Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Strumień zdjęć, a biblioteka w iCloud

• Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 bobi1326

bobi1326
  • 75 posts

Posted 04 June 2015 - 21:30

Witam,

Od razu zaznaczam, że jestem jeszcze zielony. Trochę poczytałem i mam teraz kilka pytań odnośnie strumienia zdjęć oraz biblioteki w iCloud. Mianowicie z tego co zrozumiałem jak mam włączony strumień zdjęć to każde nowo zrobione zdjęcie jest tam umieszczane (nie pobiera to pojemności iCloud) i trzymane jest tam przez 30 dni. Przez te 30 dni jest widoczne na tzw. wszystkich urządzeniach - ale właśnie jakie to są/mogą być te wszystkie urządzenia? Mam te 30 dni czasu na zdecydowanie czy gdzieś chce to zdjęcie pobrać. Wychodzi na to, że jak zrobię zdjęcie IP to jest ono na początku w dwóch folderach (zajmuje podwójnie miejsce?). Na moje zdjęcia ze strumienia będą się wyświetlały na wszystkich urządzeniach, gdzie jest wpisane dane konto iCloud, tak?

I teraz co z biblioteką zdjęć z iCloud? Te zdjęcia też można udostępniać na jakiś urządzeniach? Jak tak to na jakich i jak?

Rozumiem, że podstawowa różnica pomiędzy strumieniem zdjęć, a biblioteką jest taka, że zdjęcia ze strumienia znikną jak ich nie pobiorę właśnie do biblioteki na wybranych urządzeniach, a tam już będą do czasu kiedy je usunę sam, ręcznie. Tak?

Co, gdy są dwie osoby, które mają osobne konta iCloud i każda z nich ma iPhona. Pewnie, aby wybrane zdjęcia wyświetlały się na urządzeniach z obcymi kontami iCloud należy w bibliotece udostępniać dane zdjęcia/foldery?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

P.S.

Działam na aktualnym 5C

Edited by bobi1326, 04 June 2015 - 21:40.

#2 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 05 June 2015 - 08:17

Ciężko zajrzeć do instrukcji?

http://www.apple.com...d/photo-stream/
http://www.apple.com.../icloud/photos/
  • bobi1326 likes this
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#3 bobi1326

bobi1326
  • 75 posts

Posted 06 June 2015 - 18:01

Witam,

Wszystko przeczytałem i wyjaśniło się kilka kwestii. Jednak powstały dwa kolejne pytania na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi. Mianowicie. Czy idzie zrobić tak, aby zdjęcia/filmy (przy włączonej bibliotece iCloud) po usunięciu zdjęcia z telefonu zdjęcie pozostało w iCloud? A drugie pytanie to gdzie jest mój strumień zdjęć? Mam włączone wysyłanie do strumienia ale ani na telefonie gdzie jest on włączony nie ma folderu Strumień zdjęć ani jak zaloguje się przez iCloud w przeglądarce.

Z góry dzięki!

Nie mogę edytować postu, bo pisze z telefonu. Zainstalowałem iCloud na komputerze z win7 i tam pojawił się strumień zdjęć. Pytanie tylko, gdzie i kiedy pojawi się taki folder u mnie w telefonie? No i co z kasowaniem zdjęć z telefonu tak, żeby pozostały w bibliotece iCloud?

#4 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 06 June 2015 - 18:55

Witam,

Wszystko przeczytałem i wyjaśniło się kilka kwestii. Jednak powstały dwa kolejne pytania na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi. Mianowicie. Czy idzie zrobić tak, aby zdjęcia/filmy (przy włączonej bibliotece iCloud) po usunięciu zdjęcia z telefonu zdjęcie pozostało w iCloud? A drugie pytanie to gdzie jest mój strumień zdjęć? Mam włączone wysyłanie do strumienia ale ani na telefonie gdzie jest on włączony nie ma folderu Strumień zdjęć ani jak zaloguje się przez iCloud w przeglądarce.

Strumień zdjęć to wirtualny folder, któego nie ma. Pojawi się tylko jak coś przyjdzie z zewnątrz. Czyli jakbyś miał np. iPada i na nim robił zdjęcia, to wtedy się tam na iPhone pojawi takie zdjęcie. Suży on do synchronizacji zdjęć między urządzeniami a nie do przechowywania czy backupu.

• bobi1326 likes this
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#5 bobi1326

bobi1326
  • 75 posts

Posted 07 June 2015 - 19:25

OleYek dzięki za wytłumaczenie. A jak sprawa wygląda ze wspomnianą biblioteką zdjęć i biblioteką iCloud? Mianowicie czy jest możliwość alby usuwając zdjęcie z IP, pozostało zdjęcie w bibliotece iCloud? Aktualnie usuwając zdjęcie z IP kasuje się ono także z iCloud.
I druga sprawa ponieważ mam włączoną optymalizacje IP, co powinno skutkować przesyłaniem oryginalnych zdjęć (i filmów?) do iCloud, a na IP pozostają kopie o mniejszej jakości. Opcja jest wyłączona ale wyczytałem, że wtedy przy nowo zrobionych zdjęciach (w aplikacji Zdjęcia) powinien być przycisk do ściągnięcia oryginalnego pliku. U mnie tego przycisku nie ma, albo nie wiem gdzie go szukać. W takim przypadku nie wiem czy opcja optymalizacji działa i nie wiem jak to sprawdzić?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users