Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Air - Odbita klawiatura na matrycy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 kubawasko

kubawasko
  • 19 postów

Napisano 04 czerwca 2015 - 16:42

Witam,

Stałem się szczęśliwym posiadaczem laptopa MacBook Air 13'. Sprzęt oczywiście używany, lecz mam pytanie: czy da radę usunąć z ekranu odbite ślady po klawiaturze? Widać, że plamy zostawiają przyciski i kurz przyległ albo starł się po ekranie.

Słyszałem o paście polerskiej Displex lecz nie wiem czy mogę to zastosować i czy jeszcze bardziej ten manewr nie zaszkodzi.

Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za pomoc.

#2 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 czerwca 2015 - 17:57

nic nie poleruj... MBA nie ma szyby.

Surface Pro 6 / iPhone 11 Pro Max / iPad Pro 11

#3 kubawasko

kubawasko
  • 19 postów

Napisano 04 czerwca 2015 - 17:58

To co zrobić?

#4 pawelnrg

pawelnrg
  • 525 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 04 czerwca 2015 - 18:54

Nawilżyj ściereczke płynem do mycia szyb i umyj.Nic innego nie zrobisz.

#5 OneGhost

OneGhost
  • 296 postów

Napisano 05 czerwca 2015 - 07:21

Nie pozbędziesz się tego za chiny. Też to mam i nie ma wyjścia. Jeśli mycie nie pomaga, to są odbite na stałe. Nie poleruj, bo na ekranie masz bardzo cieniutką powłokę antyrefleksyjną i jeśli ją zetrzesz to będzie jeszcze gorzej. Niestety, ale jedyne wyjście to przyzwyczaić się, bo wymiana ekranu jest dość droga. 

#6 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 czerwca 2015 - 08:12

Nie da się tego usunąć. Nic z tym nie zrobisz.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#7 mikel.alex

mikel.alex
  • 58 postów

Napisano 05 czerwca 2015 - 08:36

@macsupport - czy na macbookach pro tez to sie dzieje?

#8 Spekulant

Spekulant
  • 201 postów
  • SkądWarszawa, Kraków

Napisano 05 czerwca 2015 - 09:47

@macsupport - czy na macbookach pro tez to sie dzieje?

Tak. Prawdopodobnie na wskutek zbyt dużego nacisku w trakcie transportu... Sam szukam specjalnej 'przekładki' która zabezpieczy mnie przed tym (kolejny komp). Nie wiem czy coś takiego istnieje...

#9 mikel.alex

mikel.alex
  • 58 postów

Napisano 05 czerwca 2015 - 10:12

@spekulant a ta podkladka co przy zakupie maca od nowosci jet miedzy ekranem a klawa, nie starczy?

#10 Spekulant

Spekulant
  • 201 postów
  • SkądWarszawa, Kraków

Napisano 05 czerwca 2015 - 10:16

@spekulant a ta podkladka co przy zakupie maca od nowosci jet miedzy ekranem a klawa, nie starczy?

Nie wiem z 2 powodów:

1. Wyrzuciłem ją zaraz po unboxingu, nie sądziłem że może się przydać :(

2. Wygląda raczej dość licho, taka zwykła pianka... nie wiem czy się sprawdzi...

#11 mikel.alex

mikel.alex
  • 58 postów

Napisano 05 czerwca 2015 - 10:21

takie cos znalalzem:

http://www.inbag.pl/...u-slip-15-p-311

dodatkowo czy sa jakies folie ochronne na sama retine? tak jak np na wyswietlacze iphona etc? Uzywacie?

#12 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 czerwca 2015 - 10:37

W pierwszych Retinach to się działo, bo klawisze były za wysokie :D A tak poza tym to w Pro Unibody raczej nie ma tego problemu, między klawiaturą, a ekranem jest przestrzeń, która chroni ekran. No chyba, że faktycznie w transporcie ktoś komputer zgniata to klawisze się odbiją.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#13 Spekulant

Spekulant
  • 201 postów
  • SkądWarszawa, Kraków

Napisano 05 czerwca 2015 - 10:41

takie cos znalalzem:

http://www.inbag.pl/...u-slip-15-p-311

dodatkowo czy sa jakies folie ochronne na sama retine? tak jak np na wyswietlacze iphona etc? Uzywacie?

