w wersji  10.7 Ale nie bardzo mi się to udaje. Proszę o podpowiedź oraz opinię czy jest sens ?

Wielkie dzięki wszystkim udzielającym mi przydatnych wskazówek. Dzięki wam rozbudowałem swój sprzęt do obecnego stanu. 

#29 666

666

Mac Pro doctor

• 2401 posts

Posted 11 July 2015 - 17:39

Zrób sobie upgrade EFI do 2,1. Pamięci potrzebujesz DDR2 SODIMM 667, praktycznie każda powinna działać, chyba że jakiś okrutny no name. 2x2GB dopiero po upgrade EFI.

Co do 10.7 to sens jest średni, chyba że masz jakieś programy, które go wymagają i na 10.6.8 nie chcą działać.

Lion to największy muł ze stajni Apple, więc żeby jako-tako działał należy go postawić na SSD i dać mu te adresowalne 3GB pamięci. Miałem epizod z Mini 2010 na Lionie 4GB RAMu i HDD 7200 rpm i praca na tym była tragedią. Po dołożeniu do 8GB poprawiło się ale schorzenie wyleczyła całkowicie dopiero przesiadka na ML. Musisz przerobić instalator Liona, żeby w ogóle ruszył na tym miniaku. Chyba, że masz do dyspozycji drugiego Maka, który spełnia wymagania. W sieci jest info co i jak przeróbką instalatora.

mac-pro.pl

Serwis i (roz)budowa stacji roboczych Apple
Masz problem z Makiem Pro? Brakuje mu mocy?

Pisz lub dzwoń: 501211594

#30 abu

abu
  • 11 posts
  • SkądKietrz

Posted 20 July 2015 - 08:52

Zrób sobie upgrade EFI do 2,1. Pamięci potrzebujesz DDR2 SODIMM 667, praktycznie każda powinna działać, chyba że jakiś okrutny no name. 2x2GB dopiero po upgrade EFI.

Co do 10.7 to sens jest średni, chyba że masz jakieś programy, które go wymagają i na 10.6.8 nie chcą działać.

I po urlopie więc czas działać dalej wg wskazówek :)

Co do pamięci to z tego co wyczytałem bez upgrade EFI powinno smigać 3GB ale z tym co mam tak nie jest (wkładałem jedną kość 2GB i jedna stara 1GB)  . A ram w miarę rozsądny bo zdemontowałem go z latopa  http://www.morele.net/pamiec-do-notebookow-kingston-kvr667d2s5k2-4g-158056/   więc muszę go podmienić. 

Z systemem odpuszczę w takim razie skoro to niewiele wnosi. Poszukam jakieś starszej wersji softu działającego pod 10.6.8

A czy mogę prosić  jakiś sprawdzony link z tym softem do upgrade ?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users