Fajne... ciekawe czy będzie 'pasować' do maca... w sensie czy nie za grube...

#14 Spekulant

Spekulant
  • 201 postów
  • SkądWarszawa, Kraków

Napisano 06 czerwca 2015 - 20:24

Tak to u mnie wygląda:

image.jpg 

Nawet się trackpad odbił :-(

W przyszłym tygodniu oddaję maca do serwisu (jest na gwarancji, coś się chrzani z płytą główną) i spróbuję to zareklamować. Zobaczę czy się uda coś wskórać... Ewentualnie do jakiego serwisu oddać, iSpot? Z Cortlandem mam złe doświadczenia.

Użytkownik Spekulant edytował ten post 06 czerwca 2015 - 20:26

#15 Jackpe

Jackpe
  • 187 postów

Napisano 07 czerwca 2015 - 08:35

Mogę z własnego doświadczenia napisać, że w moim sześciomiesięcznym Air late 2014 nie ma żadnych śladów odbicia klawiatury na ekranie. 

Na klawiaturze założona silikonowa nakładka, którą dostałem wraz z zakupionym za kilkadziesiąt złotych na Allegro plastikowym case. Tak w ogóle, to nie polecam ani case, ani tej nakładki. Ekran miałem nie czyszczony z kurzu spokojnie ze dwa - trzy tygodnie. Poza dolnym prawym rogiem, gdzie w kilku miejscach można było zauważyć bardzo delikatne miejsca po kilku krawędziach klawiszy odbitych w kurzu, na pozostałej części klawisze, nawet z nakładką nie dotykają do ekranu. 

Dzieje się tak dlatego, ze samo case ma odbojniki na krawędziach obudowy, które zwiększają odstęp pomiędzy ekranem a dolną obudową laptopa o około 1 - 2 mm.

Jest to jakieś wyjście dla Ciebie, do zabezpieczania na czas transportu. 

Nie wiem dlaczego, ale Twój ekran wygląda nienaturalnie. Np. na taki który był używany przy zamkniętej klapie, na podłączonym zewnętrznym monitorze, w czasie kiedy Air pracuje na dużym obciążeniu.

Próbowałeś to zmyć np. chusteczką nasączoną w alkoholu?

#16 Spekulant

Spekulant
  • 201 postów
  • SkądWarszawa, Kraków

Napisano 07 czerwca 2015 - 09:15

Mogę z własnego doświadczenia napisać, że w moim sześciomiesięcznym Air late 2014 nie ma żadnych śladów odbicia klawiatury na ekranie. 

Na klawiaturze założona silikonowa nakładka, którą dostałem wraz z zakupionym za kilkadziesiąt złotych na Allegro plastikowym case. Tak w ogóle, to nie polecam ani case, ani tej nakładki. Ekran miałem nie czyszczony z kurzu spokojnie ze dwa - trzy tygodnie. Poza dolnym prawym rogiem, gdzie w kilku miejscach można było zauważyć bardzo delikatne miejsca po kilku krawędziach klawiszy odbitych w kurzu, na pozostałej części klawisze, nawet z nakładką nie dotykają do ekranu. 

Dzieje się tak dlatego, ze samo case ma odbojniki na krawędziach obudowy, które zwiększają odstęp pomiędzy ekranem a dolną obudową laptopa o około 1 - 2 mm.

Jest to jakieś wyjście dla Ciebie, do zabezpieczania na czas transportu. 

Nie wiem dlaczego, ale Twój ekran wygląda nienaturalnie. Np. na taki który był używany przy zamkniętej klapie, na podłączonym zewnętrznym monitorze, w czasie kiedy Air pracuje na dużym obciążeniu.

Próbowałeś to zmyć np. chusteczką nasączoną w alkoholu?

To nie jest Air, to Mac Pro. Nie pracowałem na nim przy zamkniętej klapie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych